Verleden jaar ontstond Tudo Luso, een virtuele lees- en conversatieclub. Portugeessprekende Nederlanders, onder leiding van een ervaren docent, bespraken zes boeken met elkaar. Het was een daverend succes, daarom gaat TudoLuso deze winter gewoon verder met nieuwe boeken en deelnemers.

Wat kun je verwachten?

Denise Saive Castro, die in de VS promoveerde in Portugeestalige literatuur met een proefschrift over gender in Os Lusíadas, begint elke bijeenkomst met een korte introductie over de schrijver en noemt de bijzonderheden van het boek. Daarna start de boekbespreking. Denise zorgt ervoor dat iedereen aan het woord komt en dat er niet door elkaar heen gesproken wordt. De voertaal is Portugees.

Niveau

Het niveau van de deelnemers is zeker gevorderd, maar laat je niet afschrikken, want het gesproken Portugees van de deelnemers is niet altijd foutloos. Maar voldoende om elkaar te begrijpen en ook valt er wel eens een Nederlands woord, zegt Anneke Mulder, initiatiefneemster van Tudo Luso. Anneke werkte tien jaar in Mozambique. Daarna bezocht ze voor Cordaid jarenlang Angola en deed ze een master in Portugees in Utrecht.

Ze kijkt uit naar de tweede editie TudoLuso.

“Ler é ganhar asas para o mundo”

Boeken

Denise maakt een zorgvuldige selectie, waardoor allerlei soorten schrijvers en thema’s de revue passeren. Het boek van Dulce Maria Cardoso was misschien wel de favoriet van vorig jaar. Minder goed in de smaak viel het boek van de populaire zanger en schrijver Chico Buarque de Hollanda.

Foto Luis Ascenso from Lisbon

Aankondiging

TudoLuso is een leescursus met als voertaal Portugees voor iedereen die plezier heeft in het lezen van Portugeestalige literatuur en daar met anderen over wil discussiëren. De interactieve cursus verrijkt de leeservaring door de discussies met andere deelnemers en dankzij de ervaren cursusleidster. De bedoeling is dat deelnemers meer uit een boek kunnen halen en op een andere manier naar een tekst leren kijken. De bijeenkomsten worden geleid door Denise Saive Castro (PhD Lusophone Literatures, University of Wisconsin-Madison) die ruime ervaring heeft met het geven van colleges op het gebied van Portugese Literatuur en Cultuur. Zij zal de deelnemers voorzien van begeleidende materialen, naast het te lezen boek, in de vorm van teksten of vragen.

Voor 2021 – 2022 zijn de volgende boeken geselecteerd:

  • Conceição Evaristo, Becos da Memória (2006)
  • Ondjaki, Os Transparentes (2012)
  • Luís Cardoso, O ano em que Pigafetta completou a circum-navegação (2012)
  • Valter Hugo Mãe, A máquina de fazer espanhóis (2010)
  • António Lobo Antunes, Até que as Pedras Se Tornem Mais Leves Que a Água (2016)
  • José Luís Peixoto, Almoço de Domingo (2021)

De bijeenkomsten worden via Skype gehouden. De cursus kan doorgaan bij een minimaal aantal van 6 deelnemers. De ideale groepsgrootte is 8 à 10 personen, maar als er meer aanmeldingen zijn dan wordt er gekeken naar de mogelijkheid van een tweetal groepen.

Schema

  • 21 september introductie, inleiding roman 1
  • 19 oktober roman 1, half uur inleiding roman 2
  • 23 november roman 2, half uur inleiding roman 3
  • 21 december roman 3, half uur inleiding roman 4
  • 25 januari roman 4, half uur inleiding roman 5
  • 22 februari roman 5, half uur inleiding roman 6
  • 22 maart roman 6, half uur conclusies

De bijeenkomsten duren 2 uur inclusief een pauze en worden gehouden op de dinsdagavond van 19:30 tot 21:30.

Aanmelden voor de cursus kan door een het sturen van een e-mail, het liefst voor 5 september, naar tudoluso.cursos@gmail.com. Hier kan men ook terecht voor eventuele vragen of opmerkingen. De kosten voor de bijeenkomsten bedragen 120 euro, exclusief de boeken. Bij bevestiging van deelname ontvangen de deelnemers een lijst met informatie waar de romans (e-book of boek) kunnen worden aangeschaft.

One Reply to “TudoLuso”

  1. Nou, daar heb je wat aan en Lotte? Ik meende je toch een heel verhaal te sturen. Dat je schrijft over een interessant project en dat ik eigenlijk vind dat ik mee moet doen.
    Maar dat ik wel in staat ben tot een Portugese babbel en een dito krantje, maar dat ik voor een boek nog nooit de discipline heb weten op te brengen. Dus toch maar niet…
    Ik wens je en vooral dus TudoLuso veel deelnemers toe!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *