Patio Velho, Galeria de Arte ligt in het piepkleine dorpje Vale do Ferro, middenin de natuur. De weg er heen gaat over smalle hobbelige zandpaden, maar de route is prachtig, net als de galerie zelf. Een oud granieten pand, smaakvol verbouwd tot een mooie expositieruimte. Zaterdag 14 september was ik bij de opening van een nieuwe expositie in Patio Velho: fotografie van Ed Pothast. 

expositie Ed Pothast 1
De expositieruimte. Foto Winy schalke

Kunstenaar en fotograaf Ed Pothast geeft zijn interpretatie aan alternatieve energie. Hij toont zijn bewerkte foto’s, en de vergelijking met het pointillisme is niet ver weg. Ed maakt gebruik van eigen, hedendaagse beelden met de nadruk op strakke vormen en een geaccentueerd lijnenspel.

foto4-ed-pothast
80 x 120 cm. Foto Eduard Pothast
Foto Eduard Pothast

Windmolens in het landschap

Onderwerp van zijn werken zijn windmolens in Portugal en Nederland. De techniek is een symbiose van digitale fotografie en grafiek. Ed is geïnspireerd door de ambivalente houding t.o.v. de moderne windmolens die overal in het landschap worden geplaatst, zowel in Portugal als in Nederland. Zijn deze windreuzen een visuele vervuiling voor het landschap… of niet?

foto3-ed-pothast
80 x 120 cm. Foto Eduard Pothast

Tijdens de duur van de expositie besteedt Patio Velho ook aandacht aan, en vertonen ze, enkele documentaires gerelateerd aan energie en ‘ambiente’ (milieu) in het algemeen. Kijk op de website van Patio Velho voor de juiste datum en uur.

Eduard Pothast (1949, Indonesie) werkte 25 jaar als fotograaf in Nederland. Hij woont sinds 2003 in Portugal. Hij heeft zich sindsdien toegelegd op meerdere kunstvormen: grafische kunst, beeldconstructies, fotografie en digitale fotobewerkingen. Ed drukt alle foto’s zelf af op een digitale groot-formaat printer. Formaten: 6 x 12, 20 x 30 en 80 x 120 cm.

expositie Ed Pothast 2
Herman Mertens opent de expositie met een praatje. Foto Winy Schalke

De opening was een gezellige bijeenkomst, waarbij zo’n vijftig mensen aanwezig waren. De Galerie heeft een prima bar met koele drankjes, en de hapjes van Magda Vervloet waren verrukkelijk. We sloten de avond af met een etentje met de kunstenaar en alle vrienden in restaurant l’Artista.

Praktische informatie

  • Website Patio Velho
  • Website Eduard Pothast
  • De expositie duurt tot 20 oktober. Openingstijden: Zaterdag en zondag van 12 tot 20 uur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *