Op 7 november 2015 zijn in Portugal – in het kader van de Europese verdeelsleutel – de eerste vluchtelingen gearriveerd uit het Midden-Oosten en Afrika. Een gezelschap van 45 mensen van het in totaal 4547 aan Portugal toegewezen aantal; een aantal dat in een periode van twee jaar zal worden opgevangen.

Door gastcolumnist Junte Schwartz

Opvallend

Een nogal opvallend verschil met de zich in Nederland ontwikkelende negatieve stemming m.b.t. de komst van vluchtelingen is de afwezigheid in Portugal van ieder geluid dat zou kunnen wijzen op protest, weerzin dan wel afwijzing.

Hier niets van dat al. Zowel overheid als burgers staan bereidwillig klaar voor een zo warm mogelijk en voor Portugese begrippen goed georganiseerd onthaal, bestaande uit de eerste levensbehoeften in deze situatie: huisvesting inclusief water, elektriciteit en gas, geld voor essentiële aankopen als voedsel en kleding en korting op binnenlands openbaar vervoer. Tolken worden ingeschakeld om de taalbarrière te slechten, kinderen kunnen naar school, volwassenen worden begeleid naar werk. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn.

Waar zou dat verschil in ‘atmosfeer’ tussen Nederland en Portugal vandaan kunnen komen?

Historie en historisch bewustzijn?

Meer nog dan Nederland heeft Portugal in zijn geschiedenis te maken gehad met grote en ingrijpende migratiegolven, veroorzaakt door ellendige omstandigheden als oorlog, onderdrukking, epidemie, maar ook vanwege economische donkere perioden.

De oorlogen en onderdrukking ontstonden meestal wegens (vermeende) verschillen in geloof en/of etnische omstandigheden. Zo verordonneerden Portugese katholieke koningen omstreeks 1500 de verdrijving van de omvangrijke joodse gemeenschap die al gedurende eeuwen deel uitmaakte van de bevolking. Deze verjaging werd een paar jaar later ‘bijgesteld’ door de joden de keuze te laten tussen óf bekering tot het christendom óf verbanning resp. de dood. Velen vertikten het om zich te laten bekeren en vertrokken, m.n. richting Noord Europa waaronder ook naar Nederland (Amsterdam). Anderen kozen voor het alternatief en lieten zich omvormen tot ‘nieuwe christenen’ (die vervolgens met argwaan bekeken werden door de ‘echte christenen’…).

Omstreeks dezelfde tijd brak de pestepidemie uit, gepaard gaande met grote droogte. De kerken waar gebeden werd voor terugkeer van de regen en het einde van de epidemie puilden uit. Een incident zorgde ervoor dat de vlam in de pan sloeg, onmiddellijk gevolgd door het aanwijzen van de ‘zondebok’: de bekeerde joden. De echte christenen stortten zich in blinde woede op de nieuwe christenen. Met wederom als gevolg dat nu ook veel bekeerde joden die het vege lijf konden redden, het land hals over kop ontvluchtten. Toen daarna ook nog eens de Inquisitie op het toneel verscheen en de nieuwe christenen meedogenloos naar de brandstapel verwees, betekende dit een algehele exodus van de joden en het elimineren/verbannen van een tot dan toe substantiële bevolkingsgroep in Portugal.

Ook de meer recente geschiedenis van Portugal verhaalt over regelmatige migratiestromen, nu vooral vanwege achterblijvende economische omstandigheden, waardoor relatief veel Portugezen zich genoodzaakt zagen (en zien) het land te verlaten op zoek naar voldoende betaald werk. Zo ontstonden de omvangrijke en nog steeds bestaande Portugese gemeenschappen in Frankrijk (m.n. in en in de omgeving van Parijs), Luxemburg en Zwitserland; gevolgd in de huidige tijd door een toenemende trek naar Engeland en ook naar België.

Ook Nederland is niet onbekend met het fenomeen ‘vluchtelingenstroom’ (zie b.v. de Tweede Wereldoorlog met de jodenvervolging waardoor degenen die de kans zagen en de wil hadden, het land ontvluchtten).

Maar vanwege de voortdurende, ook nu nog steeds plaatsvindende en relatief omvangrijke migratiestromen lijken de Portugezen, meer dan de Nederlanders, gewend aan dit verschijnsel. Omdat dit bewustzijn van de eigen geschiedenis tot op de dag van vandaag aanwezig is, kijkt men er niet van op als ook elders migratiestromen met talrijke vluchtelingen ontstaan; vluchtelingen die je dus als vanzelfsprekend opvangt.

Bootvluchtelingen
Bootvluchtelingen. Foto Ggia

Bevolkingsdichtheid?

Portugal is qua oppervlakte ruim 2,5 keer zo groot als Nederland. Met ongeveer 10 miljoen inwoners is het dus lang niet zo vol als in Nederland met nu omstreeks 17 miljoen. Hierdoor is er meer leefruimte en zitten de mensen niet zo op elkaar gepakt.

Dit zou een factor kunnen zijn die meespeelt in de verklaring van het verschil in atmosfeer tussen beide landen t.a.v. de opstelling tegenover de momentele vluchtelingenstromen. Het is te vol of men denkt dat het te vol is. Er heerst angst voor overheersing, mogelijk zelfs onderdrukking door de nieuwe aanwas, zich uitend in de leefgemeenschappen, op de scholen, in de sportclubs, in het straatbeeld, enz.

Cultuurverschil?

“Onbekend maakt onbemind” zegt het spreekwoord, en deze uitspraak is op zijn beurt “Een waarheid als een koe”.

Nederland staat economisch ontegenzeggelijk open naar de wereld. En komt dus ook in aanraking met culturen elders. En niet alleen economisch, ook op andere terreinen speelt dit: dagelijks stroomt het wereldnieuws de Nederlandse huizen binnen, Nederlanders zoeken in ruime mate zakelijk en ter ontspanning het buitenland op, er wordt internationaal gesport, muziek, toneel, dans en film gemaakt, kortom Nederland doet volop mee in de globalisering op alle terreinen.

Het boven aangehaald spreekwoord zou m.b.t. de wereldculturen dus eigenlijk moeten luiden: “Bekend maakt bemind”, gevolgd door het ongewijzigde “Een waarheid als een koe”.

Maar er zijn twijfels, zoals:

Behoren discriminatie en racisme in Nederland tot het verleden?

Allerminst. Zie de talrijke vormen van gereserveerde houding tot openlijke scheld- en vechtpartijen jegens mensen die ‘niet hetzelfde zijn’ en/of als inferieur worden beschouwd (andere huidskleur dan blank, op één hoop gooien van ‘moslim’ als geloof en ‘islam’ als ideologie, homofiel als scheldwoord, vernedering van transgenders, angst voor ‘het anders zijn’ in het algemeen, enz.).

Wordt door Nederlandse politici Europees gedacht?

Moeizaam. Het beeld is vaak dat in Nederland nationaal gerichte geluiden worden geslaakt terwijl in Brussel het Europese belang wordt onderstreept.

Voelen Nederlandse burgers zich Europeaan?

Ook hierop heeft het antwoord een negatieve klank. Het gevoel ‘Europeaan’ te zijn is nog ver weg.

In Portugal lijken de accenten minder geprononceerd. Ook hier staat men open voor de wereld, worden internationale contacten onderhouden en draait men mee in de globalisering, maar het land lijkt wat dit betreft nadrukkelijker in een groeiproces te verkeren; ook hier zijn discriminatie en racisme niet onbekend, maar manifesteren zich minder sterk en heftig. ‘Europa’ is in de politiek over het algemeen aanvaard al zullen ook slechts weinig Portugezen zich momenteel Europees voelen.

Portugal maakt aldus de indruk qua cultuur meer tolerant te zijn, meer mild, mogelijk meer ‘volwassen’ in vergelijking met Nederland.

Voor beide geldt overigens, dat er kennelijk meer komt kijken bij ‘openstaan voor andere culturen’ dan alleen maar een open houding naar de wereld, internationale contacten onderhouden, reizen in het buitenland, meedraaien in de globalisering.

Een kwestie van ‘opvoeding’? Van ‘opleidingsniveau’? Van ‘innerlijke beschaving’? Van ‘zelfkennis’? Van een kritische houding m.b.t. een ‘op hol geslagen wereldsamenleving waar alles om geld draait?’

Of een combinatie van dit alles en nog meer?

Platform

In Portugal is het Plataforma de Apoio aos Refugiados opgericht. Onlangs is van daaruit een publicatie verspreid onder de titel “Refugiados; queremos ser uma Europa que deixa morrer ou que salve?”

In de inleiding en de korte hoofdstukken wordt de bedoeling uit de doeken gedaan: wegnemen van vooroordelen en schimmen, de gebeurtenissen beoordelen middels begrip van de werkelijkheid, de vluchtelingenkwestie tegemoet treden op grond van feiten. Een laatste hoofdstuk draagt de titel: “Pare, escute e olhe. E depois pense”.

16 Replies to “Portugal en vluchtelingen”

  1. Wat een onnozel en hypocriet stukje! Portugezen zijn geweldige gastvrije mensen omdat ze zo hartelijk 45(!) asielzoekers verwelkomen, Nederlanders zijn bekrompen, xenofoob, ja soms zelfs racistisch als ze beginnen te mopperen dat 45.000 in één jaar wel wat veel is.
    “Het verschil komt doordat de Portugezen zoveel ervaring hebben met migratie en bekend maakt bemind!” De schrijver is blijkbaar de Nederlandse migratiegeschiedenis van de afgelopen 60 jaar ontgaan. 20% van de Nederlandse bevolking is inmiddels afkomstig uit het buitenland. Er wonen meer dan een miljoen moslims in Nederland afkomstig uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, geen 40.000 zoals in Portugal en niet uit de voormalige koloniën. Dat is een heel verschil! In de Nederlandse situatie betekent dat helaas: Bekend maakt onbemind.
    Bovendien, Portugal heeft heel wat meer redenen om zich te schamen over hun geschiedenis van racisme en xenofobie dan Nederland, je schrijft het nota bene zelf!
    Als de Portugezen werkelijk zo bereid zijn naar rato hun steentje bij te dragen dan nemen ze de komende jaren 60.000 asielzoekers op van de 3 miljoen die er verwacht worden, geen 4547! Kijken of de Portugezen dan nog steeds zo enthousiast zijn! Zweden, met net zo veel inwoners als Portugal, heeft er dit jaar al 190.000 opgenomen. (Maar die zijn gek).
    “Portugezen voelen zich ook meer Europees dan de Nederlanders”. Tja, als Europees zijn je miljarden oplevert en als je niet teveel last hebt van Brusselse dictaten, dan is het een stuk gemakkelijker om je Europees te voelen dan wanneer Europa je miljarden kost en je steeds lastig valt met allerlei beperkingen en regeltjes.
    Als je een hekel hebt aan Nederlanders, ik vind het best, maar stop met spugen op Nederland en de Nederlanders op een Portugalblog als je last hebt van tunnelzicht en ideologische vooringenomenheid.

    1. Goed verwoord,ik weet nog als 12 jarige dat er Italiaanse, Griekse en Spaanse gastarbeiders werden ingehaald in Nederland. Nooit enige nare groepsproblemen meegemaakt. Mijn vader heeft nog een Griek als werknemer gehad, tot grote tevredenheid. Toen de eerste Marokkanen en Turken kwamen was er nog niets aan de hand. Echter de gezinsherenigingen brachten grote problemen, wij woonden in een gewone buurt, plots liepen er s’nachts jochies van die origine op straat te roven. De politie hield [ wat nu nog altijd gebeurt] deze misdaden onder de pet. Nu is het dusdanig uit de hand gelopen dat ons mooie eens zo tolerante land is bevolkt met een achterlijke ideologie van 2000v.Chr. vasthoud aan barbaarse gedachtegang agressief reageren op kritiek homohaat,Jodenhaat Christenhaat, doodsbedreigingen. Getto’s zijn gevormd die onveilig zijn met terroriserende jeugd. Wij hebben er genoeg van niet uit racisme,maar de onopgevoede, met de rug naar onze maatschappij. Er zijn meer Europese landen die beperkingen gaan opvoeren van deze import. Dat hebben ze aan zichzelf te danken door het intolerante gedrag. Alle kansen aangeboden nemen ze niet aan vreten uit de uitkeringenruif,schreeuwen geen kansen te krijgen geven onze bevolking voortdurend de schuld van hun achterstanden terwijl er al miljoenen is geïnvesteerd in scholing en prachtwijken, blijft de verpaupering maar doorgaan.Het is niet uit racisme dat we het niet meer accepteren maar zelfbehoud.

  2. Het opvangen van vluchtelingen is inderdaad niet nieuw voor Portugezen.
    Portugal heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gevluchte joden uit het noorden van Europa opgenomen. In het archief van Steven Spielberg kunnen we zien hoe deze vluchtelingen aan de Costa de Prata een normaal bestaan proberen te leiden.
    Een paar decennia eerder heeft Portugal voor een groep Hollandse vluchtelingen uit Transvaal (Zuid-Afrika) een veilige haven gezocht. Door de Boerenoorlog zijn zij bannelingen geworden. In 1901 wordt in Amsterdam een ansichtkaart uitgegeven. In kerken wordt vervolgens geld ingezameld om deze Hollandse gezinnen – die door een nare speling van het lot in Portugal zijn beland – te helpen.
    Kijk eens op Zin in Portugal voor het uitgebreide verhaal en de links naar het archief van Spielberg en de ansichtkaart (blogpost ‘Boter en bacalhau in de oorlog’ en blogpost ‘Een intrigerende ansichtkaart uit 1901’).

  3. Beste gastcolumnist,
    Ik ervaar het heel anders hier in Portugal. De Portugezen die ik spreek, spreken schande over de vluchtelingen. Zij komen hier en krijgen alles en het eigen volk mag stikken. Daarnaast kijken zij zeer wantrouwend naar moslims aangezien zij vanuit eigen ervaring of ervaringen van familieleden in het buitenland weten hoe de islam bezig is maatschappijen te ontwrichten (lees Frankrijk, Nederland, België, Duitsland, Engeland etc.)
    Ik woon en leef en Portugal en ik ben dagelijks onder hen. Het beeld dat u hier schetst is mij totaal onbekend.
    Misschien dat ik alleen omga met Jan Modaal en niet met de elite van het land.

    1. Hey Emiel,
      Ik woon ook in Portugal en heb hetzelfde vernomen. Portugezen vinden het maar niks dat mensen hier komen en dingen zomaar krijgen. Er wordt hier geen groot nieuws van gemaakt omdat het om een klein aantal gaat.
      De meeste niet-Nederlanders die naar het immigratiestuk kijken lachen ons uit. (They are abusing your tolerance!) is een veel gehoorde term.
      Groetjes

  4. Tendentieus stukje waarin appels met peren vergeleken worden in het voordeel van Portugal.
    De feiten;
    NL meet 41.526 km2
    Inwoners per km2 408!!!, meting 2015
    Inwoners – xx honderduizend illegalen 16.947904
    Wereldranglijst meest bevolkte gebieden plaats 28
    Portugal;
    Meet 92.212 km2
    Inwoners per km2 117,3
    Inwoners totaal 10.8 miljoen
    Wereldranglijst meest bevolkte gebieden plaats 90
    Opname van vele joden tijdens WOII vergelijken met de huidige cultuurvreemde vaak jihadistische, sharia-aanhangende en/of criminele (ook oorlogscriminelen) stroom islamitische asielzoekers is discriminerend t.o.v. de vredelievende hardwerkende, niemand naar het leven staande, geen gratis geld mentaliteit hebbende joodse Europeanen hebben wij het dan over.
    Uit protest vragen Nederlanders elders al politiek asiel aan, nog slechts een handjevol maar de exodus van Nederlandse emigranten is al jaren bezig,
    Jaarlijks emigreren meer dan 100.000 (2013 143.000) autochtone Nederlanders naar de buurlanden en Scandinavische landen; dit zijn geen gelukszoekers op zoek naar gratis geld maar Nederlanders die geen perspectief meer zien voor zichzelf en kinderen in NL.
    Pesionados niet meegeteld die verkassen naar Spanje e.d. en ja met eigen geld!! meer dan welkom vast ook in Portugal.
    Dat zijn de feiten
    De Nederlander benadrukt keer op keer in het openbaar dat echte vluchtelingen altijd welkom zijn m.u.v. vermomde jihadisten, oorlogscriminelen en criminelen die bang zijn voor vervolging in eigen land en hun wereldvreemde gedrag meteen mee importeren, zo ook de vele gelukszoekers die willen de reëel denkende Nederlanders (70%+) per direct uitgezet zien worden.
    Opmerking in het stuk onbekend maakt onbemind is een aperte leugen. Als er iets is waar DE Nederlanders mee bekend zijn is het wel het cultuurvreemde tot criminele en Westen vijandige gedrag, in ons geval Nederlandse normen en waarden en christelijke levensbeginselen die zij afwijzen sinds decennia. dat zijn FEITEN.
    Graag meer aan waarheidsvinding doen anno 2015 niet constant terugvallen op WOII e.d.
    Ik ken geen Portugezen in NL dat is onbekend en volgens u onbemind. Vreemd dat veel Nederlanders toen Griekenland, Portugal, Ierland, Spanje volledig aan de grond zaten en met EU-geld overeind gehouden moesten worden wij niet mopperden maar en masse aangaven er geen moeite mee te hebben dat de vele werkzoekenden uit voornoemde landen hier hun geluk kwamen beproeven, lees geld verdienen om hun gezin en familie in leven te houden of is dat ook een onbekend maakt onbemind instelling, dacht het niet.
    Moslims uit Syrië, Afghanistan e.a. die in de opvangkampen in Nederland hun christelijke gevluchte landgenoten naar het leven staan, een handjevol homoseksuele vluchtelingen uit die landen die hun leven niet zeker zijn, gematigde moslima’s uit die landen worden aangerand tot en met verkracht tja dan ben je een vluchteling die o zo blij is dat ie in een land komt met vrijheid van meningsuiting wat zij direct omzetten in andersdenkenden uit hun thuislanden discrimineren en erger en niet volgens onze waarden maar volgens die waarden waarvoor zij ZOGENAAMD gevlucht zijn naar het Westen.
    Blijf maar slapen Portugal of makers/beheerders van deze site wij slapen niet.

  5. Ik heb geen idee, Hans van den Broek, hoe Portugal en de Portugezen zouden reageren indien i.p.v. het toegewezen aantal van 4547, nu 60.000 vluchtelingen op de deur zouden kloppen.
    Ik weet ook niet hoe de huidige stemming zou zijn als het land nu al te maken zou hebben met de aanwezigheid van een miljoen vluchtelingen.
    En mij is eveneens onbekend of de mate van discriminatie en racisme, bedreven door Portugal, uitstijgt boven de uitingen daarvan in Nederland.
    In mijn “onnozele en hypocriete stukje” gaat het daar dan ook niet over.
    Waarover het wel over gaat, is het signaleren van een m.i. opvallend huidig verschil in aankijken in Nederland en Portugal tegen de vluchtelingen richting Europa en richting het eigen land; vluchtelingen die op zoek zijn naar leven (mind you: ik bedoel hier ‘leven’ en niet ‘een beter leven’). En vervolgens gaat het over het zoeken naar mogelijke oorzaken van dit momentele verschil in aankijken.
    Ik heb geen hekel aan Nederlanders; ik heb een hekel aan “vooroordelen en schimmen”, aan “beoordelen middels onbegrip van de werkelijkheid”, aan het tegemoet treden van de vluchtelingenkwestie vanuit onderbuikgevoelens en stemmingmakerij.

  6. Dank voor je nuttige aanvulling, Esa Caldas.
    En ik zal Zin in Portugal raadplegen, want ik moet bekennen dat ik te weinig weet over de groep Hollandse vluchtelingen uit Transvaal, opgevangen door Portugal.

  7. Ja, dat is inderdaad een heel ander geluid, Emiel, dan ik tot nu toe heb opgevangen. En ik verkeer toch echt niet met “de elite van het land”.
    Misschien komt het vanwege mijn nog relatief korte verblijf in Portugal (1,3/4 jaar) en het nog geringe aantal Portugezen met wie ik regelmatig contact heb.
    Ik zal mijn oren open houden voor mogelijke andere geluiden.
    Dank voor je commentaar!

  8. Er is een gezegde: “Als ik twee weken in een nieuw land leef, kan ik er een boek over schrijven. Als ik er twee jaar woon, wil ik een artikel over het land en mensen schrijven. Als ik er twintig jaar woon, begin ik een beetje van de gemeenschap te begrijpen”.
    Ik vind het altijd hachelijk om algemeenheden over een volk te vertellen. Mijn wereld is beperkt, ik ben geen socioloog. Ik zie Nederlandse samenleving veranderen in de afgelopen 30 jaren, van tolerant naar meer xenofoob. Maar of ik het allemaal juist zie?
    Iemand die in ieder geval lang op cultuur en cultuurverschillen heeft gestudeerd is de Nederlandse psycholoog Geert Hofstede. http://geerthofstede.nl/ Hij definieerde onder ander zes dimensies om culturen met elkaar te vergelijken.
    Op zijn website kun je spelen en twee landen met elkaar vergelijken, bijvoorbeeld Portugal en Nederland.
    Twee van de dimensies zijn:
    1. Afstand tot de macht: de mate waarin de minder machtige leden van organisaties accepteren dat macht ongelijk verdeeld is.
    2. Toegeeflijkheid versus belemmering (Engels: Indulgence versus Restraint). Toegeeflijkheid staat voor een samenleving die relatief vrije bevrediging toestaat van natuurlijke menselijke behoeften. Belemmering staat voor een samenleving die bevrediging van de behoeften onderdrukt en regelt door middel van strenge sociale normen.
    De andere dimensies die Hofstede gebruikt zijn: 3. Individualisme, 4. Masculiniteit, 5. Het vermijden van onzekerheid en 6. Orientatie op lange termijn.
    De verschillen tussen Portugal en Nederland zijn verrassend groot!
    Bekijk het zelf op : http://geert-hofstede.com/countries.html kies ‘Cultural tools’ en dan ‘Country comparison’. Dan kun je twee of drie landen kiezen om de vergelijking te zien. Boeiend.

  9. Beste Junte Schwarz, In uw artikel vraagt u zich af: “Waar zou dat verschil in ‘atmosfeer’ tussen Nederland en Portugal vandaan kunnen komen?”
    Het antwoord is: Portugal is het land in Europa dat de minste asielzoekers opvangt, zowel absoluut als naar verhouding van haar bevolkingstal. Men hoort het op het nieuws maar men heeft en er geen last van en er geen ervaring mee. Het is dan niet zo moeilijk om de enkele vluchteling die komt warm te ontvangen.
    Als alle sporthallen en andere geschikte gebouwen vol zitten met asielzoekers, als men beseft dat die zullen blijven, als men beseft dat er nog een veelvoud aan familie achteraan komt, als men weet dat deze mensen jarenlang door de gemeenschap onderhouden zullen moeten worden, zoals dat in Nederland het geval is, dan komen er zeker heel andere geluiden.
    In Nederland weet men dat, men vindt het niet leuk, maar de mensen worden opgevangen, ze mogen blijven en ze worden verzorgd. Wat u zo bijzonder vindt “voor Portugese begrippen” en “haast te mooi om waar te zijn” is in Nederland al tientallen jaren gemeengoed.
    Vooral mensen in de lagere inkomensklassen ondervinden daarvan de gevolgen. Het kost miljarden en er moet op alles bezuinigd worden. Geen wonder dat men dan van zijn onvrede laat blijken. Echter, in de media worden zaken opgeblazen en lijkt het veel meer dan het werkelijk is. Nederland is niet racistisch, er is geen brede xenofobie, maar men heeft wel het gevoel dat emoties door de politiek genegeerd worden en dat komt af en toe naar buiten.
    Waarom vind ik uw stukje hypocriet? Je zou de situatie rond de vluchtelingen kunnen vergelijken met een familie Portugal die enthousiast één euro doneert aan het goede doel en uitbundig door u wordt geprezen, terwijl de familie Nederland, die duizend euro doneert, bekritiseerd wordt omdat sommigen in die familie dat teveel van het goede vinden. Dat slaat nergens op, vindt u wel?
    Waarom vind ik het onnozel? U kijkt helemaal niet naar de feiten, u ziet alleen maar hartelijk ontvangen vluchtelingen in Portugal en u leest over negatieve geluiden in Nederland en u hebt uw mening al klaar.
    Ik zie u meer als een Volkskranttype dan als een Telegraaftype, dus u bent waarschijnlijk ook nog eenzijdig geïnformeerd. In ieder geval, u woont al enige tijd niet meer in Nederland, dus u weet alles alleen maar van horen zeggen.
    Mijn standpunt is daarom dat mensen die in een ander land zijn gaan wonen daar niet negatieve dingen over hun moederland moeten gaan schrijven.
    Wat ik ook onnozel vind, is dat u blijkbaar denkt dat al die asielzoekers vluchten omdat hun leven bedreigd wordt. Dat is onzin. Meer dan 99% komt voor een betere toekomst. Het is niet voor niets dat men vooral gaat naar de landen met de beste opvang en de beste sociale voorzieningen. De asielzoekers uit Afrika zijn voornamelijk migranten die de armoede en uitzichtloosheid in eigen land ontvluchten. Via Turkije komen Syriërs en vele andere nationaliteiten waarvan velen al in Turkije verbleven, een veilig land, maar ja, Turken zijn niet zo royaal als de Europeanen.
    Het is volkomen legitiem om naar een goede toekomst te zoeken, maar, aan migranten vraag je wat ze te bieden hebben en die leg je niet in de watten. Vluchtelingen vang je op zonder vragen. Dat is het voordeel van migreren via een asielaanvraag, je zorgen zijn voorgoed voorbij.
    In mijn reactie heb ik nergens gezegd dat Portugal racistischer is dan Nederland. Echter, wie vermoordde en verjoeg de joden uit het land, en waar gingen ze naar toe? En die Portugese ervaring met migratie had meer te doen met emigratie dan met immigratie, dat maakt een heel verschil. Verder, die miljoen moslims in Nederland zijn niet allemaal als vluchteling hier gekomen, de meesten gewoon via reguliere migratie.
    Met uw laatste zinnen in uw reactie ben ik het helemaal eens. U dient echter te beseffen dat dat naar twee kanten werkt. Verliefdheid komt ook voort uit onderbuikgevoelens en is niet zelden gebaseerd op illusies.
    Als ik bijvoorbeeld het stukje lees (boven “Platform”) waarin u beschrijft hoeveel moreel hoogstaander Portugezen zijn dan Nederlanders dan word ik toch echt een beetje misselijk. U generaliseert hier behoorlijk en generaliseren over bevolkingsgroepen is het kenmerk van racisme en/of discriminatie. Het wordt tijd dat u uw roze bril afzet.

  10. Ik ben nieuwsgierig, Henk Eggens, naar de oorsprong van het gezegde waarmee u uw commentaar begint. Waar komt dat vandaan?
    En ook de tip inzake de website van psycholoog Geert Hofstede heeft mijn speurzin gewekt.
    Mijn bijdrage aan Portugal Portal is overigens bedoeld geweest om een aantal persoonlijke indrukken weer te geven, zelfs nog voorzien van vraagtekens. Beslist geen absolute meningen dus. In die zin kan ik mij heel wel vinden in voornoemd gezegde en sluit ik mij aan bij uw opmerking dat je moet oppassen in algemene termen een volk te typeren.
    Veel dank voor uw commentaar!

    1. Beste Junte,
      Ik las je stuk ook als een persoonlijke mening, redelijk genuanceerd. Mijn gezegde over voortschrijdend inzicht in je eigen beperkingen: ik herhaal dit al jaren, weet niet waar het vandaan komt, misschien heb ik het zélf wel bedacht.

  11. Ook ik geloof nauwelijks dat de Portugees anders tegen de vluchtelingen van dit moment aankijkt dan de Nederlander. Zelfs hoogst onwaarschijnlijk als velen van hen genoodzaakt zijn zelf te emigreren naar bijvoorbeeld Nederland.

  12. Ik vind dit een zeldzaam naïef stuk: maar 45 (!!!) vluchtelingen ontvangt Portugal nu. Dat past in één hotel. Ja kunst, als dat geen moeilijkheden oplevert.
    En geen racisme in Portugal? Als ik, op vakantie in Portugal, vertel dat ik Portugal eigenlijk indirect heb leren kennen, namelijk via wonen en werken (80-er jaren) in Moçambique, dan is een meewarige blik vaak al wat ik oogst.
    Positiever over Europa dan Nederlanders? Misschien op het einde van de eeuw, toen er bakken met geld vanuit de EU naar Portugal stroomden. Maar alle Portugezen die ik de laatste jaren spreek, mopperen dat het een aard is.

  13. Beste Junte,
    Naar aanleiding van de vele reacties, mag ik veronderstellen dat dit uw eerste maar ook tevens laatste bijdrage van u is. Op deze onzin zit niemand te wachten en roept alleen maar ergernis op.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *