In het voorjaar en zomer van 2013 hebben mijn vriendin Hester en ik tientallen wandelingen gemaakt in het noorden van de Alentejo. Meer dan we normaal doen, want we werkten als wandelbegeleiders op camping Quinta do Pomarinho in Castelo de Vide. Dus we weten uit ervaring dat het fantastisch wandelen is in deze streek.

Nu we in het centrumgebied van Portugal wonen, ontdekken we gemiddeld twee keer per maand een nieuwe wandeling. Nou ja, ontdekken. De ene keer vertelt onze vriend João over een wandeling, waarna we de week erop met zijn vriendin Ana en dochter Joanna door de Serra do Caramulo wandelden. Of we krijgen een tip van Ana. Niet te verwarren met de vriendin van João, want deze Ana is de verkoopster van de winkel a Porta Verde, waar we onder meer onze vintage eetstoelen en een aantal lampen voor ons vakantieappartement in Aveiro hebben gekocht. Of we vinden een wandeling door – heel simpel – te zoeken op de juiste trefwoorden op het internet.

Het Puttenpad

Zo vonden we begin december via het internet een wandeling in de buurt van Aveiro. De PR7 met de naam: Trilho dos Poços. Het Puttenpad. Een uitstekend aangegeven wandeling langs een natuurlijk gevormd meer en door het gemoedelijke dorp Fermentelos. Onze start was in het dorpscafé annex koffiebar, waar ook de plaatselijke fanfare oefent. Koffie voor 60 eurocent en een verse folhado ham-kaas voor nog geen één euro. Daarna: de straten door, langs de igreja, voorbij een fotogenieke wasplaats gebouwd in 1940, vogels, eenden, bootjes en natuurlijk veel (water)putten. En af en toe een oude Mercedes en een tractor. Een mooie en vrijwel vlakke wandeling van een kilometer of tien.

Wandeling in het centrumgebied van Portugal
Trilho dos Poços
Wandeling in het centrumgebied van Portugal
Trilho dos Poços
Wandeling in het centrumgebied van Portugal
Trilho dos Poços
Wandeling in het centrumgebied van Portugal
Trilho dos Poços

De steile (en avontuurlijke) hellingen van Mizarela

Een week later stapten we naar aanleiding van een gesprek met Ana, die van de vintagewinkel, in de auto om naar de Serra da Freita te rijden. Ook daar is een PR7 te vinden. Ditmaal op zo’n 950 meter hoogte en met de onheilspellende naam: Nas escarpas da Mizarela, wat betekent dat Mizarela steile hellingen heeft. Op het startpunt zijn een camping en een restaurant, die in de wintermaanden gesloten zijn. Dus we begonnen zonder koffie aan de acht kilometer lange wandeling. Niet erg, want we hadden voldoende eten en drinken bij ons.

En inderdaad de afdaling is steil, maar ook geweldig. Het heeft een magnifiek uitzicht op een waterval. Je hoort het ruisen van het water, terwijl je het stenige pad langs bomen en struiken afdaalt. Na twee uur afdalen waren we op de helft van deze wandeling en stonden we ruim 300 meter lager. Vanaf daar gingen we weer omhoog. Hier en daar helpt een ketting in de rotsen bij de tocht omhoog.

Uitzichten om van te smullen. Een houten brug brengt je over een tweede rivier, waarvan het water niet naar beneden valt, maar naar beneden gutst over de rotsen. Een waterguts dus. En bijna aan het einde van de wandeling: een kudde bergkoeien, waar de wandelfolder waarschuwt dat deze koeien niet zo gesteld zijn op vreemdelingen op hun graasgebied. Het is maar dat je het weet.

Nas escarpas da Mizarela
Nas escarpas da Mizarela
Nas escarpas da Mizarela
Nas escarpas da Mizarela
Nas escarpas da Mizarela
Nas escarpas da Mizarela
Nas escarpas da Mizarela
Nas escarpas da Mizarela
Nas escarpas da Mizarela
Nas escarpas da Mizarela

Wandelingen in het centrumgebied van Portugal

En zo hebben we het afgelopen jaar meer mooie en gevarieerde wandelingen gelopen. Bijvoorbeeld in de buurt van São Pedro do Sul in de Serra da Arada. Om de hoek van Silva Escura, ook met waterval. De Bio Ria, met diverse wandelingen door de lagune van Aveiro. Langs de duinen en stranden van Costa Nova en São Jacinto. Onze conclusie: ook het centrumgebied van Portugal is voor wandelaars fantastisch.

Meer informatie over wandelvakanties in het centrumgebied van Portugal is te vinden op onze website: www.weekjeportugal.nl.

One Reply to “Wandelen in het centrumgebied van Portugal”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *