We weten niet hoeveel Nederlanders er in Portugal wonen. En dat gaan we ook nooit precies weten. Natuurlijk zijn er statistieken, maar die liegen. Die zeggen bijvoorbeeld dat er meer Nepalezen dan Nederlanders in Portugal resideren. Waarom klopt dat gevoelsmatig nou helemaal niet? Daar zijn verschillende redenen voor.

Schengen en de Europese Unie

Vroeger waren alle grenzen hard en had nog nooit iemand van Schengen of de Europese Unie gehoord. Toen wist een land wel hoeveel buitenlandse ingezetenen het had. Toeristen werden misschien niet altijd geregistreerd, maar als je wat langer bleef dan meldde je dat. Anders kon je immers met lelijke gevolgen te maken krijgen, tot uitzetting aan toe. Bovendien wist je niet hoe streng de politie in dat vreemde land met zijn gekke wetten was.

Kaart van Europa met deelnemers aan het Schengen-verdrag
In het gehele blauwe (Schengen)gebied kun je zonder grenscontroles reizen. Bron Wikimedia

Door de open grenzen van het Schengengebied kun je echter tegenwoordig van Nederland naar Portugal verhuizen alsof je van Rotterdam naar Amsterdam verkast. Als je dat niet aangeeft, dan is het alleen vervelend dat het gemeentehuis wat ver weg staat. Verder gaat het allemaal wel goed. Als burger van de EU wordt je in Portugal prima behandeld, net zo goed als het land zijn eigen burgers behandelt. En dat is best goed.

Mensen met twee huizen

Wie soms in Nederland en soms in Portugal verblijft, kiest er meestal voor om het oorsprongsland als woonland aan te houden. Soms gemakshalve, maar soms ook gevoelsmatig. Daardoor zijn er vele duizenden Nederlanders die tot wel 9 maanden per jaar in Portugal zijn, maar er niet als inwoner staan geregistreerd. Je kunt gewoon een huis op je naam hebben, een bankrekening hebben en zelfs belastingaangifte (voor binnenlandse inkomsten) doen in Portugal, maar er formeel niet wonen. En dus komen deze mensen niet als inwoners in de statistieken terecht. Als je zowel een huis in Nederland als in Portugal hebt dan kun je kiezen in welk land je inwoner bent. Die keuze is overigens niet helemaal vrij. Als je meer dan 8 maanden buiten Nederland woont dan moet je je volgens de Nederlandse wet uitschrijven uit de GBA (de Gemeentelijke Basis Administratie). Dat hoeven geen 8 aaneengesloten maanden te zijn. De misvatting bestaat dat wanneer je maar even een dag op en neer vliegt de teller opnieuw gaat lopen. Dat is dus niet zo. Maar ook hier geldt: er lijkt geen haan naar te kraaien als je je niet aan die termijn houdt.

Helemaal vrijstaand huis in de heuvels in Portugal
Heel erg vrijstaand huis in de heuvels bij Alte (Algarve). Foto Cees Groenewegen

Er zijn immers nauwelijks of geen vastleggingen en geen grenscontroles. De hiervoor genoemde termijn van 8 maanden is overigens niet de enige relevante termijn. Volgens de Portugese wet moet je je namelijk als resident inschrijven als je meer dan drie maanden in het land verblijft. Stel dus dat je zes maanden in Portugal bent en zes maanden in Nederland, dan moet je in beide landen als inwoner staan ingeschreven, volledig volgens de regels.

Overwinteraars

Een nog grotere groep “tijdelijke Portugezen” zijn de overwinteraars. Ze komen vaak met de eigen auto en rijden ongezien de grens over. Blijven tot soms wel 7 maanden in dit heerlijke land. En natuurlijk schrijven ze zich nergens in, haard en huis blijven immers in Nederland.

Logo van de Restaurantketen Supermercado
Overwinteraars brengen veel geld in het Portugese laatje. Foto WinterInAlgarve

Overwinteraars vliegen zelfs tussendoor nog wel eens voor een weekje terug naar Nederland om kerst met de familie te vieren of voor een bruiloft of zo. In de supermarkt en op de terrasjes kom je deze Nederlandse Portugezen dagelijks tegen, maar in de statistieken niet.

Mensen met een ander adres in Nederland

Het is om allerlei redenen handig om een adres in Nederland te hebben, ook al is het maar een postadres. Je kunt dan gemakkelijker bijvoorbeeld een TV-abonnement afsluiten en de bank doet ook niet moeilijk. Nationalistische banken als Moneyou (van ABNAMRO) en Nationale Nederlanden bijvoorbeeld gooien je als klant er gewoon uit als je officieel emigreert. Maakt niet uit hoe lang je deposito’s nog lopen, ook binnen de EU. En de gemiste rente vergoeden ze je natuurlijk niet. Als je dus een postadres in Nederland hebt en volhoudt dat je daar woont, dan voorkom je die problemen. Ook al is het misschien niet helemaal eerlijk, in de praktijk kraait er nauwelijks een haan naar.

Traditioneel huis in Ameixial
Traditioneel huis in Ameixial, in de bergen in de Algarve. Foto Cees Groenewegen

Mensen met een uitkering

Wie in Nederland een uitkering ontvangt, kan een reden hebben om zich niet als inwoner van Nederland uit te laten schrijven. Die uitkering zou namelijk gekort kunnen worden. Een formele emigratie kan ook nogal wat rompslomp met zich meebrengen. Maar omdat Portugal en Nederland allebei in de EU zitten, valt de impact van een overstap in de praktijk nogal mee. AOW’ers hoeven zich helemaal geen zorgen te maken, die krijgen gewoon doorbetaald.

De 183-dagen regel

De termijn waarvan de meeste mensen wel eens hebben gehoord is de 183 dagenregel. 183 dagen is een half jaar plus één dag. Deze termijn is puur fiscaal. Hij is opgenomen in het belastingverdrag tussen Nederland en Portugal (en ook in heel veel andere belastingverdragen). Die 183 dagen zijn ooit bedacht voor grensarbeiders. Voor de bepaling van je woonland kijkt de Nederlandse fiscus niet alleen naar het aantal dagen maar ook naar andere praktische zaken, zoals waar je huisarts zit en waar je deelneemt aan het verenigingsleven. De Portugese fiscus is rigoureuzer: als je 183 dagen of meer in Portugal verblijft, dan ben je er binnenlands belastingplichtig. Belastinginwoner dus. Ook hier geldt weer: het gaat niet om een aaneengesloten termijn. Even heen en weer vliegen betekent dus niet dat de teller weer naar nul gaat. Maar zoals al eerder vastgesteld: de grenzen zijn open en dus is dagen tellen lastig.

Foto Cees Groenewegen

De hamvraag

De hamvraag blijft: wanneer is een Nederlander nu eigenlijk een inwoner van Portugal? Op die vraag bestaat dus geen eenduidig antwoord. Enerzijds omdat het niet helder is wat “wonen” nu eigenlijk is. Anderzijds omdat het te gemakkelijk is om je niet aan de verschillende termijnen te houden. En ook nog eens omdat je in twee landen tegelijk kunt “wonen”.

Statistieken

Nu eindelijk de harde cijfers. Volgens de statistieken over 2018 zijn er 8.984 Nederlanders woonachtig in Portugal. Ter vergelijking, volgens diezelfde statistieken zijn er zijn 11.489 Nepalezen. Overigens zijn er alles bij elkaar 480.300 “vreemdelingen” residerend in Portugal. Dat is grofweg 5% van de bevolking. We hebben het dan wederom over geregistreerde vreemdelingen. Je hebt inmiddels begrepen dat een groot deel van je medelanders hier weliswaar in de supermarkt rondbanjert, maar formeel helemaal niet in Portugal is. Sir Charles Dilke zei twee eeuwen geleden al: “Er zijn leugens, er zijn grove leugens en er zijn statistieken”. Ondanks alle technologische vooruitgang is daar nog weinig aan veranderd.

Reclamebord in Portugal met teksten in het Nederlands
De Portugese commercie heeft geen statistieken nodig om te weten hoeveel Nederlanders er rondlopen in hun straat. Foto Cees Groenewegen

Schatting: 45.000

In 2012 vertelde een medewerker van het Nederlands consulaat in Albufeira (inmiddels helaas gesloten) me dat er naar hun grove schatting zo’n 25.000 Nederlanders in Portugal “woonden”. Waarvan waarschijnlijk driekwart in de Algarve. Toendertijd waren er circa 5.000 “officiële Nederlanders” volgens de Portugese statistieken. Je zou dus kunnen stellen dat er grof doorgerekend in 2018 dan zo’n 45.000 Nederlanders “hier wonen”. In 2018 vertelde een medewerker van de ambassade in Lissabon me dat zij al jaren een stijging van Nederlanders in Portugal zien. Ze leiden dit af uit het aantal documentvernieuwingen dat ze jaarlijks doen. Dit ondersteunt de eerdere schatting. Vijfenveertig duizend, daar moeten we het dan maar mee doen.

Foto van een grote sloep met de naam vliegdekschip
Vliegdekschip in de haven van Olhão. Het cijfer “1” wekt de indruk dat er nog meer zijn. Wederom een bewijs dat je cijfers met een gezonde dosis scepsis moet beschouwen. Foto Cees Groenewegen

Spookcijfers

Iedere dag verschijnen er cijfers in het nieuws waar je enorme vraagtekens bij kunt zetten. Wil je meer lezen over spookcijfers? Er is recent een heerlijk boek verschenen over statistisch gegoochel en merkwaardige getallen: Spookcijfers

17 Replies to “Hoeveel Nederlanders wonen er in Portugal?”

  1. Goedemorgen Cees,
    Ik denk dat het vrij duidelijk is wanneer een Nederlander echt in Portugal woont. In Nederland sta je ingeschreven als niet inwonende Nederlander, bij de SEF ben je bekend met naam en toenaam, je freguesia is blij met je en heeft je op hun inwonerslijst bijgeschreven en bij de belastingdienst in Portugal sta je ingeschreven met je Portugees adres – en ben je derhalve hier belastingplichtig (even ABP-uitkeringen etc. buiten beschouwing gelaten). Dit alles is wat lastig als je geen Sofi of BSN-nummer hebt en geen Digid, maar binnen het jaarlijkse familiebezoek was dat geregeld, en het is een kans om b.v. in Naaldwijk eens op het gemeentehuis te komen en op Schiphol op je gemak je medereizigers te bezichtigen terwijl je voor dat miniloketje staat te wachten?. Maar dat zal niemand storen neem ik aan, want wachten is hier een nationale hobby, waar iedereen, die goed geïntegreerd is, vrolijk aan meedoet.
    Let wel, er zijn veel Nederlanders die hier met hun Portugese adres bekend zijn bij de finanças terwijl ze ook fiscaal in Nederland wonen. Portugal heeft in deze gevallen het recht om inkomstenbelasting te heffen (er zijn uitzonderingen ja.) Om dit te voorkomen kan je, als je fiscaal in Nederland woont en hier alleen op vakantie bent, bij de finanças je Nederlandse adres opgeven. Neem wel een bewijs mee hiervan, zoals een water- of elektriciteitsrekening waarop jouw Nederlandse fiscale adres en je correcte naam staat vermeld.

      1. Als je hier geen inkomsten hebt (de verkoop van je huis wordt ook als inkomsten gezien, maar dat is een uitgebreider verhaal) en je hebt de voorgaande jaren op orde, wel. Natuurlijk heb je wel je verplichtingen op het gebied van wegenbelasting, onroerend goed belasting etc.

  2. Interessant en leuk om dit te weten, geldt natuurlijk voor alle andere EU-landen…
    zoek de Nederlander die lang van huis is (wel GSM uitzetten)

  3. Hallo Cees
    In het artikel schrijf je dat je tegelijkertijd zowel in Portugal als in Nederland ingeschreven kan zijn.
    Wij zijn nu aan het onderzoeken of we ons weer in Nederland kunnen inschrijven, omdat dat handiger is i.v.m. verzekeringen e.d., maar we blijven resident in Portugal, omdat we hier het grootste deel van het jaar wonen.
    We zijn inmiddels AOW gerechtigd.
    De belastingen moeten we dus in Portugal afdragen, maar hoe zit het met de zorgverzekering via het CAK?
    Misschien weet jij dat of iemand anders op dit forum.

  4. Persoonlijk geniet ik altijd van je artikelen, Cees. Maar in dit geval heb ik een vraag, niet zozeer over het artikel, maar de foto.
    Op de voorgrond van die foto zie ik een soort roeiboot, dan een kade. Wat daarachter zit zou een groot schip kunnen zijn, maar voor mij niet te onderscheiden als vliegdekschip. En een cijfer 1? Op het zoekplaatje heb ik het niet kunnen vinden.
    Is hier soms de verkeerde foto, bij een andere tekst terecht gekomen? Best leuke foto overigens, maar vliegdekschip?
    groetjes, Lia.

    1. Dank je voor je compliment Lia! Die blauw-gele sloep op de foto heeft de naam “Porta-aviões 1”. Dat is Portugees voor “Vliegdekschip 1”. Grapje van de eigenaar van de sloep, en ik kon het niet laten in de grap mee te gaan. Ik hoop dat je het ondanks de verwarring toch kunt waarderen.

  5. Hij is mooi! LOL De letters waren erg klein en ik heb het niet kunnen lezen. 🙂
    Bedankt voor de uitleg, hij is echt leuk. Sory dat ik het niet gezien heb.

  6. 8 juni 2020 om 07:23
    Één goede reden om een “dubbel leven”, d.w.z. deels in Portugal en deels in Nederland, met twee huizen of adressen, te leiden wordt veroorzaakt door levensverzekeraars. Die weigeren, soms?, lijfrente uit te betalen op een buitenlandse rekening en het alternatief dat dan overblijft is alles in een keer uitkeren. En dat was nou net niet de bedoeling.
    Beantwoorden

    1. Er is niets op tegen om een Nederlandse bankrekening te hebben als je in Portugal resident bent. Je moet echter dan wel de rente in de IRS verklaring hier opgeven.

    2. Je kan in Portugal gaan wonen, resident worden en een Nederlandse bankrekening behouden. Daar kan de lijfrente op worden uitgekeerd.
      Zo hebben wij dat geregeld met instemming van alle instanties, waaraan ook de adreswijzigingen zijn doorgegeven.

  7. Wat fijn alles op een rijtje!
    Als 2e huisbezitter in PT maken wij mooie tijden mee. Bij het lezen van dit artikel, denk ik bij de foto van Supermercado aan een leuk restaurant in Rotterdam.

  8. Hallo Cees,
    Leuk om de hierboven staande stukken/reacties te lezen.
    Mijn naam is Logan, een Srilankaan van oorsprong, woon sinds 1985 in Groningen, gestudeerd aan de Hanze hogeschool Groningen, genaturaliseerd in 1991 en ICT-carrière gemaakt van 20 jaren. Ik ben tevens een tolk-vertaler op freelancebasis voor de justitiële instellingen (IND, politie en Raad van Rechtsbijstand). Ik ben nu 62 jaar oud, maar zeer actief fysiek en mentaal. Ik denk dat het aan mijn leefstijl met bewuste voeding, YOGA en sport ligt.
    Ik ben nog nooit in Portugal geweest, maar ik hoor wel de ervaringen van mijn vrienden en kennissen die daar zijn geweest. Ik ben nu mijn plan aan het maken wat ik over 5 maanden ga doen. Mijn passie is YOGA en het leven dichtbij de natuur. Ik heb het indruk dat Portugal de geschikte bestemming is. Ik wil graag van je weten wat jij allemaal mij zou willen adviseren. Ik ga in ieder geval naar Portugal vliegen zodra de versoepeling komt in de coronamaatregelen. Als jij LinkedIn gebruikt kun jij me treffen onder deze link:
    http://www.linkedin.com/in/logan-logendran
    Vriendelijke groeten,
    Logan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *