Ondernemende vrouwen in Portugal

Onvrede met het toenmalige zorgstelsel in Nederland waarvan ze deel uitmaakte, leidde bij Lydy Verwayen (1955) tot een zoektocht naar een andere levensinvulling. Samen met haar partner Liesbeth van Haften (1956) kwam ze in Portugal terecht. Nu bestieren ze samen een camper- en caravanpark. Lydy heeft bovendien een massagepraktijk aan huis.

Lydy Verwayen, fysiotherapeute en masseuse
Lydy Verwayen, fysiotherapeute en masseuse. Foto Josephine van Bennekom

‘Zijn ze klaar voor de verandering? Kunnen ze hun droom waarmaken? De voice-over klinkt bezorgd. Lydy en Liesbeth waren in 2007 de hoofdpersonen in een aflevering van de tv-serie Bureau Ambitie. Daarin werden mensen die een drastische wending aan hun loopbaan wilden geven, gevolgd door een commissie met vakkennis. Aan het hoofd daarvan stond psychiater en loopbaancoach Bram Bakker.

“Zijn eindoordeel was, dat we er nog niet klaar voor waren”, zegt Lydy lachend. “Toen hadden we daar maling aan, want we waren al bezig met een stuk grond in de Beiras. Maar later hebben we nog vaak aan die uitspraak moeten terugdenken. We waren vreselijk naïef.”

Meubelmakerij

Lydy was als fysiotherapeute werkzaam in de zorgsector, maar na jaren brak de frustratie haar op. “Steeds veranderde er iets. Ik was te eigenzinnig, paste niet in een plaatje en dat was irritant. Ik had geen voldoening meer in mijn werk.”

Samen met Liesbeth begon ze een meubelmakerij in Lieshout en tien jaar lang maakten ze meubels voor onder andere tandarts- en huisartsenpraktijken. Omdat het fysiek vrij zwaar werk was, hield Lydy het na een poos voor gezien en keerde terug in de zorg. “Maar ik was er niet gelukkig. De halfzus van Liesbeth woont in Australië en we zochten uit hoe we daar iets konden beginnen. Dat bleek heel moeilijk te zijn, vooral financieel. Je moest zelf al een half miljoen meenemen voordat je je in dat land kon vestigen, omdat we 45-plussers waren. En dat hadden we natuurlijk niet!”

Nadat in gedachten Italië ( “Daar voelden we ons niet echt thuis”), Frankrijk (“Te chauvinistisch”) en Spanje (“Ook niet echt ons ding”) waren gepasseerd, vertrokken ze voor een vakantie naar Portugal. Daar ontmoetten ze alleen maar aardige mensen. “We vonden het een rustgevend land, een goede sfeer en we waren vol vertrouwen in de goede bedoelingen van de Portugezen”, vertelt Lydy.

Reizend met een camper kwam al snel het idee van een camper- en caravanpark bij ze op. Ze schakelden een makelaar in en kochten een stuk grond. “Natuurlijk waren we helemaal niet goed voorbereid. Het was één groot avontuur. We vertrouwden op een lening van een bank, maar die zei: “Geen inkomen, geen hypotheek”. We teerden dus behoorlijk in. En nóg: we hebben wel uitgaven, maar weinig inkomsten.”

Struikelen over de tentharing

In Bureau Ambitie zien we hoe Lydy en Liesbeth, vóór hun vertrek, meedraaien op camping Bakkum. Letterlijk meedraaien, want ze moeten ook een caravan met behulp van een afstandsbediening op hun plaats zetten. Dat gaat goed. Ook het schoonmaken van de wc’s lukt aardig en met het contact met de kampeerders zit het ook wel snor. Maar terwijl Liesbeth over een tentharing struikelt, oordeelt Bram Bakker kritisch: “Ze zien alleen de romantiek. Nee, ze zijn er niet klaar voor.” Eigenwijs als ze waren, vertrokken ze in 2007 toch naar Portugal.

In maart 2010 zijn de vrouwen pas echt gaan draaien, maar ze wachten nog steeds op de officiële vergunning. “Onze doelgroep bestaat voornamelijk uit 50-plussers, degenen die rust zoeken en van wandelen houden. Tot nu toe lukt dat aardig, “ vertelt Lydy. “We zijn bovendien hondvriendelijk en af en toe passen we zelfs op de honden van onze gasten. Dat wordt erg gewaardeerd.”

Lydy en Liesbeth
Lydy (rechts) en Liesbeth. Foto Josephine van Bennekom

Ze was gestopt als fysiotherapeute, maar heeft een deel van haar vak in Portugal weer opgepakt. “Op het land doen we veel fysiek werk, en dat is best zwaar. Het is dan heerlijk om te ontspannen als ik mensen masseer. Je gebruikt hele andere spieren.” Ze vertelt enthousiast over de effecten die haar massages hebben op de mensen. “Als fysiotherapeut ben je bezig met telkens één onderdeel van een lichaam. Als ik iemand masseer, ben ik met de hele mens bezig. Er komt soms ook veel los bij iemand, als ik die aanraak. De helende werking van aanraking wordt erg onderschat. En met handen voel ik ook steeds weer andere dingen, dat is frappant”.

Ze had een tijdje een praktijkruimte in Oliveira do Hospital, maar de huur woog niet op tegen de inkomsten. “Ik had ook Portugese cliënten, maar al snel bleken die erg onbetrouwbaar in hun afspraken. Ik kon er nooit van op aan. Nu zijn het voornamelijk Nederlanders en Engelsen die komen.”

Lydy’s praktijkinkomsten zijn erg welkom, want de verdiensten uit de camping houden niet over. Toch houdt ze goede moed: “We zitten hier op positieve grond. Dat voel je gewoon. Er gaat zoveel energie van uit. Mensen komen hier, blijven vaak langer dan gepland en komen ook weer terug. Dat is erg leuk.”

Contacten

Lydy vertelt niet veel contact te hebben met Portugezen: “Af en toe hebben we Portugese gasten, maar het gros is Nederlands. We hebben een goed contact met de naaste buren, maar we gaan niet bij mensen op visite of zo. Regelmatig gaan we naar het café hier in het dorp, een hapje eten en wat drinken. We spreken de taal ook nog niet zo goed, we hebben moeite met de taal. Af en toe oefenen we een beetje, maar eigenlijk werken we liever op ons land, dan dat we met de taal bezig zijn. We hebben nooit geweten dat het bouwen van muurtjes, het maken van trappetjes, het rijden met een trekkertje of het zagen met een motorzaag zo heerlijk kon zijn! Het helpt ook goed om je gedachten te verzetten, want af en toe word je moedeloos van de eindeloze bureaucratie. We hebben geleerd het te accepteren en geduldig te zijn, in die zin zijn we wel echt veranderd.”

Informatie

  • Massages en fysiotherapie: Beiraly
    tel. 927497586
  • Quinta do Tapadinho,
    3420-457 Vila Nova de Oliveirinha
    tel. (00351)238692314/969308925

6 Replies to “Mijn handen voelen steeds weer andere dingen”

  1. Beste,
    ik ben geïnteresseerd naar jullie camping, hebben jullie een website of iets waar ik info kan vinden,
    hoe staan de zaken er nu voor jullie voor?
    bedankt

  2. Hallo Liesbeth en Lidy
    Toeval treft, ik moest (na 34 jaar) aan jullie denken. Weet je nog? In de lelijke eendjes naar de analisten-school. Jij in de oranje eend en ik in mijn groene.
    Ben benieuwd hoe het met jullie gaat.

  3. Hoi Lidy,
    Ik probeer in contact te komen met je. echter de telefoonnummers die ik heb werken niet.
    groetjes Arnout,
    zoon van conny

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *