Alweer een aantal jaren geleden schreef Marieke Woudstra haar boek “Thuis in Portugal” over haar verhuizing naar Portugal en de radicale levensloopwijziging die ze daarmee bewerkstelligde. Het vervolg op die streekroman heet “Een Portugese Droom” en ligt nu in de boekwinkel.

Boek Portugese Droom Marieke Woudstra

Ik zeg het maar gelijk: dit is zo’n geval waarbij het vervolg beter is dan het eerste boek. En dat was al een redelijke bestseller. Je kunt dit boek overigens prima lezen zonder dat eerste boek te hebben gelezen.

Schildering

Veel meer dan zijn voorganger is “Een Portugese Droom” een schildering van het leven van Marieke (“Marjolein” in het boek) en haar levenspartner op het platteland van Portugal. Tussen de twee boeken zit een jaar of vijf en het stel is duidelijk veel meer op zijn gemak in hun nieuwe woonland. De verhaallijn dient vooral om een aantal typisch lokale gebeurtenissen aan op te hangen en daarmee leest het boek heerlijk weg. Verwacht dus geen thrillerachtige opbouw. Het boek is ook geen verslavende literatuur waarbij je steeds wilt weten wat er op de volgende bladzijde gebeurt. Het staat echter wel vol rake typeringen en mooie anekdotes en dat is zowel voor een Portugalkenner als een buitenstaander fijne lectuur.

Woudstra boekbespreking aan het hooien in de Alentejo Portugal
Foto Marieke Woudstra

Marieke is op haar gemak in haar omgeving en schrijft over stront scheppen en varkens kelen of het de gewoonste zaak van de wereld is. En dat is het natuurlijk ook in de traditionele Alentejo in Portugal. Als schrijver is Marieke naar mijn mening ook volwassen geworden. Ze is duidelijk in haar element en schrijft met liefde en soms ook goede humor over haar nieuwe bestaan.

Droom

De schrijver gaat niet voorbij aan de tragiek van dit Portugese landleven. In haar dorpje zijn veel huizen verlaten of alleen in gebruik in de zomer en de veroudering slaat hard toe. Voor Marieke is het leven hier weliswaar een droom, maar haar kinderen die in de bloei van hun leven zijn vinden het leuk voor een week. Of maximaal twee. “Hier gebeurt helemaal niks” zeggen ze best terecht.

Alentejo in Portugal vol kleur en pracht
Foto Cees Groenewegen

De vele tienduizenden die het eerste boek met plezier gelezen hebben, moeten “Een Portugese Droom” zeker aanschaffen. Het is een volwassener boek dat een fijne indruk achterlaat. Een streekromannetje is dit eigenlijk niet meer. Het is een mooie tekening van het leven van een volledig geïntegreerd stel in een traditionele Portugese gemeenschap.

3 Replies to “Een Portugese droom (boek)”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *