Twee euro entreegeld. Per persoon zegt de vrouw tegen mij. Verschanst achter haar tafeltje. Verontschuldigend leg ik een twee-euromuntstuk erbij. 

Opsmuk

Net tevoren is een buslading toeristen vertrokken. Opgeroepen door de chauffeur. Die zorgelijk rondblikt. Vanachter zijn mondkapje. Al klikkend en kakelend bevolkten zij het voorplein. De teruggekeerde rust doet recht aan de gewijde omgeving. U mag geen foto’s maken. 

Igreja São Lourenço de Matos met z’n sobere buitenkant.
Foto Robert Steur

Eenmaal binnen in het godshuis. Duidelijk een absoluut verbod. Overtuigend genoeg door haar strenge blik. Wel een beetje vreemd. Immers internet staat er vol mee. Foto’s zat van al ‘t moois. Natuurlijk, er zijn ansichtkaarten te koop. Met de fraaiste afbeeldingen van het interieur. Fascinerender om te zien. 

Al die pracht en praal. Liefst met eigen ogen. Igreja São Lourenço de Matos. Met z’n sobere buitenkant. Maar van binnen uitbundig gedecoreerd. De wanden bekleed met blauw-witte azulejos. En een altaar vol goudwerk. De tegels op de wanden beelden het leven uit van Laurentius.

Entreekaartjes
De wanden bekleed met blauw-witte azulejos.
Foto Robert Steur

Een stevige woordenwisseling. In de  hotellobby bij binnenkomst. Voor een sanitaire stop. Sluiting vandaag? De hotelgast ontploft. Tja, die arme receptionist. Hem treft geen blaam.

Idyllisch

Even de benen strekken. Om gezonde zeelucht op te snuiven. Luisterend naar ‘t gezang van de vogels. Vanaf eind april stijgt de temperatuur weer. Jammer, net even te vroeg voor het zomergevoel. Om je te wanen op een heuse tropische bestemming. Opgeroepen bij het zien. Van de flamingo’s op de goudgele stranden. 

Het turquoise zeewater en de wuivende palmen. Een droombeeld dat dit unieke natuurgebied oproept.

Als je rondwandelt bij zomerse temperaturen. In dit labyrint van eilanden, schiereilanden, zandbanken, witte stranden en duinen. Om bijzondere flora en fauna te ontdekken. 

Alsof de stop uit het bad is getrokken. De Algarve loopt leeg. ‘t Dagelijks leven voltrekt zich in een illusie. Het verleden bestaat in onze herinnering. De toekomst is pure speculatie. Alleen de werkelijkheid is hier en nu.

Vandaag verschuilt de zon zich. Achter wolkensluiers piept ie soms tevoorschijn. Net gearriveerd in Quinta do Lago. Gelokt door de geur van de oceaan. Voorbij daar waar zij elkaar ontmoeten. Ria Formosa en de greens. Van die gerenommeerde golfclub Sāo Lourenço. Een beetje cafeïne zou er wel ingaan. 

Eigenaardig 

Het gesprek van de dag ook in Portugal. Een ongekende nieuwe realiteit. Alsof wij tweederangs acteurs zijn in de verkeerde film. Als romanfiguren in een horrorverhaal. Over een dodelijk virus. Dat de wereld opschrokt. Tamelijk onwerkelijk.

Verder doorlopen maar over de houten brug. Die het drasland overspant. Waar mannen door het zuigende slik waden. Om hun emmers te vullen met kokkels. En wat het estuarium verder oplevert aan zeevruchten. Mazzel, de strandtent is geopend. Begroet met verontschuldigingen. We hebben geen koffieautomaat. 

Alleen maar filterkoffie. Tja, dan maar een waterig bakkie troost. In Portugal nota bene. Het land van de koffiecultuur bij uitstek.

Uitkijkpunt over Ria Formosa
Net gearriveerd in Quinta do Lago.
Foto Robert Steur

Al koekeloerend door hun telelenzen. Staan ze aan de oever. Van de grote waterpartij. Waar zeldzame vogelsoorten broeden. Opvallende waarschuwingsbordjes. Neergezet bij de vogelhutten. Ze roepen ons op. 

Om stilte te betrachten. Opdat de vogelpopulatie zich ongestoord weet. Een gotspe, immers nu eens en dan weer. Vertoont zich een glimp door de wolken. Van grijze aluminium vogels. Onverdroten en met enorme herrie overvliegend. Opgestegen van Faro AirPort op een steenworp afstand hier vandaan. 

Deugdzaamheid

Beperkt lijkt de verspreiding van het virus in Portugal. Gering in de Algarve, tot dusver. Vergeleken bij de Nederlandse besmettingshaard. Het is speelkwartier voor de schoolkinderen. Op het schoolplein tegenover Sāo Lourenço. Sinds maandag 16 maart moeten zij thuisblijven. 

Na veel getwijfel gaan de Nederlandse scholen uiteindelijk ook dicht. Op dezelfde dag als de Portugese. Het kabinet is ‘om’. Gevoelig gebleken voor het afnemend vertrouwen in hun crisisaanpak. Het coronavirus  waart wereldwijd rond. Dus ook Portugal ontsnapt er niet aan. 

Rondom ons heen blijkt besef van de risico’s. Door een adequate aanpak met tijdige voorzorgsmaatregelen. Verontrustend is ‘t nieuws uit Nederland. Afgewisseld met anekdotes en grappige filmpjes. Berichten over hamsterende medemensen. Zonder burgerzin. Die helemaal de weg kwijt zijn.

Ontvolkte straten onder een blauwe hemel. Verlaten terrasjes, gesloten pastelarias. Winkels potdicht. Wachtrijen voor de supermarkt. Voorjaar in de Algarve. Veranderd in een wondere wereld van het surrealisme. 

Afgebeeld op de pilaren van de Laurentiuskerk. Met dat schitterende interieur. De zeven deugden: wijsheid, rechtvaardigheid, moed, geloof, hoop en liefde. Bovenal een die bij uitstek geldt. In deze woelige tijd: zelfbeheersing.

Waarschuwing voor Coronavirus
Veranderd in een wondere wereld van het surrealisme.
Foto Robert Steur

5 Replies to “Zelfbeheersing”

  1. Wat opgeklopte angst, helaas, allemaal met ons doet ipv innerlijk zelfvertrouwen.
    Aardig geschreven stukje over dit coronafenomeen in prachtig Portugal!
    We blijven vertrouwen houden in vriendelijkheid dus medemenselijkheid te allen tijde!

    1. Dank je wel, Annette. Voor je compliment. Helemaal eens met het streven dat jij eropna houdt.
      Met vriendelijke groet,
      Robert Steur

    2. “Wat opgeklopte angst, helaas, allemaal met ons doet ipv innerlijk zelfvertrouwen.”
      Ik begrijp deze zin niet, zeker niet in relatie tot het artikel. Ik merk niets van angst bij de Portugezen om ons heen, in tegendeel ” als het komt, komt het” hoor ik voornamelijk. Voorzichtheid en voorzorg is toch wat anders dan angst. De maatregelen die genomen worden zijn meer dan terecht of vind je van niet? Ter info: in onze Brabantse kennissenkring hebben we inmiddels 2 personen verloren, een derde is niet meer te redden. Elke toespeling op de mindere ernst van de situatie is naïef en gevaarlijk. Dit virus kan je niet onderschatten. Dus daarom een oproep (die ook niet rechtstreeks met het artikel te maken heeft): Houd je aan de regels en probeer gezond te blijven.

      1. Tja, Joost het woord paniek. Wellicht een maatje te groot. In het algemeen gesproken. De termen ongerust of bezorgd gaan buiten twijfel op. Onder horecapersoneel dat nauw contact met klanten allang niet meer ‘cool’ vindt. Van hun gezichten af te lezen.
        Hoewel ook paniek of stress komt zeker voor. In het individuele geval. Zoals bij het Duitse echtpaar. Geconfronteerd met een voortijdig vertrek uit hun verblijfsaccommodatie.
        Zonder enig alternatief. Terwijl het maar niet bleef lukken om hun ticket naar huis om te boeken.
        Verontrusting is ook aan de orde. Bij burgemeesters in de Alentejo, begrijp ik. Die de GNR opriepen vanwege een ongewone toename van buitenlandse campers die blijven overnachten aan de kust.
        Verschrikkelijk als kennissen of familieleden slachtoffer zijn geworden. Dan komt ‘t wel heel erg dichtbij. Wat een leed voor de nabestaanden.
        Intussen onderschrijf ik je algemene oproep van ganser harte.
        Groetend, Robert Steur

  2. Ik mis de mensen daar maar ben mij bewust van de ernst. Ik blijf nu in mijn eigen omgeving (Terneuzen, Zeeland) ticket omgeboekt naar sept. (ik hoop het). Ik werk in de sector social work, betekent dat ik half thuis en half op het werk werk. Mensen dit is ernstig, ik wens jullie zo veel moed, liefde en vooral verantwoordelijkheids- gevoel toe. Ik hoop tot snel in Corujeira, Serra da Estrela – de Ster.
    Veel liefs voor iedereen
    Francoise

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *