Veel Nederlanders weten dat de gebroeders Edward en Alex van Halen uit Nijmegen het ver hebben geschopt in de muziekwereld. Ze verhuisden in hun jeugd naar de Verenigde Staten van Amerika en begonnen daar een bandje met de naam “Van Halen”. Ze werden bekend over de hele wereld. Edward werd in 2012 zelfs verkozen tot ’s werelds beste gitarist. Geboren in Nijmegen ja. Zo zijn er ook onverwachte bekende Portugezen.

Bord California Algarve Alentejo
De wereld is klein. Ergens tussen Albufeira en Mértola kom je Califórnia tegen. Foto Cees Groenewegen

Fatima Moreira de Melo

Geboren in 1978 in Rotterdam, dochter van de Portugese vice-consul en zijn Nederlandse vrouw. Fatima Moreira de Melo is bij het grote publiek vooral bekend als hockeyster, ze won met het Nederlandse dameshockeyteam drie olympische medailles. Met datzelfde team werd ze drie keer Europees kampioen en één keer Wereldkampioen. Probeer maar eens een voetballer met zo’n erelijst te vinden. Na haar hockeycarrière ontplooide Fatima diverse activiteiten. Het meest bekend is ze nu als professioneel pokeraar, net als haar levenspartner en voormalig tennisprof Raemon Sluiter. Hoewel die laatste ook aardig bijklust als coach van Nederlands beste tennisster Kiki Bertens.

Het is niet bekend of Fatima een dubbele nationaliteit heeft. Aangezien Portugal en Nederland allebei duurzame leden van de Europese Unie zijn, maakt dat ook eigenlijk niet zoveel uit. Vast staat dat ze in ieder geval de Nederlandse nationaliteit heeft. En dat ze nog goed Portugees spreekt, al moet ze wel eens naar een woord zoeken. Klik maar eens op de video hieronder.

Spinoza

Baruch de Espinoza (meestal eenvoudigweg Spinoza genoemd) was een belangrijke wetenschapper in de 17e eeuw. Hij was wiskundige, filosoof en politiek denker in een tijd dat Nederland een grote speler was op het wereldtoneel. Zijn boeken schreef hij in het Latijn, zoals indertijd gebruikelijk was. Er staan standbeelden van Spinoza in Den Haag en Amsterdam, maar Nederlanders kennen hem vooral van het briefje van duizend gulden.

Duizend gulden is ongeveer €450 (kom je nog zo’n biljet tegen onder een oude matras, je kunt het nog tot 2032 omwisselen). Bron De Nederlandsche Bank

Zijn ouders waren allebei van Portugese afkomst maar leerden elkaar in Nederland kennen. Toen al en ook vandaag de dag nog trekken immigranten veel met elkaar op binnen de eigen gemeenschap. Spinoza werd door zijn ouders en vrienden met zijn echte Portugese voornaam aangesproken: Bento.

Steve Perry

Raymond Pereira en Maria Quaresma verhuisden na het einde van de tweede wereldoorlog van het eiland Pico (Azoren) naar de Verenigde Staten om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Raymond was een verdienstelijk zanger en schopte het tot mede-eigenaar van het Californische radiostation KNGS. Inmiddels hadden ze hun achternaam veramerikaanst naar “Perry”. Hun zoontje Steve bleek net als pa ook aardig te kunnen zingen. Als zanger van stadionrockgroep Journey verkocht hij in de jaren tachtig miljoenen platen.

Hij werd en wordt door collegamuzikanten geroemd als een van de grootste stemmen van zijn generatie. Journeys bekende hit “Don’t Stop Believing” is de oorwurm van de Broadwaymusical “Rock of Ages” die in 2012 zelfs werd verfilmd. In de hoofdrollen Tom Cruise en Alec Baldwin. Het is niet bekend of de inmiddels 69-jarige Steve Perry/Pereira nog Portugees spreekt.

Tom Hanks

Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Ook Aerosmith-gitarist Joe Perry heet eigenlijk Pereira. En zangeres Katy Perry heeft een grootmoeder die als “Pereira” naar de Verenigde Staten kwam. Haar echte familienaam is Hudson, maar ze gebruikt de veramerikaanste familienaam van haar moeder als artiestennaam. De moeder van acteur Tom Hanks is een volbloed Portugese. En de oma van acteur Collin Hanks ook. De ouders van zangeres Nelly Furtado zijn Azorianen die vlak voor haar geboorte naar Canada zijn verhuisd. Voormalig UEFA-perschef Pedro Pinto, bekend van zijn bijdragen voor CNN-sports en het jarenlang leiden van alle UEFA-lotingen, is geboren in Lissabon. Teresa Heinz, erfgename van het ketchupimperium, is geboren in koloniaal Mozambique als Teresa Simões Ferreira. Inmiddels is ze overigens getrouwd met politicus John Kerry.

Ken je meer voorbeelden van onverwachte Portugezen? Reageer gerust hieronder!

One Reply to “Onverwachte Portugezen”

  1. Fernando Lameirinhas kennen veel mensen als de hedendaagse componist, tekstschrijver, zanger en gitarist die vanuit Amsterdam met veel artiesten van alhier samenwerkt. Dit is echter zo’n beetje zijn tweede leven. Het toppunt van zijn roem zat al in zijn vorig leven als artiest en is voor velen niet zo bekend Hij werd in Porto geboren (1944) als zoon van een opposant van het Salazarregime en op zijn 15de moest zijn vader met de hele familie het land ontvluchten en zo kwam Fernando in België terecht, meer bepaald in de buurt van Charleroi. Bij Fernando en zijn broer António draaide alles rond muziek en in 1967 vormden ze een muzikaal duo. In de kortste keren scoorden ze onder de naam Jesse & James een Europese megahit met het nummer ‘Move’. In 1975 trekken ze naar Amsterdam en belanden bij Sail Joia, het huisorkest van de legendarische muziektempels de Melkweg en de Kosmos in Amsterdam. Fernando schrijft voor de groep de enige hit: ‘Amsterdão’, waarvan later in Vlaanderen een Nederlandstalige cover verschijnt, ‘ ‘k Voel Me Goed’ van Johan Verminnen, die een echte klassieker geworden is in de Nederlandstalig muziekgeschiedenis. Veel andere weetjes over Portugese artiesten in Nederland en België zitten in mijn lezing ‘Fado in de Lage Landen’. Hopelijk neemt u mij niet kwalijk dat ik de voorstelling van komende zondag in Knokke hier vermeld, niet commercieel want het is gratis en u krijgt nog een drankje toe: FADO IN DE LAGE LANDEN: Geert Brabant schetst het verhaal van de Portugese muziek

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *