TudoLuso

Verleden jaar ontstond Tudo Luso, de virtuele (via Skype) lees-/conversatieclub. Portugeessprekende Nederlanders bespraken 6 boeken met elkaar onder leiding van een ervaren gesprekleider. Het was een daverend succes, dus deze winter gaan ze gewoon verder met nieuwe boeken en hopelijk nieuwe deelnemers.

‘Echt Portugees’

Typisch Portugees, wat is dat nou? En ontwikkelt Portugal zich op een rechtvaardige wijze? Tijdens een verblijf in een Zuid-Portugese badplaats, overpeinst Ellen de verschillen tussen het Portugal van nu en dat van 30 jaar geleden. Zijn alle veranderingen verbeteringen?

Damião de Goís

De Goís was in de 16e eeuw de voornaamste humanist van Portugal. Hij is ook de belichaming van de verbinding tussen Portugal en de Nederlanden omdat hij getrouwd was met een Nederlandse en jarenlang de Portugese handelspost in Antwerpen leidde.

Jammer! Sail Lissabon 2021 is afgelast.

Begin september kunnen we de tall ships, tot zover het oog reikt, aangemeerd zien liggen aan de kade van de cruise terminal. Bij een aantal schepen mag je aan boord, wat rondkijken en een praatje maken met de bemanning. Hoe aangrijpend is het als de vloot uitvaart en de stad achter zich laat. Toeschouwers en bemanning blijven naar elkaar zwaaien. Tot volgende keer, in Lissabon, Amsterdam of ergens overseas.