Op zondag 11 november is het São Martinho, het feest van Sint Maarten, waarbij je gepofte kastanjes eet. Op diezelfde dag was er weer een wandeling van het project  “Desporto para Todos” (sport voor iedereen) van de gemeente  Arganil.  Van de 18 freguesias (deelgemeenten), was dit al weer de 16e  die aan de beurt kwam: Moura da Serra.

Er waren deze  keer niet zoveel deelnemers, een stuk of 30 maar (er waren er wel eens tegen de 200). Ik denk dat dat komt omdat er geen folder meer huis aan huis verspreid wordt (bezuinigingen). Het programma met activiteiten is nu alleen via de website van de gemeente te zien. Internet is hier blijkbaar nog niet in alle huishoudens doorgedrongen… Wethouder Paula denkt dat het komt door de slechte weersvoorspelling.

wandeling Moura da Serra
De route van de wandeling, 12,4 km. Schermafbeelding van Runkeeper

Mijnen

Moura da Serra was van oudsher een mijnstreek. De Romeinen haalden er goud uit de grond. Ook de vondst van o.a. Romeinse munten bewijst dat hier Romeinen zijn geweest. Een mede-wandelaar, wiens voorouders uit Moura kwamen, wist te vertellen dat een boer de eerste Romeinse munt in zijn akker had gevonden en heeft verkocht aan een museum.  Later zijn er ook tin-mijnen geweest.

Windmolens

Nu bloeit de economie in het dorpje een beetje op door de komst van het windmolenpark. Bijna iedereen heeft zijn steentje bijgedragen – en wat extra verdiend – aan de werkzaamheden die de aanleg met zich meebracht.

Het was vandaag bitter koud zo hoog in de bergen. Er waait een harde wind, en de zon laat zich maar af en toe zien. Boven staat het vol met windmolens… ik begrijp nu waarom.

De foto’s hieronder geven een impressie van de wandeling, de lunch en de magusto. Het was weer “um dia bem passado” (een geslaagde dag).

[nggallery id=33]

Foto’s Winy Schalke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *