De Nederlandse Ellen van Herk heeft 2 romans geschreven die zich afspelen in het zuiden van Portugal, de Algarve. De eerste roman, Zwijgen is Zilver, speelt zich af in ‘haar’ dorpje (ze heeft daar sinds 2014 een vakantiehuis), hierin ligt de nadruk op het landschap/cultuur en is het verhaal wat minder belangrijk.

De tweede roman, Thuis in de Algarve, speelt zich af in Cacela Velha en Fábrica, hierin staan meerdere karakters centraal, zijn er meer intriges en verwikkelingen en is Portugal iets minder aanwezig maar uiteraard nog steeds herkenbaar.

Ellan van Herk
Foto Ellen van Herk

Ellen geeft de boeken in eigen beheer uit. De boeken zijn o.a. te koop bij Bol.com.

Zwijgen is Zilver

In Zwijgen is Zilver vertrekt de Nederlandse Alex(andra) naar het authentieke dorpje Porto Carvalhoso in de Portugese Algarve. Daar wil ze bijkomen van een verbroken relatie plus een reorganisatieronde op haar werk. Ze kan van vrienden hun vakantiehuis tijdelijk gebruiken en hoopt daar in alle rust tot zichzelf te komen. Met die rust is het echter snel gedaan als ze de Engelse weduwnaar Chris ontmoet en zijn zwijgzame zoontje Ricky. Alex, die helemaal niets met kinderen heeft, voelt zich tot haar verbazing aangetrokken tot het stille jongetje en ontdekt dat hij, na de dood van zijn moeder, al een jaar niet meer heeft gesproken.

Hoe meer de relatie tussen haar en Chris zich ontwikkelt, hoe liever Alex wil uitzoeken waarom Ricky niet meer praat. Uiteindelijk lukt dat haar, hoewel het haarzelf ook in een zeer lastige situatie brengt. Het blijkt namelijk dat Chris’ overleden vrouw nogal wat geheimen had en het is maar de vraag of Chris blij is met haar ontdekkingen. Kan hun prille relatie dit aan?

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de Serra de Caldeirão met aandacht voor de natuur, cultuur en uiteraard het eten.

Bestel direct bij Bol.com:

Thuis in de Algarve

Na haar moeders dood ontdekt de Nederlandse Tessa dat haar vader een Portugees is, Jorge Esteves. Impulsief besluit ze om af te reizen naar de Algarve en een poging te doen hem te vinden. Ze belandt in het kleine dorpje Fábrica aan de kust in het oostelijk deel van de Algarve en komt in contact met de Engelse Viv, die getrouwd is met een zoon van Jorge. Via haar komt ze terecht op de Quinta Esteves, een schitterend landgoed waar diverse familieleden een onderkomen hebben. Haar komst maakt echter nogal wat los. Het blijkt al snel dat achter de mooie façade heel wat familiegeheimen, leugens en intriges schuilgaan en dat het leven op de Quinta lang niet zo mooi en rimpelloos is als het lijkt.
Vrijwel ieder lid van de familie heeft geheimen en door Tessa’s plotselinge komst, dreigen er een aantal openbaar te worden, waar niet iedereen even blij mee is. Als Tessa vervolgens ook nog ontdekt dat een familielid betrokken is bij een ontvoering van een jong meisje uit een dorp vlakbij wordt het echt spannend.

Tussen al deze verwikkelingen door ontstaat er ook nog iets moois tussen Tessa en de oudste zoon van Jorge, maar wat als zij vertelt dat ze Jorges dochter is? Een relatie met haar halfbroer heeft uiteraard geen toekomst, of toch?

Het tweede boek draait meer om de verschillende personages, dan specifiek om Portugal, hoewel ook hier wel aandacht is voor cultuur en dergelijke, maar minder prominent dan in Zwijgen is Zilver. Het verhaal is wat complexer, meer karakters, meer verwikkelingen.

Bestel direct bij Bol.com:

Meer over Ellen van Herk op Portugal Portal:

One Reply to “Ellen van Herk schrijft 2 romans over de Algarve”

  1. Ha Winy, leuk deze boekbespreking hier te lezen, wij, mijn vrouw en ik, hebben deze boeken net gelezen om deze te kunnen plaatsen op onze website. Wanneer je de streek goed kent is het extra leuk om deze boeken te lezen en zie je het landschap voor je tijdens het lezen.
    Leuke boeken, aanrader om mee te nemen wanneer je richting Algarve op vakantie gaat!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *