In 2006 begonen vier jonge muzikanten groep Deolinda. De twee broers Pedro Da Silva Martins en Luis José Martins, samen met hun nichtje, zangeres Ana Bacalhau, en contrabassist Zé Pedro Leitão. Hun missie: traditionele Portugese muziek maken, met ruimte voor humor en zelfspot. De bestaande clichés over Portugal en haar muziek wegnemen. Zingen over het leven, niet over de dood. 

Deolinda
Deolinda live in Oeiras. Foto Wikimedia

De liedjes van de band gaan over het leven van Deolinda, een jonge vrijgezel in de buitenwijken van Lissabon. Ze houdt van roddelen en van haar twee katten en haar goudvis. Het eerste album Canção ao Lado was een groot succes in Portugal, mede dankzij de buitengewone lichtheid en verfrissende humor. Ook in Nederland is Deolinda populair.

Twee stempels

In 2010 kwam het tweede album Dois Selos e Um Carimbo (twee zegels en een stempel) uit. Een verwijzing naar de Portugese dictatuur van halverwege de 20ste eeuw. De muziek is een verademing voor iedereen die van Zuid-Europese muziek houdt: vrolijk, poëtisch en soms een tikkeltje apart. Heerlijke (achtergrond)muziek met een prettige balans tussen de instrumenten en zang.

Pakkende melodie

Het album begint met ‘Se Uma Onda Invertesse A Marcha’, een ingetogen nummer met een pakkende melodie. De zang van Ana mengt goed in combinatie met de verschillende instrumenten die te horen zijn. De gitaarpartijen van de broers klinken lekker en opzwepend.

In ‘Um Contra O Outro’ vergelijkt Ana het leven met een ‘game’. Ze vraagt in haar lied om mee de straat op te gaan en plezier te maken. De meerstemmigheid in de refreinen is prachtig en het nummer heeft een geluid waar je meteen vrolijk van wordt.

‘Passou Por Mim E Sorriu’ is na een aantal opzwepende nummers een welkome ballad waarin de band emotie laat horen. De poëtische tekst gaat over de liefde: kwetsbaar maar ‘worth the try!’

Het achtste nummer, ‘Quando Janto Em Restaurantes’, begint rustig met mooie samenzang, maar eindigt als typische Portugese Folk. De spanning wordt opgevoerd, en alle instrumenten spelen heftig met elkaar samen.

Zee en wind

Het laatste nummer van de cd is ‘Uma Ilha’. Een kale ballad die het gevoel dat Ana bij het nummer heeft, goed laat horen. Thema’s als de golven van de zee en de wind die blaast, geven weer hoe twee mensen geheimen kunnen hebben.

Deolinda bestaat uit getalenteerde muzikanten die hun vak verstaan en elkaar mooi aanvullen. De zang van Ana is gevoelig en verveelt niet. Ook niet na veertien nummers. De vrolijke uptempo liedjes en gevoelige ballads wisselen elkaar af.

De teksten zijn soms wat vreemd, maar altijd poetisch. Ze staan tevens in het cd-boekje en zijn vertaald in het Engels. Dat had niet gehoeven, want de muziek van Deolinda is absoluut een stimulans om Portugees te gaan leren. Dois Selos E Um Carimbo: een aanrader!

Kijken en luisteren

Alles aan Deolinda is even leuk. De muziek, de videoclips, de uitstraling van de groep en ook de website.

Top Tracks for Deolinda (playlist met 28 nummers op YouTube)

Op de website van Deolinda kun je ook nummers horen: (maar alleen intro’s).

CD kopen

Koop Dois Selos e Um Carimbo nu bij Bol.com.
Op deze pagina vind je geluidsfragmenten van alle nummers.

Koop Canção ao Lado nu bij Bol.com. 
Op deze pagina vind je geluidsfragmenten van alle nummers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *