Deze zomer is het voor Nederlanders in Portugal geen Wesley of Arjen maar Cristiano Ronaldo. Iedere andere keuze is verraad aan dit gastvrije land. Een Nederlander woonachtig in Portugal kan toch alleen maar voor Portugal zijn bij het Europees Kampioenschap voetbal 2016? Força Portugal!

Er doen 24 landen mee
Van de 54 UEFA-leden gaan er 24 naar de eindronde EURO2016. Nederland is daar niet bij. Foto Cees Groenewegen

Waar Lionel Messi de uitstraling heeft van je buurjongetje dat eeuwig een balletje trapt op het buurtpleintje en wie je de ingeschoten ruit vergeeft, roept Cristiano Ronaldo nog wel eens weerstand op. Hij zou arrogant en een egoïst zijn, een narcist die drie keer per week een langdurig bezoek aan de kapper brengt. Hij heeft nog tijdens zijn actieve carrière een museum gebouwd ter ere van zichzelf op zijn geboorte-eiland Madeira. Hij ziet er veel beter verzorgd uit dan de gemiddelde voetballer. Allemaal redenen om je twijfels te hebben bij de man.

Winnen

In Portugal is die weerstand onder invloed van zijn indrukwekkende prestaties inmiddels verdwenen. Op zijn 31e heeft Cristiano Ronaldo immers een fabelachtige conduitestaat opgebouwd. Hij is drie keer Wereldvoetballer van het jaar geweest, heeft vier landskampioenschappen en drie Champions Leagues gewonnen en is daar ook nu al de all-time topscorer van. De lijst met trofeeën is nog veel langer maar minstens zo belangrijk: hij is net 31 en in topvorm, dus wat zal er nog bijkomen? Voetbaljournalisten roepen graag dat de allergrootsten in staat zijn om hun vaderland aan de hand nemen tijdens een landentoernooi en het tot kampioen te kronen. Dat is waar gebleken voor Pélé (drie keer Wereldkampioen met Brazilië), Maradona (Wereldkampioen met Argentinië) en Van Basten (Europees kampioen met Nederland). Maar niet voor Cruijff en Eusebio en vooralsnog ook niet voor Messi en Ronaldo. Portugal is een sterk voetballand, het staat op de vijfde plaats op de UEFA-coëfficientenlijst. Cristiano Ronaldo is zonder twijfel de beste Europese voetballer van deze eeuw tot nu toe. Dus de kansen voor Portugal om het Europees Kampioenschap te winnen zijn groot. Edoch, de bal is rond….

Makkelijk als je hetzelfde rugnummer hebt waar je ook speelt
Cristiano Ronaldo is de beste Europese voetballer van dit moment. Foto Cees Groenewegen

Schoonzoon

Meer dan een voetballend buurjongetje, is Cristiano Ronaldo de ideale schoonzoon. Hij drinkt geen druppel alcohol, hij geeft regelmatig bloed (daarom weigert hij de in het voetbal tegenwoordig zo populaire tatoeages) en hij doet enorm veel aan liefdadigheid. Cristiano Ronaldo staat op de eerste plaats van de topsporters-liefdadigheidslijst 2015 van Dosomething.org, vóór alle tennismiljonairs en Amerikaanse basketballers/honkballers en ook vóór alle andere voetballers dus. Hij bereikte dat onder andere door een hersenoperatie te betalen voor een jongetje van tien, door een grote donatie aan het kankercentrum van het ziekenhuis op Madeira en door zijn ambassadeurschap van “Save the Children”. Waar Cristiano Ronaldo zijn sportieve successen graag groots viert en zijn ambities niet onder stoelen of banken steekt, is hij opvallend stil over zijn maatschappelijke bemoeienissen. Misschien is deze “humildade” een bewijs van zijn authentieke Portugese inborst.

Speciale EK-koekjes
Speciale EK-koekjes. Foto Cees Groenewegen

Kansen

Volgens de bookmakers van Unibet is Portugal pas nummer zeven op de lijst van kanshebbers op de titel, achter België nota bene. Niets tegen onze Vlaamse taalgenoten, maar we gaan toch zeker niet Eden Hazard met Cristiano Ronaldo vergelijken? Bovendien: de voertaal bij de Rode Duivels is Frans! Je zult mij niet “Allez Diables Rouges” horen roepen. Dan kies ik natuurlijk voor “Força Portugal!” Overigens: op 29 maart 2016 oefenden Portugal en België tegen elkaar, de pot werd overtuigend met 2-0 gewonnen door een veel sterker Portugal. Maar er zijn nog meer sterke landen en al heeft niemand anders een Cristiano Ronaldo, het spel wordt gespeeld met elf spelers en dus is één wereldvedette misschien niet genoeg. Dat maakt echter niet uit, als Nederland meedoet aan een eindtoernooi vult de helft van de bevolking in de voetbalpoule op het werk of bij de bakker in dat we het gaan winnen. Terwijl Nederland sinds 1934 in 19 deelnames maar één titel gewonnen heeft. Portugal staat nog droog, maar nooit waren de kansen zo groot als in 2016. Je weet dus wat je moet invullen in de poule. Of bij de bookmakers (23 keer je inzet als Portugal Europees kampioen wordt!)

Medespelers

Maar voetbal is een teamsport, dat doe je niet alleen. Welke spelers zitten er nog meer in het Portugese team? Een speler die een opvallende rol zou kunnen gaan spelen is Renato Sanches. Nog maar 18 jaar oud, speelde het hele afgelopen seizoen op het middenveld bij Benfica en werd voor 30 miljoen euro verkocht aan Bayern München. Daar kan aan bonussen zelfs nog 45 miljoen euro bijkomen. Ook vlugge buitenspeler Nani kan een factor van betekenis zijn. Deze “veteraan” van slechts 29 jaar heeft 8 seizoenen Manchester United achter zijn naam staan en speelt nu bij Fenerbahçe in Turkije. In de verdediging loopt Pepe rond, de spijkerharde centrale verdediger van Real Madrid en daar al ook al acht jaar vaste keus. Opvallend op het middenveld kunnen worden João Moutinho (geboren in Portimão, spelend in Monaco) en Danilo Pereira (speelde ooit een seizoen op huurbasis voor Roda JC maar inmiddels vaste waarde bij FC Porto). Dit is een kleine greep uit de kwaliteit die Cristiano Ronaldo om zich heen heeft. Dat zit dus wel goed!

In deze youtube video zie je hoe een vrouw weigert aan Cristiano Ronaldo haar telefoonnummer te geven.

https://www.youtube.com/watch?v=8H_DSErYUZk

Verdere wetenswaardigheden…

Ronald Reagan

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro (zijn volledige naam) is vernoemd naar Ronald Reagan. Zijn vader, een tuinman, was een groot bewonderaar van de Amerikaanse acteur-president. Cristiano verloor hem al in 2005 aan de gevolgen van een alcoholverslaving. Dat is zeer waarschijnlijk de belangrijkste reden dat hij geen druppel drinkt. In 2009 schreef het Engelse boulevardblad Daily Mirror dat Ronaldo al drinkend was gezien in een nachtclub terwijl hij herstellend was van een blessure. Ronaldo spande een rechtszaak aan tegen de krant, die schikte met een rectificatie, vergoeding van juridische kosten en een compensatie voor immateriële schade. Die compensatie heeft Ronaldo gedoneerd aan een goed doel op Madeira.

Engeland

Toen in de zeventiende eeuw Portugese gezanten onderhandelden over de bruidsschat van Catarina de Bragança bij het huwelijk met koning Charles II van Engeland, was het eiland Madeira beschikbaar als wisselgeld (de belangrijkste onderdelen van de bruidsschat waren Tanger, Bombay, een groot geldbedrag en militaire steun tegen Spanje). De Portugezen onderhandelden scherp en hielden Madeira in de binnenzak. Gelukkig maar, want anders had Cristiano Ronaldo nu het witte shirt met de drie leeuwen gedragen. En hadden we een veel kleinere kans op succes gehad deze zomer.

Economische impact

Al jaren wordt gesproken over de economische impact van het winnen van een groot voetbaltoernooi. Het zou een merkbare invloed hebben op de economie van het land van de winnaar door enerzijds meer aandacht en waardering voor het land vanuit het buitenland en anderzijds een verhoogd gevoel van eigenwaarde. Er wordt gesproken over 0,5% tot 1% van het BNP (Bruto Nationaal Product), maar is er geen enkel onderbouwd onderzoek of gefundeerde calculatie hiervan te vinden. Laten we het er maar op houden dat het winnen van een Europese titel in ieder geval niet negatief is!

3 Replies to “Cristiano Ronaldo, Força Portugal!”

  1. ‘k Heb niks met voetbal, maar ‘k heb wel een pleegzoon die fan is van Ronaldo. En nu krijg ik ook last van nationale trots, misschien ga ik zelfs wel zo ver om naar de kampioenschappen te gaan kijken. Stel je voor, dan heb je echt wat gedaan met je stimulerende verhaal hoor Cees!

  2. Naschrift: Portugal werd Europees kampioen in 2016. Ik won 23 euro voor iedere euro die ik had gewed. In 2019 haalt Portugal de eindronde van de Nations League. Het verslaat in de halve finale Zwitserland door drie goals van Cristiano Ronaldo. Vervolgens wint het ook nog de finale, uitgerekend tegen Nederland.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *