In maart kwam een filmploeg uit Nederland naar Portugal om het ambachtelijk slachten van een varken te filmen. Ik was daarbij contactpersoon tussen de slachter en de programmamaker. Nu is de documentaire klaar en op 10 mei werd het programma uitgezonden op de Nederlandse televisie.

De Slag Om Brussel is een Nederlands televisieprogramma over de Europese Unie, gepresenteerd door Roland Duong en Teun van de Keuken. In acht afleveringen richten Teun en Roland zich op Europese tradities en folklore. Onder het motto: Er zijn grenzen! gaan Teun en Roland op zoek naar de ziel van het oude continent.

Ze reizen kris kras door Europa om de geheimen van het oude continent te ontrafelen. Wat maakt Europa Europa? Roland en Teun stuiten op knotsgekke verhalen. De Slag om Brussel laat zien wat het betekent Europeaan te zijn. Eerder een continent van verschillen dan van overeenkomsten, van oude gebruiken en eigenzinnige bewoners. In prachtige beelden zien we de verscheidenheid van het oude continent aan ons voorbijtrekken. Hoe overleven Europese tradities onder de druk van de Brusselse eenwordingsmachine?

Afl.: Zelfslachtende slagers

Ambachtelijke slager in Portugal.
Ambachtelijke slager Pedro in Portugal. Foto Winy Schalke

Teun en Roland weten graag wat ze eten. Ze gaan op zoek naar slagers die hun biggetjes eigenhandig de nek omdraaien. In Nederland zijn die moeilijk te vinden. De Nederlandse overheid maakt slagers het zelf slachten steeds moeilijker. Uiteraard met een beroep op Europese regels. In Portugal interpreteren ze die regels anders. Roland maakt in Amsterdam illegale worst en Teun is in Portugal getuige van een strijd om leven en dood tussen een varken van 200 kilo en vier mannen met een mes. De mannen winnen. Niet voor kijkers met een gevoelige maag.

Uitzending bekijken:

De slag om Brussel
Kies Uitzending nummer 4 – 10 mei 2010 – Zelfslachtende slagers.
Ook te bekijken via o.a. Uitzending Gemist.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *