Cadeau gekregen van Duitse vrienden: het spel Azul. Op de doos staat: Spel van het jaar 2018. Dat belooft wat. Het spel is mooi vormgegeven en vooral de tegeltjes zien er mooi en kleurig uit. Ik heb het uitgeprobeerd en het is meteen mijn favoriete bordspel geworden.

Foto Winy Schalke

Het verhaal van het spel

Azulejos (oorspronkelijk witte en blauwe keramische tegels) zijn een uitvinding van de Moren. De versiering valt in de smaak bij de Portugese koning Manuel I tijdens zijn bezoek aan het Alhambra, in het zuiden van Spanje. Hij is zo onder de indruk van de fabelachtige schoonheid van de Moorse decoraties in het interieur van het Alhambra dat hij zijn eigen paleis in Évora, Portugal met soortgelijke tegels laat versieren. Het is aan de spelers om in opdracht van de koning de muren van het koninklijke paleis in Évora te verfraaien.

Overzicht, planning en strategisch inzicht

Bij Azul gaat het erom om combinaties van gekleurde tegeltjes te verzamelen en daarmee punten te verdienen. Elke speler heeft een eigen speelbordje met een patroon, waarop je de tegels in de juiste volgorde moet leggen om punten te scoren.

Je pakt je tegels steeds uit het midden en daarbij moet je je houden aan een aantal regels. Zo moet je bijvoorbeeld álle stenen van een kleur pakken, maar meer stenen pakken dan je kwijt kunt levert minpunten op.

Foto Winy Schalke

Per ronde heeft het spel drie fasen.

  1. In de eerste fase kies je elke beurt een set tegels met hetzelfde patroon. Hoe meer dezelfde tegels hoe gunstiger, maar de tegels die blijven liggen kunnen in het voordeel van je tegenspelers zijn. Je moet dus strategische afwegingen maken.
  2. In de tweede fase leg je de tegels per patroon in rijen van een tot vijf tegeltjes. Het is gunstig om rijen te vullen, maar dat zal maar beperkt lukken. Tegels die overblijven leveren strafpunten op. Ook hier moet je dus strategische keuzes maken.
  3. In de derde fase mag je de tegels uit de rijen die helemaal gevuld zijn op het tegelplateau leggen. Door goed vooruit te denken kun je in deze fase de meest gunstige combinaties maken, die de meeste punten opleveren.

Spel van het jaar 2018

Azul wint ook in Nederland de Spellenprijs (categorie Familie) van 2018. De jury zegt over Azul:

“De kleurrijke tegels nodigen direct uit om te spelen. De regels heb je snel geleerd, maar om de beste decoratie te maken, moet je toch goed plannen. Als geoefende speler kun je tevens je medespelers actief dwarszitten. Ook voor geslepen tegelzetters is dit een verslavend spel.”

Mijn ervaring met het bordspel Azul

De eerste keer dat ik het spel speelde vond ik het vrij moeilijk. Dat kwam ook door de handleiding met spelregels, die in mijn versie van het spel in het Duits is. Na een avond spelen weet ik nu wel hoe tegels (azulejos) in het Duits heten (Fliesen) en heb ik nog een heleboel meer Duitse tegel-gerelateerde woorden geleerd 😉

Gelukkig kun je handleiding op internet in het Nederlands vinden: Azul speelgoed van het jaar handleiding (pdf). En dat helpt enorm. Ik heb het spel nu een keer of 10 gespeeld, met verschillende mensen, waaronder spelhaters. En iedereen is even enthousiast. Je kunt er moeilijk mee ophouden.

Een extra voordeel is dat het een spel zonder tekst of woorden is. Ken je eenmaal de spelregels dan kun je het dus makkelijk spelen met je Portugese buren of vrienden.

Deze handige video legt in 5 minuten uit hoe het spel werkt.

Recensies

Azul bestellen bij Bol.com:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *