Voor wie de hitte en de drukte van de Algarve wil ontvluchten, of voor wie gewoon nieuwsgierig is naar een vrijwel onontgonnen, groen en rustig gebied, is centraal Portugal – de Beiras – een aanrader.

Rivierstrandjes

De veelzijdige provincie kent, behalve de stranden aan de Atlantische kust, zoals bij Figueira da Foz, Tocha en Mira, ook een groot aantal fantastische rivierstrandjes. Daar kun je heerlijk zonnebaden, zwemmen en duiken. Je hebt er bovendien uitgebreid de mogelijkheid om te zien hoe de Portugezen zelf vakantie vieren, met goedgevulde picknickmanden en barbecuevuurtjes bij het heldere rivierwater.

Fotogenieke rivierstrandjes vind je bijvoorbeeld in Loriga (Serra da Estrela), Avô (gemeente Oliveira do Hospital) en onder de prachtige romaanse brug in Alvoco das Várzeas. Voor een compleet overzicht van deze – in toeristisch opzicht nog onontdekte – pareltjes, zie: Guia das Praias Fluviais.

Festivals

Er zijn talloze zomerse festivals en andere activiteiten, die in verschillende steden en dorpen plaatsvinden. Ik noem een aantal bijzondere.

Het Kersenfestival in Alcongosta, tot 30 juni

In de streek Fundão vindt jaarlijks een festival plaats rondom een uniek product: de kers. Het hele landschap wordt tegen de zomer gedomineerd door de rode, sappige en smaakvolle kersen.

In Alcongosta gaan traditie en innovatie hand in hand, de kers wordt in verschillende vormen gepresenteerd: kersenlikeur, kersensangria, kersenbrood en zelfs roomsoesjes van kers. Daarnaast overheersen vele vormen van ambachtswerk het straatbeeld, zoals de mandenmakerij, ‘Esparto’, houten ladders en beeldjes.

Kunstfestival Coimbra, juli

In juli is Coimbra toneel van het Kunstfestival, georganiseerd door de Stichting Inês de Castro. Een gevarieerd festival met muziek, schilderkunst, theater, literatuur, film, fotografie en nog veel meer! Het festival zal voornamelijk plaats vinden in het adembenemende openlucht amfitheater van de Quinta das Lágrimas.

Quinta das Lágrimas, Coimbra. foto Vitor Oliveira

Festa dos Tabuleiros in Tomar, van 4 tot 13 juli

Het Festa dos Tabuleiros wordt om de 4 jaar gehouden. De zegening van de tabuleiros (manden of houten dienbladen), de versierde straten, de spreien die uit de ramen hangen, het strooien van bloembladeren tijdens de optocht, bestaande uit honderden meisjes die op hun hoofd manden versierd met brood en bloemen dragen, is een onvergetelijk spektakel.

Internationaal Pianofestival in Óbidos, 2 tot 14 augustus

In juli en augustus vullen de straten van het middeleeuwse stadje Óbidos zich met pianomuziek. Tijdens het speciale pianofestival kunnen jonge muziekstudenten uit de hele wereld meedoen aan masterclasses van gerenommeerde pianisten.

Festestrelabeer, Fornos de Algodres, 8 en 9 augustus

Festestrelabeer is een reis in de wereld van het ambachtelijk bier. De beste ambachtelijke brouwers van het land – en een aantal uit Spanje – verzamelen zich hier. Er zijn tentoonstellingen, concerten, animatie, proeverijen, shows en veel bier natuurlijk.

Naast het bier is het festivalterrein zelf een fantastische reden voor een bezoek. Met een rijk archeologisch verleden en een landschap van ongeëvenaarde schoonheid van waaruit je de onmetelijkheid van de Serra da Estrela kunt bewonderen, vormt Fornos de Algodres het centrum van een mooie traditie.

Bons Sons Festival in Tomar, van 13 tot 16 augustus

Het dorp Cem Soldos in Tomar is wederom het podium van de Portugese muziek.

Kwaliteit en diversiteit zijn de sleutelwoorden van het programma dat volledig wordt ingevuld door nieuwe en gevestigde nationale artiesten.

Het festival vindt plaats in een feestelijke en ontspannen sfeer, waarin de ontmoeting tussen de lokale bevolking en bezoekers van buitenaf wordt gestimuleerd. Je wordt uitgenodigd “het dorp te beleven”aan de hand van artiesten als Sérgio Godinho, Dead Combo, Gisela João en Samuel Úria.

Kabeljauwfestival in Ílhavo, van 13 tot 17 augustus

Gedurende vijf dagen zullen in de gemeente Ílhavo opnieuw de Festas do Mar (Feesten van de Zee) plaatsvinden, met inbegrip van het tot de verbeelding sprekende Kabeljauwfestival. Het is een gastronomisch geheel waar de streekwijnen niet ontbreken.

Middeleeuwse Markt, Óbidos, in augustus

Het stadje Óbidos, geheel omringd door imposante stadsmuren, vormt de ideale achtergrond voor honderden figuranten en acteurs die in Middeleeuwse kledij de straten opluisteren door zich voor te doen als edelen, bedelaars, muildierdrijvers, jongleurs, muzikanten, minstrelen en dansers.

De belangrijkste gebeurtenissen vinden plaats bij het kasteel, waar onder meer toernooien te paard en te voet worden gehouden. Daar kun je ook een Middeleeuwse maaltijd nuttigen en over de markt lopen waar van alles wordt verkocht, van passende kledij tot traditionele middeltjes en drankjes.

Entremuralhas – Gotisch Festival in Leiria, van 27 tot 29 augustus

Rondom het imposante kasteel van Leiria vindt het Gotische Festival ‘Entremuralhas’ plaats. Het is een eclectisch programma met verschillende bands die de gotiek een warm hart toedragen. Onder anderen Laibach, Lene Lovich Band, And Also The Trees, 6 Comm, Agent Side Grinder, Tying Tiffany, Phantom Vision, Keluar, A Dead Forest Index, Jordan Reyne, Ash Code. Het belooft een opwindende ontmoeting tussen muziek en geschiedenis te worden.

AgitÁgueda in Águeda, de hele zomer

Iedere zomer brengt het Agitágueda Festival veel kleur en vertier naar Águeda. De happening vindt plaats in het centrum van deze stad aan de rivier. Het festival raakte wereldberoemd door het originele Umbrella Sky Project waarbij meer dan 3000 kleurige paraplu’s de hoofdstraten sierden. Naast vele vormen van stedelijke kunst, bestaat het programma o.a. uit shows, concerten en talrijke verrassende initiatieven dat het tot een uniek evenement maken.

São Mateus-markt in Viseu, augustus en september

De ‘Feira Franca’ (vrijmarkt) in het middeleeuwse Viseu is door de jaren heen steeds groter geworden. Tegenwoordig is het een aangename mengeling van muziek, folklore, kunstnijverheid, gastronomie en veel vermaak.

Wat je niet mag missen, zijn de kleurige en muzikale optredens op het marktpodium (Palco da Feira), het springconcours in het Hippisch Centrum, de fietstochten, de viswedstrijden, de parachute- en vliegshows op het Aerodroom Gonçalves Lobato, de atletiekwedstrijden en nog veel meer.

Dit alles vindt plaats op het terrein Campo da Feira de São Mateus, in hartje Viseu.

Quebra costas vlooienmarkt, Coimbra

Vlooienmarkt, Coimbra. Foto Ines Saraiva

Elke tweede zaterdag van de maand vindt in Coimbra de grote vlooienmarkt plaats, waar je kleding, sieraden, tweedehands goederen, boeken, planten, biologische producten, macrobiotisch voedsel, regionale gerechten, schilderijen, meubels enz. kunt vinden.

Je kunt er naar DJ’s luisteren, op een terras zitten, een tattoo laten zetten of een massage nemen. Alles vindt plaats rondom het levendige straatje Quebra Costas in het centrum van Coimbra.

Tuinen

Een bezoek aan één van de vele prachtige tuinen is in de zomer ook een belevenis.

Zoals die van Quinta das Lágrimas in Coimbra. Hier werden van oudsher kruidensoorten uit de hele wereld verzameld. De universiteitsstad Coimbra koestert een prachtige botanische tuin. Deze behoort tot het omvangrijke erfgoed van de legendarische Markies van Pombal die met de aanleg ervan in de achttiende eeuw een begin maakte.

Het woud van Buçaco

Buçaco, 105 hectare groot met een diameter van 5 km, is in 1943 geclassificeerd als Nationaal Monument van Portugal. Het park wordt algemeen geroemd door botanisten uit heel Europa. Er zijn meer dan 700 verschillende soorten bomen te bewonderen uit de hele wereld. Als je wandelt door de Vale de Fetos, zie je meters hoge varens.
In de 16e eeuw geloofde een vicaris-generaal van de Ongeschoeide Karmelieten, dat dit de ideale vestigingsplaats was, om in nauw contact met de natuur te kunnen bidden. Aldus werd hier een bescheiden klooster gebouwd met verschillende kapellen in het bos, dat omgetoverd werd tot een ‘aards paradijs’.

Bisschoppelijke Paleistuin, Castelo Branco

Eén van de meest originele voorbeelden van de barok in Portugal. De bisschop van Guarda, D. João de Mendonça (1711-1736), gaf opdracht tot het werk. Wandelpaden tussen hagen, vijvers, fonteinen en beelden. Overal staan beelden en langs de trappen stappen ze met je mee, de heiligen in de hemel, de deugden, de tekens van de dierenriem en alle koningen van Portugal.

Aquilino Ribeiro gemeentepark, Viseu

In de buurt van Rossio ligt een brede groene oase die zich uitstrekt over een kleine heuvel in het hart van deze prachtige aristocratische stad. In de zomer zijn er veel dingen te doen: animatie, muziek, dans, boekenbeurs, schilderen en handwerk.

Buddha Eden tuin, Bombarral

In Bombarral bevindt zich het park Buddha Eden, een grote aangelegde tuin met ongeveer 6000 Boeddhabeelden. Het park is van een rijke miljonair die op Madeira woont en vormt een onderdeel van de beroemde wijngaard “Quinta dos Loridos” van 100 hectare groot. De prachtige tuin met een centraal meer is vredig en straalt rust uit.

Meer informatie

Op dit moment zijn nog niet alle data bekend van de zomerse evenementen en festivals.

Kijk voor meer informatie op: Visit Portugal en op Turismo Centro de Portugal. Onder de tabbladen ‘Discover’ en ‘Experience’ vind je nadere informatie. Ook via Facebook zijn van veel festivals de gegevens terug te vinden.

Ik wens je een fijne en ontspannen zomer!

2 Replies to “Zomer in centraal Portugal”

  1. Ga naar de Agenda pagina op de website Costa de Prata (www.costadeprata.info/nl/agenda) voor alle activiteiten in deze prachtige regio.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *