Portugal kent veel overblijfselen uit de Romeinse tijd. De bekendste zijn die van Conímbriga, iets ten zuiden van Coimbra. Wij waren deze week in de Alentejo, in de buurt van Santiago de Cacém. Daar zijn de ruïnes van een Romeinse stad, Miróbriga. De moeite van het bezoeken waard.

De naam

Miróbriga is een van de meest opmerkelijke overblijfselen van Romeinse bewoning in het zuidwesten van Portugal. De naam Miróbriga is afgeleid van het oude Keltische miro/more (zee) en briga (vesting), dus de plaatsnaam betekent Vesting van de zee.

De stad ligt dicht bij zee op een kruispunt van vier strategische wegen (tussen Sines, Beja, Alcácer do Sal en Lagos) en was in haar bloeiperiode een bedevaartsoord.

Het gebied werd al in de vierde eeuw voor Christus bewoond (in de Bronstijd en IJzertijd). Men leefde toen van de handel. De Romeinse bezetting zelf vond plaats in de eerste eeuw na Christus.

Tot in de vierde eeuw na Christus, toen de decadentie van het Romeinse Rijk vaak ook in veel andere steden begon, is Miróbriga bewoond geweest.

De Romeinse stad strekt zich uit over meer dan 2 km, met ruïnes van woningen, geplaveide straten, een paardenrenbaan, baden, een brug en een forum met een tempel. In de woningen waren verschillende kamers met muurschilderingen, waarvan nog resten bewaard zijn.

Renbaan

De paardenrenbaan is de enige nog bestaande van Portugal. Hier vonden wagenrennen plaats zoals in de film ‘Ben-Hur’. De wagenrennen waren massavertoningen die toeschouwers uit de wijde omtrek trokken. Zelfs tot aan Rome reikten de verhalen over de heldendaden van wagenmenners als Gaius, Apuleius en Diocles en de felheid van de Lusitaanse paarden. De renbaan meet 369 x 75 meter, en heeft waarschijnlijk houten banken gehad.

Romeinse baden

De baden zijn de best bewaard gebleven thermen in het land. Er is een entree met massageruimtes, kleedruimte en koudwater- (frigidarium) en warmwater baden (caldarium).

[nggallery id=32]

Foto’s Winy Schalke

Informatie

Ruínas de Miróbriga
Santiago do Cacém

Bij de ruìnes is een klein museum, met teksten in het Engels en Portugees. Bij de verschillende monumenten staan bordjes met Engelse en Portugese uitleg. Toegang: € 3,-.

One Reply to “Romeinse ruïnes in Miróbriga”

  1. Hoi Winy
    Bedankt voor het mooie en informatieve schrijven.
    Het is een streek waar ik nog maar 1x geweest ben!
    En nog vaker heen wil in de toekomst!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *