Vandaag sap gemaakt. Totaal negen en een halve fles (à 0,75 liter): appel-perensap met een vleugje perzik, cacusvijgensap (een experiment) en druivensap.

Mooi hè, al die verschillende kleurtjes, met een zonnetje erachter.
Mooi hè, al die verschillende kleurtjes, met een zonnetje erachter. Foto Winy Schalke

Ik maak het sap in een sappan, met stoom wordt het sap uit de vruchten gehaald. Heel makkelijk, en niet veel werk. Eerst het plukken van de vruchten, ze wassen en een beetje kleinsnijden, hoewel de druiven er zo in kunnen, met steeltjes, pitten en al. Ondertussen de flessen steriliseren, één voor één, in een grote pan kokend water. En dan vooral wachten, want het duurt best lang voordat er een beetje sap uit komt. De cactusvijgen zijn een probeersel. We hebben er zo veel en doen er nooit iets mee. De ellende is dat hoe voorzichtig je ook bent (handschoenen, vork en mes), toch na afloop al je vingers onder de irritant kleine stekeltjes zitten, dat voelt heel vervelend. Al met al toch zo’n beetje de hele zondag mee zoet geweest. Nu ik dit schrijf drink ik er een lekker glaasje druivensap (gegist ;-)) bij. Wel biologisch!

3 Replies to “Sap uit eigen tuin”

    1. Nee, Catrien, dat hoeft niet. De druiven zijn van zichzelf al zoet genoeg. Tenminste, de zongerijpte Portugese druiven uit mijn tuin. Ik proefde vorige week druiven uit een tuin in Nederland en die waren een stuk minder zoet. Experimenteren dus maar. Succes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *