De Queima das Fitas is hét grote jaarlijkse feest voor de studenten (en ook voor de inwoners) van Coimbra. Het einde van de studie wordt gevierd met de rituele verbranding van de fitas (linten). De studenten schaffen in hun laatste jaar deze linten aan. Ze worden vastgemaakt aan de pasta (leren map, die meestal dagelijks wordt gebruikt). Elke faculteit heeft een eigen kleur lint.

De festiviteiten duren een volledige week en beginnen met de traditionele nachtelijke Serenata (fado serenade) op het plein van de oude kathedraal Sé Velha. Het plein is die nacht vol met studenten in hun zwarte capes. De eerstejaars studenten mogen om 12 uur ’s nachts voor het eerst hun zwarte cape aan.

Hieronder een opname van de Serenata. Zo kun je de muziek horen en de ontroering zien bij de studenten. De sfeer tijdens de Serenata is plechtig.

Deze hele week wordt er niet gestudeerd en elke nacht feest gevierd. Het hoogtepunt van de festiviteiten is de Cortejo, een optocht die begint in Alta (de bovenstad van Coimbra, waar de historische gebouwen van de universiteit zijn). De optocht gaat van de Alta naar de Baixa (de benedenstad van Coimbra, vlak bij de rivier). Er rijden ruim honderd uitbundig versierde praalwagens, in de kleuren van de faculteiten, met ironische leuzen over docenten, het onderwijssysteem en politiek. De pas afgestudeerde studenten zijn te herkennen zijn aan hun hoge hoeden en wandelstokken.

Familie
In het publiek veel familieleden (ouders, grootouders) van de afgestudeerden. Dit is een belangrijke gebeurtenis, dat is duidelijk. Foto Winy Schalke

Tegenwoordig is de bierindustrie een belangrijke sponsor van de Queima das Fitas. Het festival is hierdoor populair onder studenten en jongeren uit het hele land en zelfs uit Spanje. De studenten op de wagens delen gratis bier uit aan iedereen die dorst heeft. Naar verluidt, wordt er tijdens de Queima das Fitas in Coimbra meer bier gedronken dan gedurende de week van het Oktoberfest in München.

Bier
Het is een sport om elkaar nat te gooien met bier. Foto Winy Schalke

Mijn ervaring

Dit jaar heb ik twee studerende dochters in Coimbra dus vond ik het erg leuk om – voor het eerst – de cortejo mee te maken. De optocht zou om een uur of vier beginnen. Om half vijf was het moeilijk om Coimbra binnen te komen, file en weinig parkeerplaatsen. In de stad was het een gezellige drukte. De sfeer vond ik erg gemoedelijk. De studenten op en rondom de wagens waren behoorlijk dronken, maar iedereen was vriendelijk en vrolijk.

Loes
Loes met haar vriend David. Foto Winy Schalke
Ella
Ella met haar vrienden João en Beat. Foto Winy Schalke
Fitas
Een al afgestudeerde advocate hangt haar cape uit het raam op Praça 8 de Maio. Erbovenop haar map met de linten. Foto Winy Schalke

Om een uur of 9 was de optocht voorbij. Meteen erachteraan kwamen tientallen schoonmakers met bezems, bezemwagentjes en vuilniswagens. Een zeer efficiënt team, dat in een mum van tijd de hele Avenida da Republica weer helemaal schoon achterliet. Ik was onder de indruk.

One Reply to “Queima das Fitas”

  1. Erg leuk om al die studentikoze lol eens te kunnen zien, allemaal met natte bierhoofden! Alleen de wagen die in brand vloog was wel griezelig, met blikjes bier doof je zo’n vuur niet, daar was een echtebrandblusser voor nodig!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *