De laatste tijd vragen lezers mij steeds vaker advies bij juridische en boekhoudkundige kwesties. Ik kan deze vragen meestal zelf niet beantwoorden. Dan verwijs ik graag door naar een deskundige.

Hieronder het begin van een lijst met Nederlandssprekende adviseurs in Portugal. De lijst wordt regelmatig aangevuld met meer adviseurs.

Ervaringen van lezers

Onderaan de pagina vind je reacties, waarin lezers hun ervaringen (goede en minder goede) delen.

Heb jij al met een Nederlandssprekende adviseur in Portugal gewerkt en wat was jouw ervaring? Deel je ervaring door een reactie te schrijven onder dit artikel en help zo andere lezers om een goede adviseur te kiezen.

standbeeld vrouwe justitia
Foto Pixabay

Juridisch advies

Larry Durei

Nederlandssprekende advocaat in Lissabon

E-mail: Larrydurei-44324L@adv.oa.pt
Tel / Fax: (+351) 213 479 214
Mobiel: (+351) 961 127 361
Website: www.larrydurei.pt

Aaltje (Alie) Kotoun

Nederlandssprekende Solicitadora/jurist in de Algarve.

Alie is Solicitadora, voor zover zij weet de eerste/enige Nederlandssprekende in Portugal. Haar rechtenstudie heeft zij in Lissabon gedaan, dus spreekt ze vloeiend Portugees en is ze op de hoogte van de Portugese wetgeving. Ze werkt op verschillende juridische gebieden. Eigenlijk doet ze hetzelfde werk als advocaten (behalve strafzaken), zoals het complete begeleiden van koop / verkoop; begeleiden van testamenten, alsmede het helpen met papierwerk bij overlijden; certificeren/legaliseren van documenten en vertalingen; begeleiden bij verschillende instanties zoals, gemeente / douane / belastingdienst etc. Vaak werkt ze samen met andere specialisten. Haar specialisatie is invoer van alle soorten voertuigen (>20 jaar) met of zonder vrijstelling, met ook dezelfde ervaring in rijbewijzen en residentie aanvragen. In haar beroepsgroep kan men ook rechtszaken doen, maar daar is Alie niet werkzaam in. Voor fiscale vraagstukken verwijst zij mensen naar een accountant. Voor meer informatie kun je altijd bellen (het beste naar mobiel) of mailen.

Vivenda Mimosa – Montes Raposos – Apartado 50
8365-908 Alcantarilha
Ingeschreven in de Portugese Orde – OSAE – onder nummer 7390.
Tel: (+351) 282 31 40 48
Mobiel: (+351) 965 514 800
E-mail: aliekotoun@me.com / 7390@solicitador.net

Bruno Fermin Melo & Ana Fermin Melo

Nederlandssprekende advocaten in de Algarve

Advocatenkantoor met 15 jaar ervaring. Gevestigd te Lagoa, Algarve. Algemeen juridisch advies, Koop & Verkoop van vastgoed, Contracten, Fiscaal recht, Familierecht, Erfrecht, Arbeidsrecht, Bedrijfsrecht, Mediation & Incasso’s, Strafrecht. Ervaring in de onroerend goed sector & op het gebied van Portugees-Nederlands Internationaal Privaatrecht. Controle van documenten bij aankoop van uw onroerend goed en begeleiding/vertaling (mondeling) bij de notaris in Portugal. Legalisatie van Nederlandse en Belgische documenten & erkenning van handtekeningen. Praktijk in de Algarve, Alentejo en Lissabon.

Rua dos Pescadores 131, loja 5, 8400-512 Carvoeiro – Lagoa – Algarve
Tel: (+351) 282 357 315
Fax: (+351) 282 357 355
Mobiel: (+351) 918 432 530 / (+351) 918 139 021
E-mail: brunoferminmelo-19115L@adv.oa.ptanafmelo-52491l@adv.oa.pt / info@algarveadvocaten.com
Website: www.algarveadvocaten.com

Jorge Gaspar Ferreira

Nederlandssprekende advocaat in Pombal

Afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam met een door de Universiteit van Coimbra erkend diploma. Sinds 1992 werkzaam in Pombal in kantoorverband met 2 andere advocaten en een solicitadora op het gebied van algemeen juridisch advies, familierecht, erfrecht, arbeidsrecht, bedrijfsrecht en strafrecht. Jarenlange ervaring met Nederlandse clientèle, voornamelijk in de onroerend goed sector en op het gebied van testamenten en erfrecht. Reikwijdte beslaat het geheel continentaal Portugal. Vloeiend in Nederlands, Portugees en Engels.

Rua Dr Luis Torres, nº 25, 1º – 3100-464 Pombal
Telefoon: (+351) 236 200 570
Fax:(+351) 236 200 571
Mobiel:(+351) 966 007 360
E-mail: jorgegasparferreira@gmail.com / jferreira-3682c@adv.oa.pt

Advies en hulp bij bureaucratie

Arlette Graven en Marta Vitorinho

Beirajuda is een hulp- en adviesbureau gevestigd in Oliveira do Hospital. Het is in 1996 opgericht en kan dus bogen op een ruime ervaring. Beirajuda werkt samen met een groot aantal betrouwbare deskundigen zoals advocaten, accountants, architecten, vertalers, makelaars en aannemers. Beirajuda begeleidt jou op je queeste door het bureaucratische Portugal, of als je dat wilt, neemt jouw taak over in de gang langs allerlei instanties met behulp van genoemde deskundigen. Onder haar werkzaamheden vallen legalisaties, projectbegeleiding, bouwbegeleiding, auto invoer, hulp bij aankoop, schoonhouden van terreinen en verder bijna alles wat je je kunt bedenken. Ook voor niet officiële vertalingen in de talen Nederlands, Portugees en Engels kun je bij Beirajuda terecht.

Arlette Graven
Mobiel: 963 384 911
E-mail: beirajudamail@gmail.com
Website: www.beirajuda.com

Advies bij aan- en verkoop van onroerend goed

Piet en Nelly Davelaar

Piet Davelaar werkt in de Algarve als onafhankelijk adviseur voor Nederlandstaligen die een huis of bedrijf willen kopen of verkopen. Hij kan helpen met het zoeken van het juiste onroerend goed of zoeken naar de beste koper. Dankzij jarenlange ervaring en een groot netwerk van betrouwbare makelaars, advocaten, accountants, bouwkundigen etc., heb je één aanspreekpunt om het gehele koop- of verkoopproces te begeleiden.
Piet Davelaar
Website: www.koopeenhuisinportugal.nl 
E-email: pjdavelaar@gmail.com
Telefoon (+351 910 319 957

Nelly Davelaar is gespecialiseerd in fotografie van onroerend goed, familie shootings op het strand en evenementen. Heeft u professionele foto’s nodig, bijvoorbeeld om uw huis of appartement optimaal te kunnen verhuren, dan kunt u altijd contact opnemen.
Nelly Davelaar
Portfolio:www.fotopix.nl
E-mail: neldavelaar@gmail.com

Mr. Rob van der Velde

Nederlands sprekende adviseur in de Algarve

Rua do Índico, Edifício Altis, 3º Q Cerro Alagoa – 8200-139 – Albufeira

C.C. Buganvilla Plaza, Fração AS – 8135-013 – Quinta do Lago

Tel: (+351) 289 586 888 / (+351) 289 392 606 / mobiel: (+351) 915 001 492

E-mail: amealex@mail.telepac.pt

Boekhouding/belastingen

Jos van der Sluis-Horst

Nederlands sprekende boekhouder in de Algarve

Nedergeste – Administração de Empresas, Soc. Unip. Lda.
Abelheira, loja B – 8100-060 – Boliqueime – Loulé – Algarve – Portugal
Tel: (+351) 289 360 945
E-mail: geral@nedergeste.com

Peter van Doorn en Thomas Maas

Nederlands sprekende boekhouder in Lissabon

Van Doorn & Partner Lda.

Avenida Marechal Craveiro Lopes, 8 B – 3 E – 1700-284 Lissabon – Portugal
Tel: (+351) 214 663 167 / fax: (+351) 214 663 462
E-mail: geral@vandoorn.pt
Website: www.vandoorn.pt

50 Replies to “Nederlandssprekende adviseurs in Portugal”

  1. Olá Winy boa tarde! Ik heb voor de mensen in Midden-Portugal een adres in Pombal, van sr. Jorge Gaspar Ferreira, waar ik zeer goede ervaringen mee heb en die ik van harte kan aanbevelen. Mijn ex, ook advocaat, is eveneens zeer over hem te spreken, als dat nog gewicht in de schaal mocht leggen. Hij heeft als Portugees in Amsterdam gestudeerd.
    Rua Doutor Luís Torres 25, 1º -E
    3100-434 Pombal
    236 200 570
    jeferreira@pomballaw.com

      1. Geen van beiden ooit nodig gehad maar meerdere kennissen van me hebben met genoegen gewerkt met Van Doorn. Van Rob heb ik referenties via een bevriende Nederlandse advocaat.

        1. Van Doorn & Partners zijn een absolute aanrader als accountants. Goede ervaringen mee. Wat doet Rob van de Bent, want dat is mij niet duidelijk. En in welke regio? Alvast bedankt.

          1. Mijn naam is Rob van der Bent, boekhouder sedert 1969; CC 46371 (in Portugal geregistreerd accountant) vanaf 1998 en tevens uitgever van de nieuwsbrief “Revista Gerente”.
            Nu gepensioneerd als accountant voor verplichte administraties maar nog volop actief met het blad http://www.revistagerente.pt

          2. Bedankt voor je reactie, Rob. Vind je het misschien leuk om wat van je kennis te delen door zo nu en dan een artikel te schrijven voor Portugal Portal? Je “Revista Gerente” is interessant maar helaas spreken lang niet alle lezers van Portugal Portal Portugees.

          3. Hallo Winy,
            Ja dat zou wellicht leuk zijn voor de lezers, maar de meeste materie kan, op een enkele specifiek boekhoudkundig of fiscaal aspect na, vrijwel uitsluitend door de advocatuur worden behandeld met clienten. Het is zelfs strafbaar voor derden (Procuração Ilícita). Als men alles zelf kan, dan is dat OK, maar hulp alleen van het monopolie van de advocatuur. Bij het openen van mijn eerste Lda in 1982 begreep ik al meteen dat een buitenlander, zelfs iemand met een boekhoudersachtergrond, indien aangewezen op derden, voor iedere stap die hij deed als ‘gerente’, eigenlijk een advocaat naast zich diende te hebben voor advies wat voor stap dat wel zou moeten zijn. En het is nog steeds zeer complex met veel valkuilen. Nou moet je nagaan iemand die de de cultuur niet kent en de taal niet. Als dat goed gaat, dan kan je van enig geluk spreken. Portugese boekhouders doen hun best om te helpen, maar hebben eigenlijk geen tijd en de taal is vaak toch nog een belemmering als beide zijden gebrekkig handelsengels kennen.
            Omdat ik geen advocaat ben en ook niet per se een leraar, zal ik me echt niet met ingezonden stukken profileren. Heeft men hulp nodig, dan is een manier de OCC (= mijn beroepsorganisatie, Orde van Accountants) te raadplegen. Ze hebben heel veel mogelijkheden en personeel. Boekhouders doen in Portugal ook de loonadministratie, alhoewel dat eigenlijk niet bij hun werk hoort maar noodgedwongen erbij zit.
            Mijn tijd als boekhouder zit erop. 50 jaar was lang genoeg. Nu doe ik alleen nog maar leuke dingen 🙂 Met groet en succes met je portaal.

      1. Jorge is advocaat, doet geen belastingen
        Maar ik weet van anderen dat Van Doorn het wel doet, maar nu even niemand aanneemt.

  2. Inderdaad, ik heb ook zeer goede ervaringen met Jorge Casper Ferreira. Ik kan hem iedereen aanbevelen! Hij heeft ons perfect geholpen!!

  3. Fijn om veel goeds te lezen, maar met de advocaat Ferreira hebben vrienden van ons ook een zeer slechte ervaring.
    Onze vrienden hadden hier in de Alentejo hun huis te koop en er was serieuze interesse. Deze advocaat werd ingeschakeld om toch maar alles goed te laten verlopen. De kopers hadden ook een advocaat in de arm genomen. Dus alles zal wel goed gaan. Na twee en een halve maand werd ‘s morgens de 10% aanbetaling gedaan en ‘s middags krijgen onze vrienden te horen dat de papieren van het huis niet volledig waren.
    Veel ellende en kosten het gevolg.
    Maar wat wij heel erg vonden dat deze advocaat, met zijn advocaat vriend van de kopende partij, veel geld hebben gebeurd zonder hun werk goed te doen. De advocaat had twee en een halve maand zijn werk kunnen doen, máár deze simple controle of alle papieren goed waren was hem te moeilijk.
    Het huis kon dus uit eindelijk niet verkocht worden.
    De ellende die dit heeft gebracht is onbetaalbaar.

    1. Komt mij zeer bekend voor bij Jorge Gaspar Ferreira. Meneer leest zijn stukken niet, vergeet belangrijke zaken en antwoord gewoon niet op e-mails. Als je hem dan belt dan komt er een warrig verhaal naar boven waaruit blijkt dat zijn dossierkennis nihil is. Daar ben je dan afhankelijk van in een vreemd land. Zeer slecht. Veel ellende gehad.

    2. Hallo goede middag, dank voor dit bericht. We staan dus niet alleen in dergelijke ervaringen. Wij hebben iets vergelijkbaars meegemaakt met Richard Thomas dit is een Brit en in Coimbra afgestudeerd als advocaat.
      Hij is met onze papieren ervandoor gegaan en ook bij onze aankoop waren er tal van zaken mis waarvoor een advocaat je zou moeten behoeden.
      Bovendien speelde de makelaar ook een rol hierin om bepaalde papieren ons niet te tonen maar die wel in portefeuille van advocaat aanwezig waren.
      Toen wij hem met zijn tekortkoningen confronteerden is hij voor ons ondergedoken.
      Onbereikbaar voor ons, samen met al onze papieren!
      Sta je dan … orde van advocaten ingeschakeld die drukte gewoon de telefoon weg.
      En we werden nog uitgelachen ook, welkom in Portugal, zeiden ze, dit kwam vaker voor was zelfs niet strafbaar. Richard Thomas is weer bovengekomen in de Algarve waar hij met grote halen snel thuis wil zijn, want daar zijn immers vaak de duurdere panden.
      Advocaat nummer 2, een Portugees was niet veel anders, veel geld vangen, eindeloze nonsens, niets doen en je van het kastje naar de muur sturen. Wij hebben het een beetje gehad met advocaten, het barst er overigens van in Portugal
      Een huis kopen brengt risico’s met zich mee, de makelaars zijn niet betrouwbaar en capabel en de notarissen hebben een totaal ander statuut dan in Nederland en België.
      Er zijn dan ook veel aktes voorbij gegaan die niet deugen maar het is niet aan de notaris dit te controleren. Die is alleen om te controleren dat alle belastingen van de verkopende partij wel betaald zijn.

  4. Heeft iemand recentelijke ervaring met Bruno Fermin Melo? Die is al ruim een jaar bezig met de afwikkeling van het erfrecht n.a.v. het overlijden van mijn vader. Laatste informatie die mijn moeder en ik gekregen hebben van hem was dat nog maar één handtekening nodig was en al het papierwerk compleet zou zijn.
    Dat was ruim anderhalve maand geleden. Sindsdien hebben we geen contact meer met hem kunnen krijgen. Niet via telefoon of e-mail.

    1. Tja, Bruno Fermin Melo is ook al bijna een decennium bestuurslid van de NCA Portugal, waar door de voorzitter zo´n tweehonderdduizend euro buiten het zicht van de leden uit de kas is gehaald. Toen dat vorig jaar uitkwam, bleef Bruno gewoon zitten als bestuurslid. Want ja, die betreffende voorzitter was zijn cliënt en strikt juridisch was alles in de haak. Zo´n advocaat is dat dus….

      1. Geweldig… Hoop dat hij niet met de noorderzon is vertrokken. Is er iemand in het NCA bestuur die weet of hij er nog is? Of misschien een alternatief telefoonnummer heeft?
        Ik ben woonachtig in de VS, en mijn moeder in Portugal, maar niet in de Algarve, dus bij zijn kantoor langsgaan is niet een optie.
        Tevens, als hij contractbreuk gepleegd heeft (het niet afwikkelen van de zaak zoals beschreven in het contract), is er in Portugal een manier om hem achterna te gaan en de kosten terug te krijgen? Of hem te dwingen het proces af te maken? Is er een misschien een klachtenmiddel via de Portugese orde van advocaten?

    2. Heb 4 maanden geleden een afspraak met hem voor 29 augustus jl gemaakt voor een eerste bespreking van een erfrecht afhandeling. Wij zouden dan op vakantie in de Algarve zijn dus vandaar dat we hem hadden gekozen. Een dag voor de afspraak belde hij op om het af te zeggen en een telefonische afspraak voor een week later (toen we weer in NL terug zouden zijn).
      Wij hebben nooit meer iets van hem gehoord.
      Kortom, onbetrouwbaar.

      1. Interessant te horen dat hij nog steeds op dezelfde manier met clienten omgaat. Wij hebben heb vorig jaar eindelijk wel te pakken gekregen na op allerlei manieren contact te proberen te zoeken. Voor zover we weten is onze zaak nu wel afgerond, maar de procedure zou helemaal niet 2 jaar geduurd moeten hebben!! Het wachten was steeds op hem!
        Totaal onbetrouwbaar. Ik zal zeker iedereen aanbevelen hem absoluut nergens voor te gebruiken.

  5. Dag Winy,
    Je kent me niet persoonlijk, maar er staan behoorlijk wat reviews bij http://www.mondi.nl over mijn inzet (Calvos Casas). Overigens naast advies en hulp m.b.t. onroerend goed help ik ook bij allerlei zaken waarbij bijv. een Portugees sprekende Nederlander hulp kan bieden, zoals recent overlijden/crematie/erfenis afhandelen, aangifte tegen iemand die onbevoegd een paard had doorverkocht, achterhalen van fiscaal nummer en evt. onroerend goed bezit van een overleden vader, contactpersoon naar de advocaat etc.
    Mijn werkgebied is vnl. de provincie Minho, maar op verzoek strekt zich dat ook verder uit.

  6. Hallo,
    Heeft iemand ooit met het advocatenkantoor António Marrante & Matilde Ferreira Advogados zaken gedaan? En wat is je ervaring met ze? Er is daar een Nederlandssprekend advocaat, Rob van der Velde, wat wel prettig is maar verder weet ik niets over hem.
    Alvast bedankt!

    1. Een dame uit Nederland waarvan de vader was overleden in Portugal heeft via hen getracht de erfenis af te wikkelen. Hele slechte ervaring, ze konden bijv. niet eens achter het fiscale nummer van haar overleden vader komen en zonder dat nummer zouden ze niets kunnen !!!
      Binnen een halfuurtje had ik dat fiscale nummer. Dan proberen ze zich (via die Rob van der Velde, die volgens mij geen advocaat is maar een soort contactpersoon) zich weer uit te kletsen. Absoluut geen adequate acties, wat helaas bij heel veel advocaten het geval is. Je moet er zélf achteraan zitten want anders gaat jouw zaak op de grote stapel van nog (ooit?) te doen!

  7. Beste Herman,
    Wat fijn dat je zo snel reageert, dankjewel hiervoor!
    Mijn ergste nachtmerrie (en die van een ieder) is dat je inderdaad terecht komt in zo’n situatie. Je betaalt ca. €200 per uur aan een advocaat en vervolgens wordt er weinig of niets gedaan. Natuurlijk is niet iedereen over een kam te scheren maar omdat je zaken vanuit afstand moet regelen is je lot eigenlijk aan de Goden overgelaten…vooral bij een gecompliceerde zaak.
    Ik ga proberen naar verdere referenties (of advocaten) te zoeken in de hoop op een beetje geluk en afspraken maken (dus pas betalen als er een dienst is verricht…maar of dat lukt, weet ik niet).
    Nogmaals bedankt voor je antwoord.
    Hartelijke groet,
    Marco

  8. Hallo,
    Is er iemand die ons kan helpen mbt belastingrecht? Case is als volgt, appartement door vader geschonken in 2008, alles netjes doorgegeven bij NL belasting en finanças, in 2018 appartement verkocht en huisje voor hetzelfde bedrag teruggekocht, wederom alles netjes gemeld en betaald, nu ineens bericht van finanças dat we 20% belasting moeten betalen over de verkoopsom. Wie kan ons een adviseur aanraden die ons hiermee kan helpen in de regio Coimbra?

    1. Hallo Astrid, wat een vervelende situatie voor je. Probeer Arlette Graven eens. Haar gegevens staan in dit artikel. Zij woont in deze regio en kan je vast wel helpen of anders doorverwijzen. Succes.

  9. Hallo lezers,
    Met veel plezier lees ik deze pagina’s (HEEL WAARDEVOL) en zelf ben ik begin dit jaar, samen met mijn partner, naar de Algarve geëmigreerd. Ook daar ben ik gestart als zelfstandig ondernemer (regime simples) en verleen mijzelf als Freelancer in commerciële functies aan Europese bedrijven.
    Via de NCA alsmede dit soort pagina’s zoek ik contacten met advocaten en accountants, ook die hier worden aanbevolen, maar krijg telkens (na een week of 3 wachten) te horen dat zij geen nieuwe klanten meer aannemen….
    Is er een goede bedrijfsadviseur/fiscalist in de Algarve die mij kan adviseren over de opzet van mijn bedrijf/privé? Naast mijn werk heb ik ook inkomsten uit vastgoed.
    Ik zoek iemand die kan adviseren EN ook nieuwe klanten aanneemt dus. Iemand die het leuk vindt om mensen te adviseren voor het beste resultaat, niet iemand die eigenlijk genoeg klanten heeft en makkelijk facturen wil sturen. (sorry, slechte ervaringen gehad)
    Nederlands sprekend is geen must, ik spreek Portugees. Engels mag ook, maar Nederlands heeft wel de voorkeur.
    Groetjes, Wouter

  10. Hallo allemaal. Ik lees deze rubriek met interesse. Ik zoek iemand die ook nog nieuwe klanten aanneemt op het gebied van belasting. Ben al bij Peter van Doorn geweest, maar die neemt geen nieuwe klanten meer aan.
    Groetjes
    Saro

  11. Juridisch advies!
    Verhalen vertellen is vaak leuk! Vooral na het afsluiten van een levensfase van veel ellende en verdriet. De ene komt er verbitterd uit, de ander kijkt terug met een knipoog maar wel met een litteken. Daartussen bestaan er ongetwijfeld vele varianten. Mijn variant zal ik met de tijd ontdekken!
    Gelukkig bestaat de wereld ook uit heel veel leuke dingen. Één daarvan is Aaltje Kotoun (Aaltje)! Ik woon in Nederland en had een Nederlands/Portugees sprekende advocaat nodig die in Portugal woont. Op “goed geluk” voerde ik een google zoekopdracht uit en kwam bij haar terecht door (in mijn geval) de aantrekkingskracht die haar naam op mij had. Noem het intuïtie, bizar of whatever…
    Ik ben trots haar te kennen door o.a. haar betrouwbaarheid en effectiviteit. Een zakelijke vrouw die zich in zaken bijt en pas los laat bij 100% resultaat, maar ook een lieve luchtige vrouw met humor. Hoe dankbaar kan je als mens zijn met zo’n advocaat aan je zijde!? Zo ervaar ik Aaltje.

  12. Goedenmiddag ,
    Ik zit met het volgende.
    Mijn ouders zijn sinds 1989 in het bezit van een grondstuk in de Algarve dit stuk grond valt onder de gemeente Silves. 
    Nu is mijn vader overleden in 2014 en mijn moeder in oktober van dit jaar.
    Ik ben hun enige kind.
    In principe heb ik geen idee wat dit stuk grond waard is, er is geen bouwvergunning afgegeven omdat sinds 1990 de bouwwet in Portugal is veranderd en er vanaf toen niet op gebouwd mag worden.
    Oneerbiedig werd er toen door de makelaar gezegt dat het een aardappel veldje is, zonder bouwvergunning. 
    Nu weet ik dus niet hoe het nu zit met erven van dit grondstuk en de waarde bepaling etc?
    Wat zijn de stappen die ik moet nemen.
    Verder is er geen nalatenschap (geld, eigen woning etc.)
    Wel wat schulden in de vorm van 2 facturen eigen bijdragen verpleeghuis hier in Nederland. 
    Geen idee wat het beste voor mij is om te doen.
    Weet iemand wie mij hier het beste mee kan helpen?
    Vriendelijke groet,
    Simone

  13. Hallo Simone,
    Waar je nu mee zit is voor mij erg herkenbaar, weliswaar is een andere vorm maar goed vergelijkbaar. Wat erg te lezen dat je ouders zijn overleden!
    Je kunt alvast twee dingen ondernemen:
    1) een Google zoekopdracht doen met grondprijzen in de regio en kijken naar vergelijkbare situatie. In het Portugees iets van “quinta e pr0priedade para venda” (kavels/grond te koop) of iets dergelijks (kijk anders in translate). Stel dat je wijzer wordt dan nog moet je bepalen wat je wilt doen en heb je goed advies nodig.
    2) Via een Google zoekopdracht ben ik ooit bij Aaltje Kotoun terechtgekomen. Een Nederlandse dame die vloeiend Portugees spreekt en schrijft. Een jurist die betrouwbaar is en jou begeleidt en ontzorgt van A tot Z. Een echte weelde!
    Dat de makelaar van mening is dat het een aardappeldveld is, wil niet zeggen dat het geen mooie waarde kan hebben. Maar goed zo zijn de meeste makelaars 🙂
    Overleg met Aaltje (Alie) of mail haar. Zij heeft net mijn case afgehandeld, die anders eeuwig zou duren.
    Groet en succes!

  14. Goedemiddag!
    Ik heb (juridisch) advies nodig over het volgende:
    Mijn (Nederlandse) vader is op 11-01-2020 overleden in Portugal(Algarve) na 23 jaar daar te hebben gewoond. Ik met mijn 2 broers zijn de wettige erfgenamen als kinderen van mijn vader, wij zijn woonachtig in Nederland. De vriendin van mijn vader wordt in het testament ook genoemd als erfgenaam, zij woont in Portugal.
    Zijn advocaat is automatisch de advocaat van zijn vriendin geworden en deze advocaat regelt het testament. Er is tot op de dag van vandaag heel veel onduidelijk en de advocaat houdt ons totaal niet op de hoogte terwijl zij dit wel beloofd had. Nadat ik haar daarop heb aangesproken doet zij alsof ze dat wel heeft gedaan.
    Daarnaast communiceert zij ook slecht met de vriendin van mijn vader. De vriendin is aangewezen als de executeur volgens de advocaat, maar wij weten niet waneer of hoe dat besloten is. Zij heeft zelf geen verstand van zaken. We staan wel op goeie voet met haar, er is niet sprake van een conflict. Een jaar na het overlijden van onze vader is de hele erfkwestie nog steeds niet duidelijk. Recentelijk nadat ik heb gevraagd om de stand van zaken rondom het testament, schrijft de advocaat dat het afgerond is en krijg ik een Portugese kopie van het testament waarop heel veel zaken nog ontbreken. Zij zegt als ik dit in het Engels wil ontvangen, daarvoor moet betalen. Zelfs de vriendin wist niet dat dit afgerond was. Er zijn nog geen taxatiegegevens over het onroerend goed en het bedrijf van mijn vader.
    Wij staan open voor advies en begeleiding hierbij, voor alle partijen.
    Met vriendelijke groet,
    Lotte

  15. Hallo allemaal,
    Wij zijn een jong stel dat in de herfst naar Portugal (Albufeira) gaat verhuizen. Wij zoeken een Nederlandse advocaat die ons kan helpen met het huurcontract, NIF nummers aanvragen en die verstand heeft van internationaal belastingrecht (op het gebied van cryptocurrency).
    Heeft iemand tips?
    Alvast hartelijk bedankt!
    Met vriendelijke groeten,
    Daphne en Tjarda

  16. Hallo allemaal,
    Ik ben momenteel bezig met de aankoop van een huis in de buurt van Braga/Guimarães/Vila Real.
    Daarom op zoek naar een betrouwbare advocaat om dit proces te begeleiden en te regelen. Liefst Nederlandssprekend of vloeiend Engels.
    Kan iemand mij een goede en betrouwbare advocaat aanraden in deze omgeving?

  17. Kan iemand me een advocaat aanbevelen in de buurt van Avis (Alentejo)? Kennis van het Nederlands ware mooi, maar ik spreek ook vlot Frans en Engels.
    Ik heb hulp nodig enerzijds voor het valideren van een immobiliëntransactie, en ook bij het bekomen van mijn “contribuinte”-nummer.

    1. Twee weken later, en nog niet de minste reactie? Toch wat treurig, ook al weet ik best dat niemand verplicht is.
      [Bruno Fermin Melo] mailde me om te vragen wanner ik kon gebeld worden, maar belde niet op het voorgestelde moment. En ook geen verdere mail.
      [Jorge Casper Ferreira ] heb ik ook aangeschreven, die verwaardigde zich zelfs niet te antwoorden.
      Het valt toch allemaal nogal danig tegen. Ligt het aan Portugal als dusdanig of ligt het aan deze site? Om een betrouwbaar vertrouwenspersoon te vinden lijk ik hier toch niet aan het goede adres te zijn.

        1. Intussen kreeg ik wel een vriendelijke en behulpzame mail van meneer Jorge Casper Ferreira; die man lijkt het wel erg druk te hebben.

          1. Ere wie ere toekomt: eens de trein op de sporen stond, is het allemaal binnen de kortste keren in orde gekomen. De heer Ferreira heeft mijn NIF snel en vlot geregeld. Hulde!

  18. Hallo allemaal,
    Heeft er toevallig iemand ervaring met Larry Durei, dit is een Nederlandss prekende advocaat in Lissabon. Wij willen graag een huis kopen in Portugal en heb deze advocaat doorgekregen van de makelaar.
    Alvast bedankt voor de reactie☺

  19. Het architectenbureau http://www.darchitects.pt wil ik graag warm aanbevelen. De mevrouw spreekt vlot Nederlands – weliswaar met een nogal Noordelijk accent 🙂 – maar heeft zich mijn dossier heel erg ter harte genomen. Ik had een huis op het oog dat er een beetje al te mooi uitzag voor de gevraagde prijs, dat riep twijfels op! En de dame-architecte heeft al mijn twijfelpunten gecheckt en bevestigd, en er nog een paar aan toegevoegd. Ze heeft me dan ook behoed voor een stevige miskoop! En dat ging allemaal behoorlijk snel en vlot, en voor een meer dan aanvaardbaar tarief. Hulde!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *