Tweedehands is duur in Portugal, horen we nog wel eens van Nederlanders. Dat wordt vervolgens toegeschreven aan het “oplichten van domme buitenlanders”. Of aan het niet begrijpen van de marktwerking want “tegen die prijzen wordt het natuurlijk nooit verkocht”. De waarheid ligt gelukkig wat meer genuanceerd. Want het is wel waar, over het algemeen zijn gebruikte goederen in Portugal duurder dan in Nederland.

Alles tegen escudoprijzen
Ongeveer letterlijk vertaald: Alles tegen escudoprijzen. Escudo is de oude munteenheid van Portugal. Foto Cees Groenewegen

Huizen

Daarbij hebben we het niet over onroerend goed, over de huizenmarkt. Die kent immers in ieder land zijn eigen dynamiek. Tweedehands huizen kunnen immers in waarde stijgen, net zoals verzamelobjecten en dus is er geen sprake van afschrijving. Met “tweedehands” bedoelen we dingen waarvan je verwacht dat ze goedkoper zijn omdat ze al gebruikt zijn.

Beschikbaarheid

De eerste reden dat tweedehands artikelen in Portugal vaak duurder zijn dan in Nederland, is dat de beschikbaarheid van nieuwe artikelen gewoon minder is. In Nederland kan iedereen gemakkelijk in relatief korte tijd allerlei winkels bezoeken. En er is een scala aan internetwinkels dat alles binnen 24 of 48 uur thuis bezorgt. In Portugal wonen we met ongeveer de helft van het aantal inwoners op een oppervlakte van ruim tweemaal Nederland en dus zijn die nieuwe artikelen soms gewoon ver weg.

Oud overzicht van inwoners van het Portugese Rijk
Zestig jaar geleden had het Portugese rijk nog 23 miljoen inwoners. Nu zijn er dat nog maar een kleine 11 miljoen. Waarvan er zeker 600.000 niet op het continent wonen. Foto Cees Groenewegen

Ook verkoop via internet is minder goed ontwikkeld. Enerzijds doordat het land/taalgebied kleiner is qua aantal mensen en koopkracht, anderzijds omdat Portugal aan de rand van de EU ligt en Nederland er middenin. Daardoor vallen transportkosten vaak hoger uit. Samengevat: tweedehands is in Portugal duurder dan in Nederland omdat het gewoon moeilijker is om aan nieuwe dingen te komen.

Prijzen en salaris

De tweede reden dat tweedehands artikelen in Portugal vaak duurder zijn dan in Nederland, is dat veel Portugezen zich gewoon geen nieuw artikel kunnen veroorloven. In de vrije markt van de Europese Unie liggen nieuwprijzen in Portugal vaak op hetzelfde niveau als in Nederland, maar de inkomens zijn in Portugal nog steeds een stuk lager. Dus is er meer vraag naar tweedehands goederen, want die kunnen veel Portugezen gemakkelijker betalen. En dus zijn tweedehands spullen door marktwerking relatief duurder dan in Nederland. Het is niet voor niets dat Nederland tweedehands auto’s exporteert, zelfs met transportkosten meegerekend leveren ze elders meer op.

oude mini bestelwagen
In Portugal worden auto’s nog opgebruikt, in Nederland vaak niet meer. Foto Cees Groenewegen

Nederlanders behoren tot de rijkste wereldburgers en kopen graag nieuw. Tweedehands auto’s worden gedumpt in arme landen, tweedehands kleding wordt weggegeven of naar oorlogsgebieden gestuurd en allerlei andere dingen die uit de mode zijn, gaan gewoon naar de vuilnisbelt.

Welig

Het probleem is dus niet dat in Portugal tweedehands goederen duur zijn, het probleem is dat tweedehands goederen in Nederland goedkoop zijn. De handel in gebruikte spullen tiert namelijk welig in Portugal. Er zijn overal rommelmarkten en “zigeunermarkten” en op internet zijn er tientallen gespecialiseerde websites zoals OLX en Custojusto.

OLX website
OLX is de grootste website voor tweedehands goederen in Portugal. Maar er zijn nog tientallen anderen. Saillant detail: moederbedrijf OLX Global is gevestigd in Hoofddorp (Nederland).

Ook sociale media worden steeds belangrijker. Op Facebook bestaan groepen voor het verhandelen van tweedehands artikelen, soms zelfs heel gespecialiseerde groepen qua type product of qua regio. En vind je het nou toch te duur, doe een lager bod! Nederland en Portugal zijn immers allebei eeuwenoude handelsnaties!

13 Replies to “Tweedehands”

  1. Mijn echtgenote gaat elke zondagochtend met een vriendin naar de markt. Je zult verbaasd zijn als je ziet wat zij daar 2ehands scoren. Een zijden rok of blouse voor bijvoorbeeld 1 euro? Originele Thonet stoelen voor 20 euro per stuk? Bijzondere serviezen, een prachtig beschilderde schaal, kunstig glaswerk, noem maar op. Voorts zijn er veel vertrekkende expats die hun hele huisraad in de veiling doen. Misschien niet je smaak, maar in ieder geval niet duur. Tenslotte dit: we hebben net nog twee waanzinnig mooie kristallen kroonluchters gekocht in Olhão voor ongeveer de helft wat die dingen in Nederland moeten kosten. Wat mij betreft valt het dus nog wel mee;-)
    Christian

    1. Beste Christian,
      De vraag van Nina Verhaeven staat ook wat mij betreft nog steeds, alhoewel er nu waarschijnlijk helemaal geen markten zijn! Grappig dat dit een jaarlijks terugkerende vraag lijkt te gaan worden op deze manier.
      Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

  2. In Amsterdam waren wij grote liefhebbers van de kringloopwinkel. Vroeger zag je die niet of nauwelijks in Portugal. Gelukkig nu wel. Er zijn bij ons in Tavira twee leuke kringloopwinkels waar het goed snuffelen is.

      1. winkel 1: Avenida Dr. Eduardo Mansinho, ongeveer in het midden van de straat tegenover de basisschool. Beperkt open op woensdag- en zaterdagochtend.
        winkel 2: Rua Miguel Bombarda 155, doordeweeks open.
        Groet, Maja

          1. Beste Nina, het station uitkomend linksaf lopen tot eind van de straat (spoorwegovergang). Rechts op de hoek bevindt zich de kringloopwinkel. Groet, Maja

  3. Hallo,
    Na onze 2e vakantie in Portugal, de Algarve, overwegen wij een leuk klein huis te gaan kopen, waar enig opknapwerk voor nodig is. Waar we in Nederland volop keuze hebben, Gamma, Praxis ed. ben ik benieuwd waar in de regio van Faro gereedschap ed. te koop is, kortom de zaken die je normaal in Nederland bij een Praxis, Gamma kunt kopen. Hebben jullie goede suggesties waar je klusproducten kunt kopen? Liefst nabije omgeving São Bras de Alportel.
    Alvast dank, helpt mee in onze overweging.
    Met vr. groet,
    Lucil Pieterman

  4. Is er een internetsite die ook gebruikte artikelen verkoopt bijvoorbeeld auto’s en meubelen op Madeira? Tevens zoek ik een adres waar ik planten kan kopen tegen redelijke prijzen.

  5. Wellicht dat iemand mij kan uitleggen waarom 2e hands auto’s in Portugal zo duur zijn in vergelijking met andere Europese landen. Ik heb het niet over het invoeren van een auto oid.
    Alvast bedankt voor een reactie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *