Volksgeneeskunde en helende tradities zijn zo oud als de wereld. Vaak worden ze afgewezen en afgeserveerd als bijgeloof, toch blijft de belangstelling voor geneeskrachtige planten onverminderd groot, zo enorm zelfs dat het nodig was om mensen te beschermen tegen kwakzalverij.

Naar een idee van Els Smulders

Al eerder schreef ik over mijn jonge jeugd in het Oldambt, waar mijn ouders een scheepswerf hadden. In het gehucht ’t Waar maakten ze hechthouten plezierjachten. De ‘vrees’ en de ‘vandiktebank’ spuwden houtzaagsel uit en dat husselden wij door de zware en zwarte Groninger klei, zodat de grond het water makkelijker door kon laten. Mijn ouders waren Randstedelijke pioniers in het Oldambt en hadden toen nog weinig kennis van tuinieren en planten. Ze deden maar wat en natuurlijk lazen ze erover. Op de zaterdagmiddag ging het gezin naar Delfzijl voor de wekelijkse boodschappen in de gloednieuwe supermarkt en mijn vader vluchtte naar de enige boekwinkel van het stadje aan de Waddenzee. Daar vond hij waarschijnlijk de boeken van Mellie Uyldert.

Een aantal van haar boeken zijn ook in het Portugees vertaald. Jammer genoeg zijn ze niet meer leverbaar en van een herdruk komt het zeker niet meer, want na haar dood werd ze neergesabeld.

De heks van Mendeira, Cernache de Bonjardim

Het dorpje Mendeira in de parochie Cernache de Bonjardim heeft zijn eigen ‘heks’ die geneeskrachtige planten gebruikt voor de behandeling van (menselijke) aandoeningen. Ze schrijft geen boeken, wel brengt ze haar kennis over op haar dochter, Carla, die al jaar en dag over de vloer komt bij Els Smulders om te helpen in de huishouding en met de moestuin.

Een aantal weken geleden was die moestuin zwaar overwoekerd geraakt en Carla moest flink aan de bak met schaar, schep en schoffel. Vanuit het groen werd Els door Carla geroepen, een paar keer zelfs. Wat was er aan de hand? Toen ze aan kwam snellen had Carla had een soort vetplantje in haar handen en koesterde dat als ware het een ruwe diamant. Wist zij wel dat er een hele waardevolle groente in haar moestuin stond?

Portulaca oleracea. Foto Robert Flogaus-Faust

Beldroega (Portulaca oleracea) of zomerpostelein 

Niet op bovenstaand plaatje, maar in het echt (tenminste in mijn tuin) kan het plantje er soms een beetje eng uitzien met zijn rozige stengels en vettige blaadjes, als je heel snel kijkt heeft het wat van een mol. Wat blijkt? Dit plantje dat velen (ik ook) bestempelen als een nare niet uit te roeien woekeraar blijkt een superfood te zijn. Els weet niet meer hoeveel zakken ze van dit ‘onkruid’ heeft weggegooid, als ze eraan denkt kan ze wel janken. Wat zonde.

Bruxa da Arruda

‘Bruxa da Arruda’ is de beroemdste Portugese heks. Het gaat niet om één vrouw, maar om vele generaties vrouwen van dezelfde familie die hun geheime kennis van moeders op dochters doorgaven. De geboortedatum van de eerste heks is niet bekend, maar er wordt aangenomen dat ze haar kennis heeft geërfd van leden van de Orde van Santiago in Arruda. De volksmond zegt dat er nog een paar ‘afstammelingen’ zijn die hun beroep uitoefenen in de buitenwijken van de hoofdstad.

The Weird Sisters. Macbeth. William Shakespeare. Illustratie Henry Fuseli

Er doet ook een verhaal de ronde van Ana Lérias da Aldeia das Neves, een heks uit de vorige eeuw. Een van haar kleindochters, Adelina da Piedade Louro, zou een meisje uit Setúbal gered hebben door haar te bevrijden van lintwormen door een dieet van melk en pompoenpitten (een krachtige vermicide). Deze Adeline had kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Een aantal daarvan wonen nog in Arruda dos Vinhos, maar zijn heks af.

Antiga Ervanária

Antiga Ervanária werd in 1793 opgericht in Lissabon, toen nog onder de naam A Botica do Passeio Público. Het is de oudste Portugese onderneming die handelt in geneeskrachtige planten en een uitgebreid assortiment heeft aan tabletten, capsules, druppeltjes, extracten en crèmes.

6 Replies to “Over toverkollen, heksenbrouwsels en superfood”

  1. Jaren geleden wandelden we met deze wijze vrouw, in deze context de werkelijke betekenis van het woord ‘heks’, over ons terrein. Ze gaf niet alleen adviezen over de toepassing van allerlei kruiden maar ’toverde’ ook cantharellen en pied mouton tevoorschijn die we zelf nooit gevonden zouden hebben.

  2. Je hebt er een leuk verhaal van gemaakt, Lotte! Dank je! Onze dona Ilda, een goede heks (heks komt van het Engelse woord ‘hadge’ een vrouw die veel weet van geneeskrachtige planten) weet daar zoveel van. Toen we hier net waren heeft ze zoveel verteld: wat ik allemaal moest gebruiken tegen welke ziekte dan ook. Bijvoorbeeld thee trekken van de jonge blaadjes van de olijfboom als je last hebt van ontstekingen, enz. En haar kennis over al die paddenstoelen! Zij weet precies op welke plaatsen die staan! Ik was echt onder de indruk. Ik stond er toen niet zo bij stil eigenlijk. Maar wel eens dacht ik: dat moet ik allemaal eens opschrijven, er illustraties bij maken en uitgeven in een boekvorm of zo. Al die kennis zal verloren gaan. Maar het kwam er niet van…
    Er zijn meer oudere vrouwen dan onze dona Ilda die zoveel oude kennis over planten hebben… Ik haal bijv. honing bij het ‘honingvrouwtje’ in Casal Madalena bij ons in de buurt Zij heeft in haar kleine keukentje een kast vol potten met gedroogde blaadjes van allerlei planten en bomen en vraagt dan vaak of ik thee met haar drink en welke ik wil, noemt dan alles op wat goed voor me is. Oude bruikbare kennis die helaas gaat verdwijnen want veel dochters met dezelfde interesse als onze Carla zijn er niet meer!

    1. Dank voor dit artikel. Met veel plezier en interesse gelezen. Zo ook de reacties van Joost en Els.
      Ik zou dolgraag deze kennis meer willen horen. Ook hier heb ik menige pollen Beldroega uitgetrokken. Ik zal ze vanaf nu koesteren.
      Obrigadinha, Ellen

  3. Dank Ellen, Els, Joost en andere belangstellenden.
    Genoteerd dat meer van dit soort berichten welkom zijn, Portugal Portal gaat hier graag mee verder, dus wie hierover wil schrijven of relevante kennis heeft, die zij/hij wil delen, meer dan welkom. Reacties graag naar redactie@portugalportal.nl

  4. Hoi,
    met veel interesse het artikel gelezen over het superfood zomerpostelein, maar ik vraag me af hoe je het dan het beste eet? Rauw, puur of gedroogd?
    Dank ook voor de tip van de thee van jonge olijfblaadjes tegen ontstekingen:-)

    1. Dag Klaartje, je kunt het rauw eten (door de sla) of op een broodje met van alles en nog wat en je kunt het ook (heel kort) roerbakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *