In januari werd ik benaderd door Jochem Salemink met de volgende vraag: “Voor het programma De Slag om Brussel (VPRO) maken wij een uitzending over zelfslachtende slagers in Nederland. Het programma gaat over Brusselse regelgeving, en de gevolgen daarvan. De insteek van de slagersuitzending is: het feit dat de zelfslachtende slagers het in Nederland steeds moeilijker krijgen door (o.a.) strenge Brusselse regelgeving.

Tijdens mijn research kwam ik erachter dat de overheid in Portugal uitzonderingen maakt voor bereiders van traditionele producten. Vervolgens leek het ons leuk om de Nederlandse situatie te vergelijken met de Portugese. Waarom maakt Nederland geen uitzonderingen voor ambachtelijke slagers? Hiervoor ben ik op zoek naar een kleine, zelfslachtende slager in Portugal, die wij aan het werk zouden kunnen zien.

Op internet zag ik uw mooie reportage over het slachten van het varken en het bereiden van het traditionele bloedgerecht. Denkt u dat het mogelijk is om in contact te komen met de slager, Pedro, om hem te vragen of wij een keer zijn werk mogen filmen?”

Natuurlijk wilde ik Jochem graag helpen. Ik slaagde erin met slager Pedro af te spreken dat een filmploeg van de VPRO bij het slachten van een varken aanwezig mocht zijn. Dat gebeurde op 6 maart in het dorpje Bocado, gemeente Arganil.

Bocado is een klein bergdorpje in de Serra do Açor, waar nog maar 7 mensen permanent wonen. Ik was er nog nooit eerder geweest. Het is een idyllisch gelegen groepje leistenen huizen tegen een berghelling aangeplakt. Heel stil en vredig. Zo stil dat we het Café, waar we ons zouden melden, pas na enig zoeken vonden. Het was ook niet echt een café, het was de grote keuken onder het huis van Vasco, die af en toe voor waar nu het hele dorp (inclusief de slager en een aantal familieleden) aan het lunchen was. We moesten nog even geduld hebben.

Het varken dat vandaag geslacht zou worden was van Vasco en zijn Engelse vrouw Jane. Het was een flink varken: 200 kilo zwaar.

Het doden van het varken vond plaats bij de stal, aan een klein paadje helemaal onderaan het dorpje. Daarna werd het varken op een houten plank omhoog gedragen, naar het centrum van het dorpje en vervolgens met een vrachtwagen verder omhoog gereden naar het huis van Vasco en Jane.

Daar werd het verder schoongemaakt en verwerkt. Hoe dat gaat staat in eerdere artikelen: in de Beiras en in Trás-os-Montes).

Bocado
Op de achtergrond de filmploeg en op de voorgrond slager Pedro met zijn zoon en hulp Tiago. Foto Winy Schalke
Bocado
V.l.n.r. fotograaf/tolk uit Lissabon, programmamaker Teun van de Keuken, cameraman en geluidsman. Foto Winy Schalke
Bocado
Het varken wordt schoongemaakt. Foto Winy Schalke
Bocado
Dit gebeurde op straat, vóór het huis van Vasco. Foto Winy Schalke
Bocado
Het schoonmaken is klaar. Foto Winy Schalke
Bocado
Voor het fijnere werk trekt Pedro zijn witte slagersjas aan. Foto Winy Schalke

2 Replies to “VPRO documentaire over slachten”

  1. Hallo,
    Fantastische dokumentaire. Maar waar vind ik in hemelsnaam slager Klein? En niet te vergeten de dame die de overheerlijke Pate,s maakt. Kunt U helpen aan adressen? Bedankt!

  2. De documentaire is niet door mij gemaakt, ik heb alleen wat geholpen hier in Portugal.
    Misschien kan de maker van de documentaire, de VPRO, u verder helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *