Ik woon en werk al geruime tijd in Portugal. Laatst vroeg iemand mij hoe het zit met het vestigen van een bedrijf hier in Portugal en wat de belastingtechnische consequenties daarvan zijn. Ik ben inmiddels een aardige ervaringsdeskundige, dus daar kan ik wel het een en ander over zeggen.

In Nederland was ik zelfstandig gevestigd als grafisch ontwerper/webdesigner en had ik een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Toen ik naar Portugal verhuisde, heb ik mij in Nederland uitgeschreven – ook uit de Kamer van Koophandel. Sinds 2001 heb ik een Portugese eenmanszaak: Alva Design.

Inkomstenbelasting (IRS)

Als je meer dan 180 dagen per jaar in Portugal woont ben je hier belastingplichtig voor je hele wereldinkomen. Dus als je nog klanten in Nederland hebt – wat bij mij het geval is, betaal je over dit inkomen in Portugal inkomstenbelasting.

Ik heb gekozen voor het eenvoudige belastingregime (Regime Simples). Dat is voordelig als je weinig kosten maakt. Van je omzet wordt automatisch 30% als kosten gerekend en je hoeft dus niet alle bonnen te bewaren om dit te bewijzen. De rest, 70%, is winst en wordt belast.

BTW (IVA)

Ik heb klanten in Portugal, Spanje, Duitsland en Nederland. Aan mijn Nederlandse klanten stuur ik facturen zonder BTW. Op de factuur schrijf ik “BTW verlegd“. De klant betaalt de BTW in Nederland. Dat is gunstig, omdat hier in Portugal de BTW veel hoger is. De Nederlandse belastingdienst adviseert dit zo te doen. Aan mijn Portugese klanten stuur ik facturen met Portugese BTW, momenteel 23%.

Boekhouding

Elk kwartaal moet ik de BTW aangifte invullen (dat doet mijn boekhouder). En één keer per jaar de aangifte voor de inkomstenbelasting (dat doet mijn boekhouder ook). Ik heb geen duur bedrijf hoeven oprichten, het enige dat ik heb gedaan was mijn bedrijf aanmelden bij de belastingdienst.

Foto Patrick Perkins / Unsplash

Het is dus – anders dan je misschien denkt – helemaal niet kostbaar of ingewikkeld om een bedrijf te starten in Portugal.

Update april 2019

Ik krijg regelmatig mailtjes en reacties (zie ook hieronder), bijvoorbeeld: 

Ik heb jouw verhaal over een eenmanszaak gelezen op Portugal Portal. Ik heb daar een vraag over, hoe regel je een eenmanszaak in Portugal en wat heb je nodig. Het gaat om werken in Nederland en wonen in Portugal. Ik hoop dat je mij kunt helpen/advies kunt geven.

Dan gaat er denk ik iets niet helemaal goed in de communicatie. Óf mijn stuk is niet duidelijk genoeg óf de vragensteller heeft niet goed gelezen. Ik ben gewoon een ondernemer in Portugal. Geen boekhouder of belastingadviseur. Hierboven deelde ik mijn ervaringen – uit 2011. Ter lering en vermaak. 

Inmiddels is het 2019 en heb ik al enkele jaren een “Limitada”, een Portugese BV. Omdat dat in mijn geval gunstiger was, werd mij gadviseerd door – juist – diverse boekhouders en adviseurs.

Dus vraag mij niet om advies voor jouw bedrijf maar ga naar een deskundige. Om je te helpen heb ik een lijst samengesteld van Nederlandssprekende adviseurs in Portugal. Zij helpen je vast graag verder.

30 Replies to “Een bedrijf starten in Portugal”

  1. Dank je wel voor dit stuk. Zoals je weet wil ik als tekstschrijver en eindredacteur (denk aan website-teksten) weer actiever aan de gang in Portugal. Ik schreef mij in 2005 uit bij de KvK, maar hoop nu voldoende opdrachten te genereren in Portugal en NL zodat ik binnenkort hier een levensvatbaar eenmansbedrijf kan oprichten. Alle tips zijn dus welkom.

  2. Graag zou ik weten wat die boekhouder je kost. Daarover hoor ik de wildste verhalen. Die boekhouder zou verplicht zijn zelfs als je een computer program hebt dat alles netjes doet. Onze kleine bedrijfsgroep had al lang hier een zetel gehad als het zo simpel en goedkoop is als jij hier getuigd. Mogelijk zijn we tot nu toe verkeerd ingelicht, dat is geen uitzondering in Portugal. Tot nu toe hebben we slechts enkele boekhouders gecontacteerd en allen vertelden ons dat de vaste prijs altijd 800 euro per maand is. Dat is voor onze zetel onaanvaardbaar omdat we te weinig winst maken. Dat komt doordat we bijna alle winst laten maken door bestaande kleine Portugese bedrijven, waaraan we werk uitbesteden waarvoor wij de engineering doen. Bij het samenvoegen van producten tot een project en ook export, zijn grote bedragen en onkosten gemoeid maar zeer kleine winsten in verhouding, daarom moeten we naar een btw stelsel zonder vaste kosten/winst bepaling. We hebben eerder een fiscaal adviseur nodig die advies en een 3 maandelijkse controle doet. Ik weet niet of je ons meer informatie kan geven, maar alvast bedankt voor de al gegeven informatie.

    1. Beste Dirk, ik betaal 200 euro per jaar. Mijn bedrijf is een eenmanszaak. Het is voor mij (in het “regime simples”) onmogelijk om werk uit te besteden en de kosten hiervan af te trekken van mijn inkomsten. Dat vind ik soms wel lastig. Wil je wel vaker werk uitbesteden dan moet je voor een ander regime kiezen, met meer administratieve verplichtingen en hogere kosten voor de boekhouding. Heel jammer voor jullie, vooral omdat je bestaande kleine Portugese bedrijven aan werk helpt. Ik kan je helaas niet helpen aan een goede adviseur. Veel succes met je onderneming.

  3. Als je meer dan 180 dagen per jaar in Portugal woont ben je hier belastingplichtig voor je hele wereldinkomen. Dus als je nog klanten in Nederland hebt – wat bij mij het geval is – betaal je over dit inkomen in Portugal inkomstenbelasting. Ik vrees dat het bovenstaande een klein beetje té simpel is weergegeven. De Nederlandse belastingdienst denkt daar héél anders over, waarbij ze zich baseren op het belastingverdrag met Portugal. Het voert te ver om hier alle mogelijke varianten te bespreken maar de belastingwebsite(en aanverwanten) spreken voor zich.

    1. Hoezo te simpel? Ik woon in Portugal (meer dan 180 dagen per jaar) en betaal inderdaad hier in Portugal inkomstenbelasting. Het “simpele” is dat ik voor mijn (eenmans)bedrijf gekozen heb voor het “regime simples”. Ik heb ook klanten in Nederland, de meeste van mijn klanten zelfs, en over dit inkomen betaal ik inderdaad in Portugal inoomstenbelasting.

  4. Bedankt voor de bruikbare informatie. Het is vergelijkbaar met de situatie hier in Frankrijk (waar ik nu nog woon en werk). Ook ik ben zelfstandig ondernemer (“auto-entrepreneur”), ingeschreven in Frankrijk en betaal hier belasting. Ook ik heb voornamelijk Nederlandse klanten en factureer aan hen op dezelfde wijze als hierboven beschreven. Hier in Frankrijk is het echter 23% dat ik dien af te dragen. Verder ben ik door deze bedrijfsvorm automatisch verzekerd voor de basiszorgverzekering (= 70% vergoed). Er is overigens wel een plafond: ik mag niet meer omzet draaien dan 32.000,= per jaar. Gebeurt dit wel, dan moet ik overstappen naar een ander regime.
    Hoe zit dit in Portugal met die zorgverzekering en eventuele omzetgrens? Alvast dank voor de reactie

  5. Ik zoek een mogelijkheid om me als ondernemer te vestigen in Portugal.
    Het zou eigenlijk niks meer als een inschrijving moeten zijn. We blijven zelf in Nederland zitten.
    De reden is dat wij een mogelijkheid zoeken in een land waar de meeste van onze leveranciers niemand hebben zitten. Puur import en export, een eenmans bedrijf.
    Is dat mogelijk, denkt u?
    En waar zouden wij dan rekening mee moeten houden?
    Een en ander wil ik u best uitleggen via een persoonlijk bericht via mail als dat lukt.
    Alvast bedankt voor uw tijd
    Met vriendelijke groet
    Johan

    1. Dag Johan,
      Dat zijn nogal wat vragen. Je zou daarvoor het best eens contact op kunnen nemen met een Nederlands sprekende deskundige op het gebied van ondernemen in Portugal en Nederland. Ik kan je daarvoor Van Doorn & Partner uit Lissabon van harte aanbevelen. Peter van Doorn schrijft ook als gastcolumnist op Portugal Portal.

  6. Bonjour Winy, heel erg bedankt voor deze informatie en doorverwijzing naar een boekhouder. Wij werken en wonen nl. in Frankrijk en gaan ons bedrijf hier verkopen om ons bedrijf in Portugal kleinschaliger voor te zetten. En dit portal en jouw informatie helpt ons daar zeer bij. Obrigado!
    Warme groet, Matty

  7. Misschien een hele dwaze vraag… wat zouden de voordelen kunnen zijn in volgende situatie?
    Een (diensten) bedrijf met enkel Belgen (een 4-tal medewerkers) , enkel opdrachten in Belgie en de zaak is gevestigd in Portugal. (LDA) Het bedrijf heeft ook een Belgisch BTW-nummer.

  8. Hallo,
    Ik importeer Loghouses uit Finland naar Nederland met BTW-verlegging.
    Nu krijg ik ook Portugese aanvragen. Is het nodig in Portugal een bedrijf te beginnen ivm de BTW?
    Ik blijf voorlopig wel in Nederland als bedrijf. Het zijn meest particuliere klanten zonder BTW-nummer.

    1. Beste Henk,Ik denk niet dat dat nodig is. Je kunt aan Portugese klanten leveren met BTW verlegging. Behalve als het particulieren zijn die geen bedrijf/BTW nummer hebben. Voor alle zekerheid zou ik het wel eerst even bij de NL belastingdienst navragen, of opzoeken op de website belastingdienst.nl. Succes met je bedrijf.

  9. Beste Winy Schalke, Omdat ik geen reactie heb gekregen op mijn vraag die ik een paar dagen geleden stelde, schrijf ik mijn vraag opnieuw. Een Nederlandse Installateur voor verwarming en zonnepanelen heeft bij mij werkzaamheden verricht. Op de rekeningen die hij mij gegeven heb , staat wel I.V.A. vermeldt, de bedragen zijn cash betaald. Het enige wat hij heeft geschreven is dat het is betaald en zijn voornaam. Omdat ik hem een paar keer gevraagd heb om mij officiële rekeningen, met mijn NIF nummer en zijn KvK nummer, toe te zenden of te overhandigen, heeft hij hieraan geen gehoor gegeven. Ook op de rekeningen staat niet zijn naam en adres, zodat ik vermoed dat hij niet bij de Portugese Kamer van Koophandel is ingeschreven. Nu heb ik geprobeerd om via de website van deze kamer van koophandel Portugal inzicht te krijgen of contact met hen op te nemen, maar ook dat is niet gelukt. Kun je als particulier inzage krijgen bij deze Kamer van Koophandel of hij geregistreerd staat ? Ik hoop dat je even de moeite wilt nemen om mij te antwoorden Winy, want het gaat wel om hoge bedragen. Bij voorbaat dank, groeten Yvonne Koster.

    1. Beste Yvonne, je vraag van een paar dagen geleden zie ik niet op deze website… Dan kan ik die natuurlijk ook niet beantwoorden 😉
      Je bovenstaande vraag wel. Ik adviseer je om met deze vraag naar een boekhouder, advocaat of solicitador te gaan. Portugal Portal is een online magazine. We schrijven over Portugal maar we zijn geen juridisch of financieel adviesbureau. Succes!

  10. Hallo Winny,
    12 jaar geleden heb ik een huis gekocht in Portugal. Om de kosten wat te dekken verhuurde ik het zo af en toe via Airbnb. Toen ik het kocht was niet alles legaal wat er gebouwd was en in 2012 heb ik de solicitadore opdarcht gegeven om het te legaliseren. In 2014 zou alles in orde zij, ik kreeg een nieuwe cardenetta waar alles op vermeld stond. Omdat ik alles zoveel mogelijk legaal wilde doen, heb ik toen ook een AL (Alociamente Locaal) aangevraagd. Die werd afgewezen omdat het huis niet legaal was. Het blijkt dat het huis wel voor de finances legaal was maar niet voor de Camera Odemira. Nu blijkt dit een zeer lange procedure te worden en zijn er veel radartjes die langs elkaar heen draaien met gevolg dat ik door het commitee van AL aangemerkt wordt voor het ongeoorloofd uitoefenen van een bedrijf met een drijging van een boete. Ik denk dat ik een goede advocaat nodig ga hebben. Is er iemand die jij kan aanraden? Ik ben in NL een kleine zelfstandige, draag hier (in NL) belasting af .

  11. Beste Winy,
    Ik overweeg om in Portugal te gaan wonen (een huis of appartement te huren) en daar ook te gaan werken. Ik ben beeldend kunstenaar (schilder) en heb kortgeleden daarbij een pop up gallery opgericht. Met deze galerie en mijn eigen schilderijen sta ik op internationale beurzen. Ik heb dus niet fysiek een galerie maar wel een atelier. Nu ben ik al een paar dagen belastingzaken i Portugal aan het lezen maar ik kom er niet helemaal uit. Stel ik verkoop op een beurs voor 40.000 euro schilderijen. Betaal ik over dit hele bedrag omzetbelasting of over dit bedrag minus de kosten die ik gemaakt heb? En betaal ik over die 40.000 dan ook weer inkomstenbelasting? Dus in totaal 21 % omzetbelasting plus 37 % inkomstenbelasting? Dus 58 % van 40.000? Is in mijn geval een Regime Simple aan de orde? Zit er een plafond aan de omzet voor Regime Simple? En kun je daarvoor kiezen of val je gewoon in een bepaalde categorie? Ik las ook iets over het aanvragen van Non-Habitual Residence tax. Maar je weet pas of je daarvoor in aanmerking komt als je er al gevestigd bent. Veel vragen dus…

  12. Hallo Winy,
    Ik heb momenteel een callcenter in Nederland en daarmee verkoop ik als tussenpersoon van de energieleveranciers energie aan particulieren en MKB. Het minimumloon in Portugal ligt echter veel lager dan in Nederland. En nou heb ik het plan om een callcenter in Portugal op te zetten waarbij ik een tiental Nederlanders in dienst neem en zorg voor de huisvesting. Omdat het gaat om een Nederlandse BV en omdat ik alleen maar Nederlandse opdrachtgevers heb, ben ik dan verplicht het minimumloon uit Nederland te vergoeden of kan dit ook het Portugees minimumloon zijn? En omdat mijn werknemers en het hele jaar door woonachtig zijn in Portugal maar er geen Portugees bedrijf aan te pas komt, ben ik dan verplicht om in Nederland of Portugal belasting af te dragen?
    Mvg,
    Youri

  13. Hoi Winy,
    Dank voor je informatieve blog.
    Ik wil ook graag een eenmanszaak “regime simples” oprichten. Ik heb al huurwoning met contract, en een Portugees nif nummer met een login voor de Portugese digid.
    Dat oprichten van die eenmanszaak, enig idee hoe dat moet?
    Ik kijk uit naar je antwoord.
    Groetjes,
    Jeroen

  14. Goedemorgen Winy,
    Ik heb één korte vraag, wat kost een boekhouder ongeveer per kwartaal/jaar bij een Regime Simples? Wij zoeken er hier in de Algarve één omdat wij hier binnenkort gaan wonen en werken met ons bedrijf.
    Gr Michel

    1. Beste Michel, in de reacties hierboven kun je het antwoord op jouw vraag vinden. Een andere lezer stelde diezelfde vraag eerder. Wil je de actuele prijzen weten, neem dan contact op met een Portugese boekhouder in de Algarve. Er zijn daar verschillende Nederlandssprekende adviseurs.

  15. Hallo Winy,
    Ik heb net een bedrijfje opgezet op de Azoren. Hier gelden lagere BTW tarieven, nl. 18% i.p.v. 23%. Dat zou gunstig kunnen zijn voor mijn NL klanten, maar als ik mijn accountant goed begrijp mag ik geen BTW berekenen voor niet PT klanten.
    Heb jij hier een idee bij?
    Alvast dank voor je reactie.
    Groet, Hans van Dam

    1. Wat je boekhouder zegt klopt. De BTW wordt verlegd naar Nederland. Op de website van de Nederlandse belastingdienst wordt uitgelegd hoe dit werkt, bij transacties tussen EU landen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *