Ik hoop in de toekomst regelmatig een artikel te schrijven voor Portugal Portal. Dit doe ik onder de naam “Boswachter Kees”. Naast natuurfotograaf en struiner door de natuur, ben ik al heel wat jaren vrijwillig boswachter bij Natuurmonumenten in het Drents-Friese Woud, dus deze naam dekt de lading wel.

Mijn bijdragen zullen hoofdzakelijk gaan over de in mijn geliefde Portugal voorkomende vogels, vlinders, insecten maar eigenlijk over alles wat de natuur van dit prachtige land te bieden heeft. Ik heb Portugal al vele jaren bezocht voor natuur- en wandelvakanties, maar ook georganiseerde vogelreizen of gewoon voor een verblijf van een flink aantal weken, soms ook gebruikmakend van ter plaatse bekende natuurgidsen. In deze eerste bijdrage laat ik mijn licht schijnen over de hop.

Foto Kees van der Klauw

Vroeg opstaan

Naast natuurliefhebber ben ik ook vogelaar, ik kan dagen besteden om de voor mij perfecte foto te maken van een bepaalde soort zoals in dit geval de hop. Dat doe ik liever dan wat tegenwoordig erg in de mode is, om in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk soorten te fotograferen.

Ik probeer zo veel mogelijk tijdens het zachte vroege zonlicht (zoals bij deze foto’s van de hop) te fotograferen of tijdens het fraaie licht van de zon in de avond. Het zonlicht tijdens de rest van de dag is voor vogelfotografie al gauw te fel zodat de foto’s al snel overbelicht zijn, maar met bewolkte dagen is ook overdag goed te fotograferen in de natuur.

Foto Kees van der Klauw

Voor de hop is de ultieme foto met de kuif omhoog zoals op deze foto, maar dat doet deze eigenzinnige vogel zelden en alleen in staat van opwinding dus ik was blij met deze foto.

Hop hop hop hou je kop

Ik was in Castelo de Vide voor een wandel-fotografievakantie op een camping met een Nederlandse eigenaar. Dicht bij de camping zat een hop met zijn kenmerkende “hoep hoep hoep”. In de baltsperiode gaat dit verdragende gehoep de hele dag door. Voor sommige campinggasten was het soms een beetje teveel van het goede. Regelmatig hoorde ik ze dan ook tegen elkaar mopperen:  “Hop hop hop hou je kop”. Terwijl de (eerlijk gezegd) monotone baltsroep voor een vogelaar zoals ik als muziek in de oren klonk.

De hop aan het foerageren. Foto Kees van der Klauw

Leefgebied

Voor vogels en alles wat er leeft aan vlinders, insecten en reptielen is Portugal nog een walhalla, omdat de landbouw nog kleinschalig is, er is ook nog veel flora en fauna die in alle vrijheid kan en mag groeien en bloeien. Ook voor de hop is Portugal een ideale habitat om te leven. Hij komt voor in open stukken bos, steppen en droge gronden. Maar de hop kan zelfs in steden en dorpen voorkomen en zich daar met gemak handhaven.

Op het menu van de hop staan wormen, meikevers, rupsen en slakken, maar ook wel reptielen. Ze overwinteren in Afrika maar blijven gedurende de winter ook in Portugal. Vroeger kwamen ze wel in Nederland voor, maar nu nog maar zelden en dan hoofdzakelijk tijdens de voor- en najaarstrek, als dwaalgast.

Voortbestaan

De hop doet het eigenlijk best goed en is nog niet echt zeldzaam. Om het nageslacht in stand te houden legt deze fraaie bruin-rode vogel vijf tot acht eieren. Een tweede legsel kan voorkomen als het eerste broedsel mislukt is of leeggeroofd door een marter.

Het vrouwtje heeft een klier en kan bij gevaar tijdens de broedperiode een flinke stank verspreiden, maar bij het nest stinkt het toch al, want de hop is niet erg van het opruimen van kadavers en voedselresten. Wat hem ook wel de weinig vleiende bijnaam van “drekhaan” opleverde.

Vogelgids

In de ANWB Vogelgids van Europa van Lars Svensson e.a. staan alle ruim 770 vogelsoorten die je op ons continent kunt tegenkomen. Kenmerkend is dat van elke soort alle gegevens over habitat, verspreidingsgebied, geluid en voorkomen overzichtelijk op één tekstpagina staan, tegenover de afbeeldingen. Met een praktische opzet en meer dan 4000 gedetailleerde tekeningen in kleur is deze vogelgids de topper voor elke vogelliefhebber. Al jaren de meest verkochte veldgids in de Benelux.

21 Replies to “Boswachter Kees – de hop”

    1. Dank je Maja voor deze aanvulling, dit vind ik trouwens een veel mooiere naam dan het simpele Hop.
      Ik vind de buitenlandse namen voor vogels sowieso mooier dan de Nederlandse namen.
      De wetenschappelijke naam is: Upupa epops ook prachtig en de Engelse naam die mag er ook zijn: Eurasian Hoopoe.
      Groet Kees van der Klauw

  1. Ik verbleef een paar dagen op de camping die jij noemde, maar ik kan me geen hop of gemopper over de hop herinneren. In onze tuin hebben wij de hop een keer gespot: in 2005 schreef ik er dit stukje (met foto’s) over: Hop.

    1. Het gehoep is alleen in het voorjaar Winy, dus het kan heel goed zijn dat je daar in een andere periode van het jaar was. Maar het is ook niet zo dat de hop elk jaar op de zelfde plek aanwezig is, het zijn rasopportunisten die vooral gefocust zijn op prooiaanbod maar ook dingen als nestgelegenheid en vegetatie.
      Groet Kees van der Klauw

  2. Geweldig Kees dat we nu af en toe mogen gaan genieten van jouw verhalen met de bijbehorende kennis en de prachtige foto’s die je maakt!

    1. Hallo Bea en Bjorn, leuk om jullie hier te treffen, er komen in deze rubriek zeker onderwerpen uit jullie fraaie omgeving aan bod.
      Groet Kees

  3. Ook in de Minho hebben wij sinds een jaar of 5 een hop! Elk jaar maart, april klinkt na een poos van weggeweest te zijn weer het feestelijke “gehop, hop” en soms zien we hem/haar daadwerkelijk vliegen.
    Wat denk je, Kees, is dat steeds dezelfde hop? Hoelang leeft een hop?

    1. Het is geen zekerheid dat het elk jaar dezelfde hop is, Lotte ook al heeft hij de winter op deze plek doorgebracht. Een gedeelte van de populatie blijft in Portugal en een gedeelte overwintert in Afrika. Het is niet ongebruikelijk dat een mannetje bij terugkomst uit Afrika probeert het stekkie van de overblijver in te pikken. En dat kan er nog wel eens fel gestreden worden.
      Ze bereiken gemiddeld een leeftijd tussen de 10 en 15 jaar maar uitschieters zijn geen uitzondering.
      Groet Kees

    2. Ja, heerlijk om die hop wat rond te zien scharrelen en te horen, bij ons vooral in wat korter grasland.
      Ik denk dat hij dit heerlijk vindt, want ik zie elk jaar verschillende hoppen hier, o.a in het voorjaar, ook die roepen.
      Maar ook in andere tijden hebben wij gezelschap van onze hoppen.
      ‘s Morgens wekt de hop ons met hop, hop ,hop (3x) en dat is onze wekker in het voorjaar. En dan zeggen wij tegen elkaar, hop, hop, hop eruit!
      Dit hebben wij leren waarderen op de camping in de buurt van Castelo.

      1. Ik kan me geen aangenamere wekker voorstellen, Ton, als je regelmatig hoppen in je omgeving ziet is dat een teken dat het een goede habitat is voor hen, dus veel insecten en geschikte nestgelegenheid dat zijn twee belangrijke dingen voor een vogel.
        Groet Kees

  4. Wat leuk! Iemand, die het weten kan, wil af en toe eens over vogels in Portugal schrijven! Wij zijn vogelliefhebbers en kijken vanuit onze keukentafel in de keuken op de eerste verdieping van ons Portugese huis graag naar de vogels in de boom die daar vlakbij het raam staat! Helaas kennen we veel vogels niet. Wij zijn op zoek gegaan naar Portugese vogemaar die zijn niet dik gezaaid, bleek. Weet jij iets goeds over “de Portugese” vogels?
    Dank je voor je artikel. Ik blijf je volgen …
    De hop hebben we overigens vaak in onze tuin en er rondom gezien. Geweldig mooie vogels …

    1. Dank je, Hanneke, ik maak er veel werk van om de best mogelijke foto te maken, daar kan soms veel tijd in gaan zitten. Maar dat betaalt zich dan vaak ook uit en de voldoening is meestal groot.
      Groet Kees

  5. In onze Portugese tuin houdt zich regelmatig een hop op. De eerste keer dat ik hem zag was ik blij verrast. Immers in de tijd dat ik vrijwilliger was bij natuurmonumenten vertelde de boswachter (boswachter Frans) me dat ze best zeldzaam zijn. Net als de ijsvogel en de nachtzwaluw. Nou in onze omgeving struikel je erover, bij wijze van spreken. Ik heb lang gezocht naar een vogelboek in de Portugese taal dat specifiek Portugese vogels beschrijft. Het eerste exemplaar dat ik kocht bleek een vertaling en voldeed helemaal niet. Uiteindelijk heb ik er een gevonden (nou ja, eigenlijk een vriendin) dat wél de mogelijkheid biedt de bij ons voorkomende vogels te determineren. Ik zou graag het isbn nummer vermelden maar het boek ligt in Portugal terwijl corona me in Nederland houdt. Dus dat komt nog.

    1. Leuk dat je toch een boek gevonden hebt, we wachten de gegevens over dit boek af. Ik denk dat er meer mensen interesse hebben. Groet Kees

  6. Super leuk stuk over de hop. Wij hadden vorig jaar een vogelaar te gast bij onze Quinta. Hij heeft de hop ook gespot bij ons op het terrein. Ik zou graag meer willen weten over de vogels die hier voorkomen, tijdens mijn wandelingen kan ik er dan meer over vertellen. Dus mocht er iets van een lijst zijn, dan houd ik me zeker aanbevolen!
    Bedankt en ik ga je stukjes zeker lezen.

    1. Dank je Sabine goed te horen dat de Hop nog zo een algemene vogel is in Portugal.
      Als je meer wilt weten over vogels in Portugal of een uitgebreide lijst met vogel info dan kan je Winy even een bericht sturen en mijn mail adres vragen.
      Wie weet ben ik nog een keer te gast op jullie quinta.
      Groet Kees

  7. Ik las de titel en dacht aan de plant hop. Was benieuwd of die ook in het wild voorkomt in Portugal.
    Totdat ik de vogel zag!
    Huh?
    Oh ja, het is óók een vogel!
    En wat voor een vogel, prachtig verenpak.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *