In de drukke Faceboekgroep “Overwinteren in Portugal” verschijnen met regelmaat overwintertips. Handige weetjes voor zowel de ervaren als de nog groene overwinteraar. Dingen die Portugal en met name de Algarve fijn maken in de winter, maar ook praktische handreikinkjes. Ik heb ze verzameld voor Portugal Portal. De eerste 11 vind je hier: Overwintertips voor Portugal en de Algarve. Tip 12-20 lees je hieronder.

Overwintertip #12: Echte Boter

In de Nederlandse supermarkt is het zuivelschap vergeven van margarines, halvarines, plantendinges en nog meer producten die we gebruiken in plaats van boter. In Portugal zijn dat soort afvalligen ook wel te koop maar viert de Echte Boter nog steeds hoogtij. De meeste kuipjes die je tegenkomt zijn dus gewoon manteiga com sal, gezouten roomboter. Enkele keer ook ongezouten, sem sal. Vaak van de Azoren, de nationale zuivelschuur.

Koeien lopen op straat op São Miguel op de Azoren.
Koeien zijn overal op de Azoren. Foto Cees Groenewegen

Overigens is het een misverstand dat margarine is uitgevonden omdat het minder vet is dan echte boter. De werkelijke reden is het prijsverschil. Boter was namelijk ooit zo duur dat het midden in de nacht over de grens gesmokkeld werd. Wie dus van het lekkerste broodsmeersel houdt, zit in Portugal goed. Dat beetje extra vet dat wandel je er maar vanaf.

Overwintertip #13: De Castelão-druif

In Portugal zijn we old-school: we noemen wijnen naar hun “terroir”, hun groeigebied, net zoals de Fransen. En niet naar de druif, zoals bijvoorbeeld de Amerikanen. Logisch ook want net als in de meeste andere “oude” wijnlanden worden vaak meerdere druivenrassen in een wijn verwerkt. De meest gedronken Portugese wijngebieden zijn Alentejo en Douro. Maar het hele land produceert gelukkig wijn. Mijn favoriete druif is de Castelão. Je komt ‘m vooral tegen in wijnen uit de regio Lissabon/Setúbal. Als de Castelão in een wijn zit, dan vind ik die wijn altijd lekker. Maar over smaak valt natuurlijk niet te twisten, dus test het vooral zelf uit.

Etiket van wijnfles met daarop de Castelão aanduiding
Deze wijn is gemaakt uit maar liefst 5 castas (druivensoorten), waaronder de Castelão. Foto Cees Groenewegen

Overwintertip #14: Ga naar een show

Natuurlijk raak je al dat gewandel over het strand en door de heuvels niet snel beu. Maar sinds enkele jaren worden er speciale shows en evenementjes gericht op overwinteraars geprogrammeerd. Ze zijn vaak van prima kwaliteit, de prijzen zijn zeer toegankelijk en je hoeft er niet per se Portugees voor te spreken. Je kunt ze vinden onder andere op 365 Algarve. Daar kun je je zelfs inschrijven voor een tweewekelijkse nieuwsbrief die je op de hoogte houdt van de geplande festiviteiten. Maar er zijn natuurlijk ook puur Portugese evenementen die je prima kunt bezoeken zonder kennis van de taal te hebben. Veel overwinteraars hebben dat al ontdekt, ik was laatst bij een tangovoorstelling waar ik zeker vier verschillende talen om mij heen hoorde. Probeer het eens!

Afbeelding van de website van 365 Algarve
De website 365 algarve heeft een scala van evenementen en activiteiten juist buiten het zomerseizoen.

Overwintertip #15: Drink water uit de kraan

Het leidingwater in Portugal is van prima kwaliteit. Je kunt het gewoon drinken. Het is dus echt niet nodig om met grootverpakkingen flessenwater in plastic te sjouwen. Dat is slecht voor je portemonnee en voor het milieu. Het leidingwater smaakt soms wel een beetje anders dan in Nederland, maar ook in Nederland zijn er smaakverschillen per regio. Misschien vind je het water gewoon niet lekker. Dan zit er weinig anders op om toch plastic in huis te halen. Maar onveilig is de Portugese gemeentepils dus absoluut niet! Er wordt in Portugal zelfs meer water uit de kraan gedronken dan in Nederland.

Overwintertip #16: Bezoek een Chinees

Als we in Nederland spreken over “de Chinees” dan hebben we het over een Chinees-Indisch restaurant. Waar ze vooral op rijst gebaseerd eten uit het Nederlandse koloniale verleden koken. Het Chinese restaurant in Portugal is meestal een echt Chinees restaurant, dus met Chinees eten. Al kom je onder druk van het toerisme hier en daar al nasi goreng tegen. Maar als we het in Portugal hebben over “de Chinees”, dan bedoelen we de loja Chinesa, de Chinese winkel.

Foto van interieur van een chinese winkel in Portugal
De Loja Chinesa heeft alles en nog veel meer. Foto Cees Groenewegen

Een soort mega-Blokker met heel veel handige dingen en ook dingen waarvan je niet wist dat ze bestonden. En meestal volgestouwd tot aan het plafond. Het is gewoon leuk om er eens binnen te stappen en je te vergapen aan al die zin en onzin. Bezoek dus eens zo’n Chinees!

Overwintertip #17: Ga eens kijken op de Azoren

De Azoren klinkt misschien ver weg, maar door het vele verkeer tussen het vasteland van Portugal en de eilandengroep zijn er goede luchtverbindingen. Wil je tijdens je overwintering dus eens iets heel anders doen, wip dan eens over naar São Miguel (Ponta Delgada) of Terceira (Lajes). Zeker in de winter kun je retourvluchten onder de 100 euro scoren. En ineens ben je in een heel ander stukje Portugal!

Foto van groen pad on de heuvels op Sao Miguel op de Azoren
Zo’n Harry Potter-achtig paadje is op São Miguel helemaal niet zo bijzonder… Foto Cees Groenewegen

Overwintertip #18: Kies kurk

Kurk is met port het meest typische Portugese product. Meer dan de helft van de wereldproductie van kurk vindt plaats in Portugal. Maar behalve economisch is kurk ook ecologisch van belang. De uitgestrekte kurkwouden bieden een leefomgeving aan allerlei bijzondere dieren. En de kurkeik is het beste langetermijnwapen tegen bosbranden. Kurk is als een appel, een vrucht van een boom. Kurk wordt geoogst en de boom groeit vrolijk door. Milieuvriendelijker bestaat niet. Daarom mag je kurk nooit vervangen door een ander product. Accepteer dus geen schroefdoppen op wijnflessen. Je moet juist zoveel mogelijk kurkproducten gebruiken. Zeker als je wat met Portugal hebt …

Schoenen gemaakt van kurk
Er worden steeds meer producten gemaakt van kurk, een geweldig souvenir van Portugal. Foto Cees Groenewegen

Overwintertip #19: Ga dolfijnen kijken

Dolfijnen spotten klinkt exotisch maar dat kan gewoon in Portugal. Ook in de winter worden vanuit diverse kustplaatsen in de Algarve tochten van enkele uren georganiseerd in moderne schepen en catamarans. En passant pak je dan ook nog de prachtige vergezichten op de rotskust van de Algarve mee. Wel goed smeren met zonnebrandcrème want buitengaats verbrand je sneller door de weerkaatsing van het water. En wil je het jezelf echt makkelijk maken: het Zoomarine-park opent al op 1 maart. Kun je gewoon vanaf de tribune naar de dolfijnen kijken.

Overwintertip #20: Boek vroeg

Doorgewinterde Portugalgangers weten dat goede overwinterstekjes snel volgeboekt kunnen zijn. Wil je dus keuze hebben dan is het goed om je tijdig te oriënteren. Een poll van de Facebook-groep “Overwinteren in Portugal” wees uit dat maar liefst 70% van de wintergasten hun verblijf 6 maanden of langer van tevoren vastlegt. Daarvoor wordt steeds vaker de gespecialiseerde website Winter in Algarve gebruikt. Het is een van de weinige websites met specifieke informatie voor de overwinteraar, bijvoorbeeld over verwarming en huisdieren. En puur gericht op de Algarve, dus een grotere specialist is er niet!

Lange winterschaduwen van palmbomen op een zonning maar vrijwel verlaten strand.
De schaduwen zijn lang, het strand bijna verlaten en het weer is heerlijk. Foto uit de collectie van Winter in Algarve

7 Replies to “Nog meer overwintertips voor Portugal en de Algarve”

  1. Enig die tip van de Chinese winkel. Uit ervaring weet ik door te zeggen tegen Nederlanders we gaan even naar de Chinees. Keken mij dan raar aan … Daar eet je toch! Heel herkenbaar.

  2. Even een kleine toevoeging over margarine en boter. Volgens de warenwet moet margarine dezelfde voedingswaarde hebben als boter. Ze zijn dus even vet en hebben dezelfde voedingswaarde qua vitamines. Boter is de natuurlijke variant gemaakt van melkvet en margarine wordt gemaakt van plantaardige vetten en krijgt gedurende de productie de toevoegingen zodat het product qua voedingswaarde gelijkwaardig wordt.

  3. Wilt u aub geen reclame maken voor dolfijnenshows … of vindt u het leuk om in een gevangenis te zitten en elke dag kunstjes te moeten doen … Dolfijnen leven gewoon in de oceaan wild and free.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *