Ik hoor het geluid van brullende snoeimessen, blaffende honden, tjilpende vogeltjes, de haan in de ochtend, de kerkklokken en de wind door de bladeren. Ik ruik eucalyptus, houtkacheltjes, jasmijn en kruiden. Wat mij in Nederland zo naar Portugal deed verlangen, was de mogelijkheid om de stilte in mijzelf terug te vinden en een nieuwe kans om alles om mij heen te zien en te ervaren.

Om mij heen zie ik sterke mensen en levensgenieters. Ik vind ze eerlijk, liefdevol en behulpzaam. Ik zie voor mij een zonnige toekomst in Portugal tegemoet.

Van gastcolumnist Jet Feith

Wij wonen alweer ruim een half jaar in Portugal en huren een appartement totdat ons nieuwe huis bewoonbaar is. Alle vier voelen we ons thuis in ons nieuwe ‘vaderland’.

Gezin

Voordat we besloten om naar Portugal te emigreren, hebben we uitgebreid met onze kinderen van 12 en 6 jaar oud gesproken over scholing. Wilden ze naar school of hadden ze liever thuis onderwijs? Zij kozen voor klassikaal onderwijs en binnen de kortste tijd waren ze gewend op hun nieuwe school in Folgosa in de buurt van Aveiro. De taal blijkt geen groot probleem en ook het maken van vrienden ging makkelijk.

Papierfabriek

Wij hebben een oude papierfabriek in Folgosa gekocht en daar gaan we in wonen zodra deze bewoonbaar is. Mijn partner is superhandig en heeft een groot technisch en praktisch inzicht. Ik produceer ideeën, de een nog fantastischer dan de ander, aan de lopende band en hij selecteert mijn gedachtenspinsels op haalbaarheid. We zijn een goede combi.

Foto PaintBrusher

Op termijn wil ik dat ons energieverbruik uit de opbrengst van zonnepanelen, windmolens en waterkracht komt, dat er een waterbron is met goedgekeurd water voor consumptie en dat de moestuin, het voedselbos en de fruitbomen voor een groot deel in onze dagelijkse behoefte zullen voorzien. En ik droom van een eigen rivier of vijver met kikkers en insecten.

Werken met diverse materialen. Foto Robert Engberg

Spirituele academie

Ik ga een spiritueel atelier opzetten, waar ik mensen de kans kan bieden om thuis te komen bij zichzelf. Hier kan men aan allerlei activiteiten deelnemen als boetseren, tekenen, muziek maken, schilderen, pottenbakken en meditatie. Daarnaast ga ik massages verzorgen.

Foto Allen4a

Ik zal jullie op de hoogte houden van ons nieuwe leven in Portugal.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *